ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1988η
Κυριακή, 11 Απριλίου 2021

ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

Bloomberg: Παραιτήσεις υγειονομικών στη Σουηδία λόγω αφόρητης πίεσης στο σύστημα υγείας από τον κορονοϊό

Παραιτήσεις υγειονομικών στη Σουηδία λόγω αφόρητης πίεσης στο σύστημα υγείας από τον κορονοϊό

Η Σουηδία μια χώρα που έχει υποστεί σφοδρή κριτική για τον χειρισμό της στο ζήτημα του κορονοϊου, αντιμετωπίζει έλλειψη εργαζομένων στον τομέα της υγείας καθώς πολλοί εξ αυτών έχουν παραιτηθεί, την ώρα που η πίεση στο υγειονομικό σύστημα μεγαλώνει όλο και περισσότερο σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Η Σιβενα Ριμπέιρο πρόεδρος της Σουηδικής Ένωσης Επαγγελματιών Υγείας, αναφέρει ότι η κατάσταση είναι "τρομερή". Πρόσθεσε δε ;oτι "πριν από το πρώτο κύμα της πανδημίας τον Μάρτιο, υπήρχε έλλειψη ειδικευμένων νοσοκόμων, συμπεριλαμβανομένων ΜΕΘ". Η Ριμπέιρο λέει ότι ήδη από τον Μάιο, τα μέλη της ένωσής της είχαν προειδοποιήσει για "μια ανυπόφορη κατάσταση". 

Μια έρευνα από τον τηλεοπτικό οργανισμό TV4 έδειξε ότι σε 13 από τις 21 περιοχές της Σουηδίας, οι παραιτήσεις των υγειονομικών υπαλλήλων έχουν αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Την ίδια ώρα, εκκληση για "βοήθεια* απηύθυνε και ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Στοκχόλμης, Μπιόρν Έρικσον, καθώς η Covid-19 "γεμίζει" τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ο Έρικσον κάλεσε της κάλεσε τις σουηδικές αρχές να στείλουν εξειδικευμένο υγειονομικό και νοσηλευτικό προσωπικό, την ώρα που το δεύτερο κύμα της πανδημίας πλήττει την πρωτεύουσα της Σουηδίας.

Η Στοκχόλμη και τα περίχωρα συγκαταλέγονται στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο με 2.836 θανάτους, ενώ τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς και το σύστημα υγείας πιέζεται.

"Χρειαζόμαστε βοήθεια", δήλωσε ο Έρικσον, αναφερόμενος στην αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών.

Σημειώνεται πως τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση της Σουηδίας έθεσε αυστηρότερους περιορισμούς στις δημόσιες συγκεντρώσεις, ενώ τα γυμνάσια πραγματοποιούν εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Την περασμένη Τετάρτη η κυβέρνηση κάλεσε το κοινοβούλιο να της δώσει περισσότερη εξουσία για την εφαρμογή μερικού lockdown, όπως το κλείσιμο εμπορικών κέντρων και γυμναστηρίων.

Μέχρι στιγμής, τα μέτρα ήταν ως επί το πλείστον εθελοντικά και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ήταν γεμάτα, με εικόνες από τους πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους πριν από τα Χριστούγεννα, να προκαλούν αίσθηση.

Η Σουηδία δεν εφάρμοσε ούτε εκτεταμένο "λουκέτο" στην οικονομία, ούτε αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Βασίστηκε, αντίθετα, σε εθελούσια μέτρα, σε συμβουλές προς τους ηλικιωμένους, σε συστάσεις για τηλεργασία, στην αποφυγή περιττών μετακινήσεων.