Παράδειγμα επιτυχημένης ηγεσίας στην κρίση ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Harvard Business Review

Παράδειγμα επιτυχημένης ηγεσίας στην κρίση ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ως παράδειγμα επιτυχημένης ηγεσίας αναφέρει το περιοδικό Harvard Business Review τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού στην Ελλάδα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σε άρθρο του με τίτλο «Oι καλοί ηγέτες μπορούν να ξεπεράσουν τη θεσμική αδράνεια σε μια κρίση»

Ειδικότερα, ο Καθηγητής Μάικλ Τζ. Ιακωβίδης, που υπογράφει το άρθρο, υπογραμμίζει πως η πανδημία έδωσε ξεκάθαρα μαθήματα για τον ρόλο των ηγετών. «Παρότι η πανδημία του κορονοϊού είναι ξεκάθαρα μια καταστροφή, προσφέρει ένα "φυσικό πείραμα" που επιτρέπει τη σύγκριση των διαφορετικών αποκρίσεων σε παρόμοιες κρίσεις», αναφέρει στην εισαγωγή του. 

Στο πρώτο μέρος γίνεται μια σύγκριση μεταξύ δύο περιφερειών της Ιταλίας, του Βένετο και της Λομβαρδίας, που έφεραν πολύ διαφορετικά αποτελέσματα στην κρίση της πανδημίας, τα οποία το δημοσίευμα αποδίδει στη ξεκάθαρη διάφορα ηγεσίας.

Στη συνέχεια το άρθρο αναφέρεται στην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Αρντεν, της οποίας «η προσέγγιση μοιάζει να αποδίδει εντυπωσιακά», επισημαίνοντας όμως ότι «ένα ακόμη καλύτερο παράδειγμα ωστόσο ίσως είναι εκείνο του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη».

«Εν αντιθέσει με τη Νέα Ζηλανδία», εξηγεί το άρθρο, «η Ελλάδα μαστίζεται από σειρά δομικών προβλημάτων» που είχε να διαχειριστεί ο Κυρ. Μητσοτάκης. Συγκεκριμένα, ο έλληνας πρωθυπουργός «είχε να λάβει υπόψη του τον ηλικιωμένο πληθυσμό, τους αδύναμους θεσμούς, την αναποτελεσματική πολιτική προστασία και ένα υποχρηματοδοτημένο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Επιπλέον, «κράτησε τον πληθυσμό σε επαγρύπνηση χωρίς να πανικοβάλει, δελεάζοντας τους φημισμένους για το ανεξάρτητο πνεύμα τους Έλληνες σε ένα εντυπωσιακά υψηλό επίπεδο συμμόρφωσης με την κοινωνική αποστασιοποίηση, τα κλειστά μαγαζιά και άλλα μέτρα για τον ιό».

«Ακόμα πιο εντυπωσιακά, έχει επιβλέψει μια καλή κρατική επιχείρηση που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και έχει χρησιμοποιήσει την κρίση για την ψηφιοποίηση και τον εξορθολογισμό μιας αβυσσαλέας γραφειοκρατίας σε χρόνο ρεκόρ. Με την επιφύλαξη ότι υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες μπροστά για μια χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, αυτό ήταν ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα», καταλήγει το άρθρο του Harvard Business Review.