7ος χρόνος, ημέρα 2185η
Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021

Παπαευαγγέλου: Η πανδημία δεν τέλειωσε, δεν πετάμε τις μάσκες και δεν εφησυχάζουμε

Παπαευαγγέλου: Η πανδημία δεν τέλειωσε, δεν πετάμε τις μάσκες και δεν εφησυχάζουμε
Eurokinissi

Αύξηση των κρουσμάτων σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα παρατηρήθηκε σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όπως επισήμανε, μικρή αύξηση κρουσμάτων παρατηρήθηκε και στην Αττική, ενώ τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια υπολογίζονται σε 20.000.

Η πληρότητα κλινών ΜΕΘ στην επικράτεια είναι στο 62%, ανέφερε επίσης και κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν και ειδικά τους ηλικιωμένους καθώς ένας στους 4 Έλληνες άνω των 80 ετών είναι ανεμβολίαστοι.

Η κ. Παπαευαγγέλου είπε πως η πορεία της πανδημίας στην επικράτεια είναι σταθερή, σημειώνοντας όμως ότι η μετάδοση αυξάνεται σε κλειστούς χώρους, εφιστώντας την προσοχή όλων. Όσον αφορά την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, η κυρία Παπαευαγγέλου χρησιμοποίησε τον όρο «σταθερή» αναφερόμενη στις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, με τον δείκτη θετικότητας, όπως είπε, να κυμαίνεται στο 1,1%.

Η ίδια έκανε λόγο για επιβαρυμένες περιοχές όσον αφορά το επιδημιολογικό φορτίο και για κρούσματα που καταγράφονται σε μεγαλύτερες ηλικίες. Πρόκειται για την Καστοριά, την Καρδίτσα, τις Σέρρες και την Πιερία, όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι ιδιαίτερα χαμηλή και κυμαίνεται από 42% έως 55%.

Μίλησε επίσης για ιδιαίτερη επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου στις πόλεις της Λάρισας και της Θεσσαλονίκης και είπε ότι στην βόρεια Ελλάδα, οι εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό, ξεπερνούν τα εξιτήρια. Όπως επανέλαβε, το 90% όσων νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, προσθέτοντας ότι η κάλυψη σε κρεβάτια ΜΕΘ στο σύνολο της επικρατείας είναι 66%, ενώ ξεπερνά το 94% στην Θεσσαλονίκη.

Η αναπληρώτρια υπουργός υγείας τόνισε ότι παρά τα μέτρα που δίνουν μεγαλύτερες ελευθερίες σε όσους έχουν εμβολιαστεί, όλοι θα πρέπει να συνεχίσουμε να αποφεύγουμε τον μεγάλο συγχρωτισμό. «Δεν βγάζουμε την μάσκα στο σουπερμάρκετ, ούτε στο σινεμά, δεν βγάζουμε την μάσκα για να χορέψουμε αγκαλιά χωρίς καμία προφύλαξη» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, επισήμανε πως οι εμβολιασμένοι έχουν στο εξής μία μεγαλύτερη ελευθερία, ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης ασφάλειας που υπάρχει χάρη στον εμβολιασμό, και κάλεσε για μια ακόμη φορά να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν κάνει ακόμη.

Οι εμβολιασμένοι έχουν σημαντικά μικρότερη πιθανότητα να κολλήσουν, να μεταδώσουν τον ιό, αλλά και να νοσήσουν σοβαρά, το αντίθετο συμβαίνει με τους ανεμβολίαστους εξήγησε η κυρία Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού σε ένα χώρο εμβολιασμένων είναι μικρός - αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και οι εμβολιασμένοι μπορούν να κολλήσουν και να μεταδώσουν τον ιό.

Για τα παιδιά στα σχολεία είπε ότι ότι τα κρούσματα σε παιδιά είναι λιγότερα το Σεπτέμβριο από ότι ήταν τον Αύγουστο, ενώ κι οι νέες μολύνσεις μειώθηκαν στους εφήβους άνω των 15 ετών, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς (33%) έχει ήδη εμβολιαστεί. Σημαντικό παραμένει το γεγονός ότι 8 στα 10 παιδιά διαγιγνώσκονται με κορονοϊό πριν αναπτύξουν συμπτώματα, χάρη στα self test.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ