Παπαευαγγέλου: Σε υψηλά επίπεδα αλλά σταθερό το ιικό φορτίο - Στο 3,26% ο δείκτης θετικότητας

Παπαευαγγέλου: Σε υψηλά επίπεδα αλλά σταθερό το ιικό φορτίο - Στο 3,26% ο δείκτης θετικότητας

Σε υψηλά επίπεδα αλλά σταθερό είναι το ιικό φορτίο σύμφωνα με την καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας Βάνας Παπαευαγγέλου με τον δείκτη θετικότητας στην επικράτεια να βρίσκεται στο 3,26%. Σε ορισμένες περιοχές, ωστόσο, όπως είπε, ο δείκτης θετικότητας είναι πολύ υψηλότερος. Πιο συγκεκριμένα, είναι στο 5,5% στην Πάρο, στο 4,27% στη Μύκονο, στο 4,2% στην Τήνο και στο 3,76% στο Ρέθυμνο.  Ο μέσος κυλιόμενος αριθμός νέων κρουσμάτων των 7 τελευταίων ημερών ανέρχεται στα 2.574 κρούσματα ανά ημέρα. 

Σχετικά με το ποσοστό των κρουσμάτων από τουρίστες είναι πολύ μικρό και συγκεκριμένα κάτω από το 1%», καθώς όπως είπε έχουν κάνει τεστ ή έχουν εμβολιαστεί πριν την είσοδό τους στη χώρα μας.

Όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται στις μεγαλύτερες ηλικίες αλλά έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις νεότερες ηλικίες κυρίως στη Θεσσαλονίκη και στη Χαλκιδική. Σε αυτές τις περιοχές καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων σε νέους με μέσο όρο τα 20 έτη με μεγάλη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα. «Όλοι οι νέοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν τα μέτρα προσωπικής υγιεινής» είπε.

Υπολογίζεται ότι 1.344 άνθρωποι νοσηλεύονται στην επικράτεια και ένας στους δύο είναι ηλικίας κάτω των 54 ετών. Η πτωτική πορεία των διασωληνωμένων και των θανάτων έχει σταματήσει, ενώ παρατηρήθηκε μια μείωση στη διάμεση ηλικία των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία, με τη διάμεση ηλικία να είναι στα 57 έως 60 έτη.

Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παραμένει σταθερή στα 25 έτη και παρατηρείται μια μικρή μείωση των κρουσμάτων κάτω των 34 ετών, που αποτελούν το 63%, όταν δύο εβδομάδες πριν τα άτομα κάτω των 39 ετών αφορούσαν το 80% των κρουσμάτων. Παράλληλα αυξάνεται και ο αριθμός νέων κρουσμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα, περίπου 2.500 άτομα άνω των 40 ετών νόσησαν και στην συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν ανεμβολίαστοι και το 10% αυτών θα χρειαστεί να νοσηλευθεί.

Τόνισε ότι αυτό που αποτυπώνεται από την ιχνηλάτηση είναι ότι οι συναθροίσεις συνυφασμένες με την νυχτερινή διασκέδαση αποτελούν την κύρια έκθεση στον ιό στις μικρές ηλικίες, ενώ η ενδοοικογενειακή μετάδοση και η εργασία αποτελεί την πιθανότερη οδό έκθεσης για μεγαλύτερες ηλικίες.

Σημείωσε ότι στις μεγαλουπόλεις σημαντικός αριθμός νέων κρουσμάτων αναφέρουν επαφή κυρίως ενδοοικογενειακή με νεαρό άτομο που επιστρέφει από εγχώριο τουρισμό και κυρίως νησιά. Οι εκτιμήσεις για την επόμενη εβδομάδα είναι ότι θα συνεχιστεί μια ήπια αλλά σαφής αύξηση των κρουσμάτων, των νοσηλειών και των διασωληνώσεων.

Αναφέρθηκε με έμφαση στο όφελος του εμβολιασμού, λέγοντας ότι την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου είχαμε ένα μέσο κυλιόμενο επταημέρου στο επίπεδο των 2.500 κρουσμάτων ανά ημέρα, όπως και σήμερα, και ένα συγκρίσιμο αριθμό ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια, είχαμε κατά μέσο όρο 813 διασωληνωμένους και 79 θανάτους την ημέρα. Σήμερα με το 62% περίπου του ενήλικου πληθυσμού να έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου έχουμε 70% λιγότερες εισαγωγές ανά ημέρα, 80% λιγότερους νοσηλευόμενους, 85% λιγότερους διασωληνωμένους και 90% λιγότερους θανάτους.

Τόνισε τη σημασία του εμβολιασμού, υπογραμμίζοντας ότι με τη σημαντική διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, είναι απαραίτητο ακόμα και οι εμβολιασμένοι να είναι προσεκτικοί. Τα δεδομένα δείχνουν ότι ο κίνδυνος να κολλήσει κάποιος που έχει εμβολιαστεί είναι τουλάχιστον 20 έως και 80 φορές μικρότερος σε σχέση με τους ανεμβολίαστους.

Είπε ότι σε ένα σύνολο 5 εκατ. πολιτών που είναι πλήρως εμβολιασμένοι έχει νοοσήσει μόλις το 0,17%. Καθώς όμως αυξάνεται το ποσοστό των εμβολιασμένων και επιβαρύνεται το επιδημιολογικό φορτίο είναι φυσικό είπε, να βλέπουμε κάποια κρούσματα ανάμεσα σε εμβολιασμένους. «Το εμβόλιο σώζει ζωές. Εμβολιαζόμαστε για να μην νοσήσουμε βαριά, να μειώσουμε την πιθανότητα να χρειαστεί να νοσηλευθούμε και να κινδυνέψουμε να χάσουμε την ζωή μας» και αυτό παραμένει αδιαμφισβήτητο είπε.

Αναφέρθηκε επίσης στη σημαντική συμβολή των αυτοδιαγνωστικών τεστ στην πρώιμη αναγνώριση των κρουσμάτων. Την τελευταία εβδομάδα οδήγησαν στο 35% των νέων διαγνώσεων και το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο στο εργατικό δυναμικό, ηλικίας 18-65 ετών, όπου τα μισά περιστατικά διαγνώστηκαν από self test. «Είναι σημαντικό να τηρείται και να επιτηρείται η διενέργεια των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων», είπε.