Παραιτήθηκε από σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας ο Αλέξανδρος Διακόπουλος

Παραιτήθηκε από σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας ο Αλέξανδρος Διακόπουλος

Την παραίτησή του υπέβαλε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Πρωθυπουργού Αλέξανδρος Διακόπουλος στον απόηχο των αντιδράσεων και την ενόχληση που προκάλεσαν στο Μαξίμου οι δηλώσεις του την Τρίτη ότι το Oruc Reis «έκανε κάποιες έρευνες στην περιοχή της Αν. Μεσογείου», αποδυναμώνοντας στην ουσία την ίδια την κυβερνητική πολιτική την οποία και υπηρετούσε.

Ο πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτησή του. Ο κ. Διακόπουλος είχε εκφράσει και άλλες φορές στο παρελθόν τις προσωπικές του θέσεις για μείζονα εθνικά θέματα, εκθέτοντας την κυβέρνηση, όπως όταν με αφορμή τις έρευνες που ετοιμάζονταν να κάνει στα τέλη Ιουλίου το τουρκικό σκάφος Barbaros στην Κύπρο, είχε δηλώσει «είναι δύο διαφορετικά πράγματα, άλλο η Ελλάδα, άλλο η Κύπρος».

Όπως αναφέρει ο αντιναύαρχος ε.α. σε ανακοίνωσή του, «η χθεσινή δήλωσή μου προκάλεσε σύγχυση και δημιούργησε πρόβλημα στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν αποτελούσε πρόθεσή μου».

Ο κ. Διακόπουλος σημειώνει πως «έχω υπηρετήσει την πατρίδα επί δεκαετίες κι έχω μάθει πάντα να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου. Ως εκ τούτου υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού».

«Θα συνεχίσω να βοηθώ την πατρίδα και την κυβέρνηση με όποιο τρόπο μπορώ, όπως έκανα μέχρι τώρα» καταλήγει ο κ. Διακόπουλος. 

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε δεκτή την παραίτηση του συμβούλου του και «ευχαρίστησε τον κ. Διακόπουλο για τις υπηρεσίες του», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Σημειώνεται ότι την έντονη δυσαρέσκεια του Μεγάρου Μαξίμου είχαν προκαλέσει οι δηλώσεις του κ. Διακόπουλου, ο οποίος υποστήριξε ότι το Oruce Reis έχει πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο αντιναύαρχος ε.α. ανέφερε για το τουρκικό σκάφος ότι «έχει κάνει έρευνες, μην κοροϊδευόμαστε, αλλά είναι λίγο πιο πολύπλοκο το θέμα».

Ο κ. Διακόπουλος είχε υποστηρίξει ότι «τις πρώτες μέρες δεν είχε κάνει καθόλου έρευνες, ούτε είχε απλώσει καλώδια, ούτε ακούγαμε-γιατί με τα υδροφωνικά ακούμε αν κάνει έρευνες ή όχι. Όταν εμείς "το σηκώσαμε" το θέμα και είπαμε ότι δεν κάνει έρευνες, άπλωσε καλώδια, επέστρεψε, έκανε κάποιες έρευνες».

Σε διευκρινιστική του δήλωση, ο κ. Διακόπουλος έκανε λόγο πως η πιο πάνω αναφορά του αφορούσε «προσπάθεια» ερευνών, σύμφωνα και με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, όχι όμως, «πραγματοποίηση», με προφανή στόχο την επίδειξη σημαίας στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX.