Παραιτήσεις από την ΕΡΤ ζήτησε ο Λευτέρης Κρέτσος

Παραιτήσεις από την ΕΡΤ ζήτησε ο Λευτέρης Κρέτσος

Τις παραιτήσεις των μελών της διοίκησης της ΕΡΤ και συγκεκριμένα του διευθύνοντος συμβούλου Βασίλη Κωστόπουλου και του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου Γιώργος Θαλασσινού, ζήτησε ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος.

Σύμφωνα με πηγές του υφυπουργού, τα δύο κορυφαία στελέχη της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης «δεν ήταν σε θέση να συνεργαστούν αρμονικά», ενώ ο Λ. Κρέτσος από την πλευρά του διαμήνυσε πως «η ΕΡΤ συνεχίζει την καλή της πορεία».

Σε συνέντευξή του το πρωί, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς σημείωσε: «υπάρχει ένας θόρυβος που είναι αναντίστοιχος της προσπάθειας που γίνεται και πρέπει να ληφθούν τα μέτρα για να υπερβούμε την κατάσταση».

Σύντομα το Υπουργείο θα προκηρύξει τις δύο θέσεις ώστε να βρει τους αντικαταστάτες τους.

Νωρίτερα, για φαινόμενα «παραδιοίκησης», προσπάθεια υπερσυγκέντρωσης εξουσίας και «συμφωνίες κάτω από το τραπέζι», με αποκλεισμούς και εξοστρακισμούς ικανών στελεχών, κατήγγειλαντη διοίκηση της ΕΡΤ οι δημοσιογραφικές ενώσεις όλης της χώρας.

Με μια σκληρή ανακοίνωση τα συνδικαλιστικά σωματεία επιτίθενται κατά του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ, Βασίλη Κωστόπουλου με αφορμή την τοποθέτηση στη θέση των προϊσταμένων των περιφερειακών σταθμών της ΕΡΤ προσώπων που δεν είναι δημοσιογράφοι.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών και τα επιμέρους Δ.Σ. των Ενώσεων Συντακτών κάνουν λόγο για «αλλοίωση της δημοσιογραφικής φυσιογνωμίας της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης με την τοποθέτηση προσώπων που ουδεμία σχέση έχουν με το επάγγελμα του δημοσιογράφου».

«Σε σύνολο 19 περιφερειακών σταθμών μόνο σε 5 ορίστηκαν επικεφαλής δημοσιογράφοι», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Οι υπόλοιποι 14 προέρχονται από άλλες ειδικότητες εργαζομένων. Συγκεκριμένα, πέντε διοικητικοί υπάλληλοι, τέσσερις μουσικοί παραγωγοί, τρεις τεχνικοί και ένας είναι χειριστής ηλεκτρονικών υπολογιστών», συνεχίζουν τα συνδικαλιστικά σωματεία του Τύπουμ χαρακτηρίζοντας τις ενέργειες αυτές «παράτυπες, αντιδεοντολογικές και ασυμβίβαστες με τις δημοσιογραφικές αρχές», οι οποίες «καταστρατηγούν τον απαιτούμενο σεβασμό στη δεοντολογία και στους κατανεμημένους όρους και ρόλους της διοικητικής ενημερωτικής ιεραρχίας και ξεκάθαρα αφήνουν υποψίες για φαινόμενα «παραδιοίκησης», προσπάθειας υπερσυγκέντρωσης εξουσίας, μεθόδευσης, διαπλοκής αρμοδιοτήτων, αποκλεισμού ικανών στελεχών και τέλος έλλειψης λογοδοσίας και αδιαφάνειας στην πλήρωση στρατηγικών για τη δημόσια ενημέρωση θέσεων».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ