Πάντα υπάρχουν λόγοι για πρόωρες εκλογές, αλλά πολλοί περισσότεροι για εξάντληση της τετραετίας
Κυριάκος Μητσοτάκης

Πάντα υπάρχουν λόγοι για πρόωρες εκλογές, αλλά πολλοί περισσότεροι για εξάντληση της τετραετίας

Την πρόθεσή του να ολοκληρώσει τον τετραετή κύκλο της κυβερνητικής θητείας επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τόνισε παράλληλα την ανάγκη να σταματήσει η τοξικότητα και η πρόωρη πόλωση που πηγάζει από τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία δεν διστάζει να προχωρήσει ακόμη και σε fake news προκειμένου να αποκομίσει πρόσκαιρα επικοινωνιακά και μικροκομματικά οφέλη.

Ταυτόχρονα επισήμανε τις συνθήκες αστάθειας που δημιουργεί για τη χώρα ο εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής, τον οποίο ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως ο ίδιος πιστεύει ότι «το να έχει ένα κόμμα απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο είναι μεγάλο πλεονέκτημα για τη χώρα».

Σε μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ1, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα της επικαιρότητας στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας, αλλά και προς το εσωτερικό σχετικά με την ασφάλεια που πρέπει να αισθάνονται οι πολίτες.

Επίσης, μίλησε για τις προσπάθειες που γίνονται για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα -έδωσε τη συνέντευξη στο Μουσείο της Ακρόπολης- για τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιπυρική προστασία της χώρας, καθώς και για τα μέτρα στήριξης των πολιτών. Ειδικά για τη βενζίνη, προανήγγειλε νέες παρεμβάσεις από την επόμενη εβδομάδα, που, όπως είπε, θα αφορούν τους επόμενους μήνες και όχι μόνο την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών.

Ως προς το ζήτημα των πρόωρων εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρίνισε για μια ακόμα φορά τις προθέσεις του λέγοντας πως στόχος του είναι η ολοκλήρωση της θητείας της σημερινής κυβέρνησης, καθώς και ότι ο ίδιος επιθυμεί να κριθεί στο τέλος αυτής από το έργο που θα έχει παραχθεί.

«Έχω πει πολλές φορές ότι θέλω να κριθώ στο τέλος της τετραετίας για το έργο το οποίο θα έχω επιτελέσει» σημείωσε, προσθέτοντας πως «θα λάβουν και οι πολίτες υπ' όψιν, προφανώς, και τις συγκυρίες, και θα συγκρίνουν και με αυτό το οποίο είχε προηγηθεί και θα προβάλλουν, πιστεύω -και με βάση και με γνώμονα την αξιοπιστία των όσων έχουμε κάνει- και στο μέλλον. Και θα αποφασίσουν αν θέλουν να μας δώσουν τη δυνατότητα να συνεχίσουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια την οποία έχουμε κάνει»

Μάλιστα σημείωσε πως «το εθνικό συμφέρον πιστεύω ότι εξυπηρετείται από τους σταθερούς εκλογικούς κύκλους» τονίζοντας ότι «πάντα αναζητάμε είτε λόγο να πάμε σε πρόωρες εκλογές, είτε λόγο να κάνουμε ανασχηματισμό. Είναι, νομίζω, μια σταθερή κουβέντα η οποία γίνεται και μάλιστα είχα πει χαριτολογώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο και το επαναλαμβάνω και σήμερα, ότι αν κάποιοι αισθάνονται τόσο μεγάλη την ανάγκη να προετοιμαστούν για τις εκλογές και χρειάζονται τόσο περισσότερο χρόνο, να μου το πουν, να τους απαλλάξω από τα καθήκοντά τους για να μπορούν απερίσπαστοι να ασχοληθούν με την εκλογή τους ή την επανεκλογή τους».

Αποσαφήνισε ότι «πάντα μπορεί να συντρέχουν κάποιοι λόγοι για πρόωρες εκλογές και να υπάρχουν πολύ περισσότεροι λόγοι γιατί να μην πάει κανείς σε πρόωρες εκλογές» για να αναφερθεί στην απλή αναλογική τον νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο οποίος όπως είπε «δημιουργεί συνθήκες αστάθειας ενόψει του επόμενου εκλογικού κύκλου. Και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας και νομίζω ότι σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει και τις πολιτικές εξελίξεις στον βαθμό που εκτιμώ, όπως έχω πει πολλές φορές, ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι διπλές».

Χωρίς να κλείνει οποιαδήποτε ενδεχόμενο και τονίζοντας πως οι πολίτες με την ψήφο τους θα δείξουν το δρόμο των εξελίξεων σημείωσε πως η κυβερνώσα παράταξη και ο ίδιος αντιμετωπίζουν την Κυριακή των εκλογών που θα διεξαχθούν με την απλή αναλογική ως την τελική Κυριακή δείχνοντας την πρόθεσή του να διεκδικήσει εξ αρχής τη θετική ψήφο των πολιτών, προτάσσοντας πάντα τη θέση του αναφορικά με την ανάγκη να υπάρχουν αυτοδύναμες κυβερνήσεις.

Δηλώνοντας την πλήρη αντίθεσή του στην απλή αναλογική, καθώς και τη θέση του ότι μονοκομματικές πλειοψηφίες δεν σημαίνει και μονοκομματικές κυβερνήσεις υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης ενός κυβερνητικού σχήματος που δύναται να λαμβάνει αποφάσεις. Δεν παρέλειψε να φέρει ως παράδειγμα τον Έβρο και τα όσα διαδραματίστηκαν το 2020 τονίζοντας πως αν η κυβέρνηση ήταν κυβέρνηση συνεργασίας ενδεχομένως να χρειάζονται συζητήσεις που όμως θα καθυστερούσαν σημαντικά τις όποιες αποφάσεις.

Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά έδειξε και τα προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν μελλοντικά από ενδεχόμενες κυβερνήσεις συνεργασίας πολύ δε περισσότερο δεδομένων των προκλήσεων της Τουρκίας. 

O πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στο θέμα του πολιτικού σκηνικού που δείχνει να διαμορφώνεται με αφορμή τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες σημειώνοντας πως ευελπιστεί να μην συνεχίσουν για το επόμενο διάστημα μέχρι τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης διότι δημιουργούν τοξικότητα, πόλωση και κλίμα αστάθειας σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα.

«Δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση η συζήτηση για πρόωρες εκλογές να αντικατασταθεί από πρόωρη πόλωση, ένταση και διαρκή τοξικότητα, που θα διαρκέσει δέκα μήνες. Αυτό θα ήταν κακό για τη χώρα. Αλλά αυτό δεν εξαρτάται από εμάς, εξαρτάται πρωτίστως από την αντιπολίτευση» είπε επισημαίνοντας πως «ο μηδενισμός της αντιπολίτευσης απέναντι στο κυβερνητικό έργο που μερικές φορές, όπως σας είπα, φτάνει στο σημείο να είναι γραφικός, η απόλυτη διαστρέβλωση της πραγματικότητας με fake news και ψέματα -ειδικά ως προς την πανδημία- είναι απαράδεκτος».

Άσκησε δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας πως είναι «απαράδεκτο ο αρχηγός της αντιπολίτευσης να βγαίνει και να λέει ότι «είμαστε πρώτοι σε θανάτους στην Ευρώπη». Είναι ψέμα, όχι απλά δεν επιβεβαιώνεται από τα στατιστικά αλλά έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όλα όσα μας έχουν πει σημαντικοί διεθνείς οργανισμοί, επιστημονικά περιοδικά για το γεγονός ότι τα καταφέραμε καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και στο ζήτημα των θανάτων».

Απλή αναλογική

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνοντας τη θέση του για την απλή αναλογική και τονίζοντας πως δεν πιστεύει σε αυτή σημείωσε ότι «το γεγονός ότι μεσολαβεί μια εκλογή με απλή αναλογική είναι αποκλειστική υπευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επέλεξε να ψηφίσει αυτόν τον εκλογικό νόμο αφού καρπώθηκε τα οφέλη της ενισχυμένης αναλογικής σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Σας θυμίζω ότι και η δεύτερη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, τον Σεπτέμβριο του ‘15 ήταν με ενισχυμένη αναλογική. Όταν είδε ότι αλλάζουν οι συσχετισμοί έσπευσε να αλλάξει τον εκλογικό νόμο».

«Το μείζον ζητούμενο, σήμερα, για τη χώρα είναι η σταθερότητα και η κυβερνησιμότητα, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη τους ταραγμένους καιρούς στους οποίους ζούμε» ανέφερε δηλώνοντας με σαφήνεια ότι «είχα μιλήσει προεκλογικά, το ‘19, για «αυτοδύναμη Ελλάδα».

Και θα επιμείνω σε αυτό το σύνθημα. Μπορώ να σας πω ότι σήμερα είναι πολύ πιο επίκαιρο από ό,τι μπορεί να ήταν το ‘19. Και σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα η χώρα να εγκλωβιστεί σε λήψη κρίσιμων αποφάσεων σε εσωκομματικά παζάρια, εκεί που πρέπει να πάρουμε γρήγορες αποφάσεις».

Πρωθυπουργό επιλέγει ο λαός

Ως προς το θέμα του πρωθυπουργού και το ποιος θα είναι αυτός σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας που δύναται να προκύψει μέσα από την επιλογή που θα κάνουν οι πολίτες τη δεύτερη Κυριακή με την εφαρμογή του νόμου της ενισχυμένης αναλογικής, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε να απαντά στο θέμα του «ούτε ούτε» που έχει εγείρει ο Νίκος Ανδρουλάκης, (ο οποίος έχει δηλώσει πως δεν θα δεχθεί για πρωθυπουργό ούτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ούτε τον Αλέξη Τσίπρα) λέγοντας ότι «Πρωθυπουργό διαλέγει ο λαός, δεν διαλέγει ο κ. Ανδρουλάκης.

Τα έχουμε ξεκαθαρίσει εδώ τα πράγματα: Πρωθυπουργός και το τονίζω αυτό, πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος είτε μόνος του, είτε σε κυβέρνηση συνεργασίας. Αυτό ισχύει για όποιον είναι πρώτο κόμμα, δεν ισχύει μόνο για τη Νέα Δημοκρατία».

Το κέντρο

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για την πρόσφατη δήλωσή του, σύμφωνα με την οποία οι εκλογές κερδίζονται στο κέντρο. Σημειώνοντας πως η ΝΔ είναι ένα κεντροδεξιό κόμμα που ενσωματώνει προοδευτικές δυνάμεις οι οποίες ταυτίζονται με το λεγόμενο κέντρο, το αποκαλούμενο και ως παραδοσιακό κεντρώο χώρο ανέφερε πως ο κρίσιμος πυρήνας των αναποφάσιστων συμπολιτών μας, που δεν έχουν ακόμα καταλήξει τι θα ψηφίσουν, βρίσκεται πιο κοντά σε αυτό το οποίο αποκαλούμε μεσαίο ή κεντρώο χώρο από ό,τι στα άκρα του πολιτικού συστήματος. Με αυτή την έννοια, ναι, οι εκλογές κερδίζονται στο κέντρο, ειδικά για τα μεγάλα κόμματα».

Προσδιόρισε δε τι ακριβώς είναι αυτό το κέντρο λέγοντας ότι «αυτό το οποίο είναι, αν έπρεπε να περιγράψω τον κεντρώο ψηφοφόρο, αυτόν ο οποίος στην ιδεολογική κλίμακα από το 1 έως το 10 τοποθετείται ας πούμε στο 5, είναι συμπολίτες μας οι οποίοι δεν θεωρώ ότι έχουν ιδιαίτερα ιδεολογικά στεγανά. Πιστεύω ότι βασικά ασπάζονται την ιδέα μιας ελεύθερης οικονομίας αλλά και ενός κράτους το οποίο πρέπει να παρεμβαίνει και να έχει μια ισχυρή παρουσία όποτε αυτό είναι απαραίτητο».

Και κατέληξε αναφέροντας πως «πιστεύω ότι είναι συμπολίτες μας οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως πατριώτες, γιατί ο υγιής, διεκδικητικός πατριωτισμός αποτελεί ένα χαρακτηριστικό που σε κάθε περίπτωση συμβαδίζει απόλυτα με την ιδεολογία της Νέας Δημοκρατίας. Και τελικά είναι άνθρωποι οι οποίοι θέλουν πρακτικές λύσεις.

Δηλαδή, πείτε μου εσείς, αν η ψηφιοποίηση του κράτους είναι κεντρώα, δεξιά ή αριστερή πολιτική. Είναι μια πολιτική η οποία έχει την αποδοχή του 80% της ελληνικής κοινωνίας. Άρα είναι μια πολιτική κοινής λογικής. Πολλές φορές οι άνθρωποι οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά και νομίζω ότι η Νέα Δημοκρατία σήμερα, και δια του κυβερνητικού της έργου, έχει αποδείξει ότι είναι κοντά σε αυτούς τους ανθρώπους».

Πολιτικός κόλαφος

Ως προς την οριστική απόφαση για Ειδικό Δικαστήριο για Παππά και Καλογρίτσα για τις τηλεοπτικές άδειες, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «πολιτικό κόλαφο για τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Και όταν εμείς λέγαμε τότε ότι αυτή η 'πρώτη φορά Αριστερά' εργαλειοποιεί τους 'αρμούς της εξουσίας' και χρησιμοποιώντας πρακτικές που πολλές φορές υιοθετήθηκαν από λαϊκίστικα κόμματα της Δεξιάς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπονομεύει τη δημοκρατική λειτουργία, τη θεσμική ανεξαρτησία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και εν τέλει το οικοδόμημα της ίδιας της φιλελεύθερης δημοκρατίας μας, δικαιωθήκαμε από αυτό», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. 

«Ήδη η παραπομπή και μόνο συνιστά μείζονα απόδοση πολιτικών ευθυνών στην προηγούμενη κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο επιχείρησε να χειραγωγήσει τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης», κατέληξε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Παρέμβαση για τη βενζίνη

Για την βενζίνη είπε ότι πράγματι έχουμε αυξημένες τιμές σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες γιατί διαχρονικά είχαμε υψηλούς φόρους.

«Θα υπάρχει παρέμβαση και στη βενζίνη και οι ανακοινώσεις θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα από το οικονομικό επιτελείο. Δεν θέλω να προκαταλάβω τον τρόπο» και συμπλήρωσε ότι «Θέλουμε να κάνουμε μια παρέμβαση για τους επόμενους μήνες, πιστεύω ότι το αντέχουμε δημοσιονομικά και θα πρέπει να υπάρξει μία ανακούφιση των πολιτών, ειδικά ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών, διότι αναγνωρίζω απόλυτα πόσο δύσκολο είναι για μια οικογένεια η οποία θέλει να φύγει διακοπές και πρέπει να φύγει με το αυτοκίνητό της γιατί δεν έχει άλλη επιλογή, τουλάχιστον να υπάρχει μία ανάσα ως προς τις μετακινήσεις των καλοκαιρινών διακοπών για τα έξοδα των καυσίμων», επισημαίνοντας ότι η παρέμβαση δεν θα αφορά μόνο τις μετακινήσεις των διακοπών, αλλά θα αφορά τους επόμενους μήνες.

«Οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς»

Ερωτώμενος για την επιθετική ρητορεία της Τουρκίας, σημείωσε ότι «οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς, ότι η χώρα δεν έχει απλά μία ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα, την οποία πιστεύω ότι φροντίσαμε αυτά τα τρία χρόνια να την ενισχύσουμε έτι περαιτέρω, αλλά έχει ταυτόχρονα και πολύ ισχυρούς συμμάχους και εντάσσεται σε ένα πλαίσιο χωρών που αντιλαμβάνονται ότι τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται δια της βίας και οι διαφορές μεταξύ των κρατών πρέπει να λύνονται με μοναδικό γνώμονα και μοναδικό σημείο αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο»