Παραίτηση του προέδρου του ΕΦΕΤ με βολές κατά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Παραίτηση του προέδρου του ΕΦΕΤ με βολές κατά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Την παραίτησή του με σαφείς αιχμές κατά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπέβαλε ο πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), Ιωάννης Τσιάλτας, καταγγέλλοντας σημαντικά εμπόδια που αντιμετώπισε αλλά και την πλήρη αδιαφορία του εποπτεύοντος υπουργείου. 

Ειδικότερα, στην επιστολή παραίτησής του, επισημαίνει την αδιαφορία του ΥΠΑΑΤ να εξασφαλίσει την λειτουργία του φορέα, καθώς και τη διαφαινόμενη βούληση να παρεκκλίνει ο φορέας από το κύριο έργο του που είναι η ασφάλεια των τροφίμων και η προστασία του καταναλωτή και της δημόσιας υγείας.

«Εξαντλήθηκε και το τελευταίο ίχνος αντοχής και ανοχής μου μπροστά σε τόσο και τέτοιο ανορθολογισμό που μας γυρίζει 20 χρόνια πίσω. Και αυτό αφορά όχι μόνο τα άλλα Υπουργεία αλλά και την λειτουργία του ίδιου του ΥΠΑΑΤ. Δυστυχώς, η άγνοια και ο ερασιτεχνισμός είναι κακοί σύμβουλοι», αναφέρει ο κ. Τσιάλτας. 

Σημειώνεται πως ο κ. Τσιάλτας είχε υποβάλει και προφορική παραίτηση πριν από ένα μήνα, αλλά το γεγονός ότι δεν διαφαινόταν έστω και η ελάχιστη πρόθεση για μία άλλη πορεία, τον οδήγησε στην απόφαση να μην ολοκληρώσει τη θητεία του (Μάιος 2019). 

Σημαντικό ρόλο στην απόφασή του αυτή, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επιστολή του, έπαιξαν και οι εξελισσόμενοι σχεδιασμοί άλλων υπουργείων να διασπάσουν τον επίσημο έλεγχο τροφίμων και με τον τρόπο αυτόν να υπονομεύσουν όλο το έργο που έχει επιτευχθεί με την ίδρυση και λειτουργία του ΕΦΕΤ, αλλά και την εμφανή αδιαφορία της νέας πολιτικής ηγεσίας να αντιμετωπίσει το θέμα.

«Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι ο ΕΦΕΤ δεν αποτελούσε και δεν αποτελεί επ'' ουδενί προτεραιότητα για την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ κι αυτός είναι ο ένας βασικός λόγος της απόφασής μου να αποχωρήσω και να ζητήσω την αντικατάστασή μου», σημειώνει ο ίδιος. 

Δείτε εδώ ολόκληρη την επιστολή παραίτησης του Ιωάννη Τσιάλτα.