7ος χρόνος, ημέρα 2154η
Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021

Παραιτήθηκε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο

Παραιτήθηκε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο

Την παραίτησή του υπέβαλε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης  από τη γενική εισαγγελέα της πολιτείας της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς η οποία κατηγορεί τον Άντριου Κουόμο για σεξουαλική παρενόχληση. 

Μάλιστα  είχε κατατεθεί και μήνυση εναντίον του από μια γυναίκα, την Μρίτανι Κομισό που αποκάλυψε την ταυτότητά της. 

Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης αρνείται οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη, ενώ οι φωνές να παραιτηθεί είχαν ενταθεί, από επιφανή στελέχη του κόμματός του, όπως τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ο 63χρονος Κουόμο, που είναι κυβερνήτης της Νέας Υόρκης από το 2011, έκανε την ανακοίνωση αυτή σήμερα αφού στις 3 Αυγούστου η γενική εισαγγελέας της πολιτείας, η Λετίσια Τζέιμς, έδωσε στη δημοσιότητα τα συμπεράσματα μιας ανεξάρτητης έρευνας που διήρκησε πέντε μήνες και η οποία κατέληξε ότι «ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο παρενόχλησε σεξουαλικά πολλές γυναίκες και, με αυτές τις πράξεις του, παραβίασε την ομοσπονδιακή νομοθεσία και εκείνη της πολιτείας».

Η εισαγγελέας διευκρίνισε πως μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν «πρώην και νυν» δημόσιοι υπάλληλοι της πολιτείας.

Η αντικυβερνήτης Κάθι Χόκολ θα αναλάβει τα καθήκοντα του Κουόμο μέχρι το τέλος της θητείας του, τον Δεκέμβριο του 2022, και θα γίνει η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τον θώκο.

Οι πρώτες καταγγελίες εις βάρος του Κουόμο χρονολογούνται από τον Φεβρουάριο, με τις μαρτυρίες πρώην εργαζόμενών του να αυξάνονται έκτοτε. Τον Μάρτιο ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης είχε απορρίψει τις εκκλήσεις να παραιτηθεί από τη θέση του, όμως το κλίμα έγινε πιο δύσκολο γι αυτόν μετά τη δημοσίευση των ευρημάτων της έρευνας την οποία είχε ζητήσει η Τζέιμς. Αμέσως μετά ο Μπάιντεν είχε ζητήσει από τον Κουόμο να παραιτηθεί.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα διάρκειας 20 λεπτών ο Κουόμο αρνήθηκε και πάλι σήμερα τις κατηγορίες, αν και πρόσθεσε ότι αναλαμβάνει «πλήρως της ευθύνη» επειδή προσέβαλε τις γυναίκες μέσω, όπως τις χαρακτήρισε, των απερίσκεπτων προσπαθειών του να κάνει χιούμορ ή να δείξει τη στοργή του.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι εκτίμησε πως αν προσπαθούσε να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες ενόσω παρέμενε στη θέση του κυβερνήτη, θα προκαλούσε παράλυση στην πολιτειακή κυβέρνηση και θα επιβάρυνε τους φορολογούμενους με εκατομμύρια δολάρια.

«Πιστεύω, με δεδομένες τις συνθήκες, ότι ο καλύτερος τρόπος με τον οποίο μπορώ να βοηθήσω τώρα είναι αν παραιτηθώ και επιτρέψω στην κυβέρνηση να επιστρέψει στη διακυβέρνηση, και κατά συνέπεια αυτό θα κάνω», εξήγησε ο Κουόμο.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι θα αποχωρήσει από τα καθήκοντά του σε 14 ημέρες, ενώ έπλεξε το εγκώμιο της αντικυβερνήτου Χόκολ.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε 13 χρόνια που αναγκάζεται να παραιτηθεί κυβερνήτης της Νέας Υόρκης λόγω ενός σκανδάλου, μετά τον Έλιοτ Σπίτζερ ο οποίος αποχώρησε από τη θέση το 2018 εξαιτίας της εμπλοκής του σε ένα κύκλωμα προώθησης ιερόδουλων.