Παραδοχή Βίτσα: Οι δουλέμποροι είναι πάντα ένα βήμα μπροστά μας – Η Σάμος είναι η «νέα Λέσβος»

Παραδοχή Βίτσα: Οι δουλέμποροι είναι πάντα ένα βήμα μπροστά μας – Η Σάμος είναι η «νέα Λέσβος»

Ως τη «νέα Λέσβο» παρουσιάζει τη Σάμο ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος περιγράφοντας την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στο νησί παραδέχτηκε την ανεπάρκεια των κυβερνητικών μηχανισμών λέγοντας πως «οι δουλέμποροι είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από εμάς».

Σε συνέντευξή του στον Guardian, περιέγραψε τις απαράδεκτες συνθήκες στις οποίες μένουν οι πρόσφυγες, κάνοντας λόγο για εκατοντάδες παιδιά που ζουν σε μη κατάλληλους χώρους.

Παράλληλα, ανέφερε πως οι ελληνικές αρχές προσπαθούν να μετακινήσουν ορισμένους από τους 4.000 ανθρώπους που ζουν εκεί, «καθώς οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν για μια ανθρωπιστική καταστροφή σε μια από τις ξεχασμένες πρώτες γραμμές της Ευρώπης».

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έκανε λόγο για μια «νέα Λέσβο» και περιέγραψε πως δίνεται μάχη ενάντια στον χρόνο για να βρεθούν κατάλληλες συνθήκες στέγασης για το κέντρο υποδοχής που φιλοξενεί εξαπλάσιο αριθμό ανθρώπων σε σχέση με τη χωρητικότητά του.

«Η Σάμος είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Οι ροές είναι συνεχείς και οι διακινητές είναι πάντα ένα βήμα μπροστά μας» παραδέχεται ο Δημήτρης Βίτσας.

«Το κέντρο είναι υπερπλήρες με όσα προβλήματα μπορεί να επιφέρει αυτό. Πρέπει να μετακινήσουμε τουλάχιστον 2.000 ανθρώπους από το νησί το συντομότερο δυνατόν», τονίζει.

Ακόμη, σύμφωνα με τον Guardian, στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες δείχνουν πως περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι ζουν σε σκηνές χωρίς θέρμανση και σε χώρους εκτός του κέντρου με το 24% αυτών να εκτιμάται ότι είναι παιδιά, εκ των οποίων 229 χαρακτηρίζονται ασυνόδευτα.

«Τα πράγματα περιπλέκει το γεγονός ότι υπάρχει μόνο ένας διορισμένος γιατρός» προσθέτει η ανταποκρίτρια του Guardian στην Αθήνα. «Επειδή δεν υπάρχουν αρκετοί γιατροί, είναι αδύνατον να γνωρίζουμε πόσοι χρήζουν προστασίας και πόσοι πρέπει να μεταφερθούν στην ενδοχώρα» παραδέχεται ο Δημήτρης Βίτσας επιμένοντας ότι δύο γιατροί θα φτάσουν στο κέντρο υποδοχής στο τέλος του μήνα.