Πάνος Τσακλόγλου: Δεν καταργείται το 8ωρο

Πάνος Τσακλόγλου: Δεν καταργείται το 8ωρο

Σε καμία περίπτωση δεν καταργείται το 8ωρο με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, επισήμανε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου, μιλώντας στην ΕΡΤ. 

Ο κ. Τσακλόγλου υπογράμμισε ότι αντιθέτως, προβλέπονται νέες δυνατότητες διευθέτησης του χρόνου εργασίας, σύμφωνα με τις τάσεις και τις τεχνολογικές εξελίξεις που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ανέφερε, ακόμη, ότι θεσπίζεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας, με την οποία θα καταγράφεται αξιόπιστα ο πραγματικός χρόνος εργασίας η οποία θα αποτελεί ένα εργαλείο που θα εμποδίζει την κατάχρηση από τον εργοδότη. 

Ο υφυπουργός τόνισε επίσης ότι ο εργαζόμενος θα πρέπει να αποδέχεται τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας για να ενεργοποιείται. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα μπορεί να επιβληθεί και εάν υπάρχει απόλυση γι'αυτό το λόγο, θα είναι άκυρη. 

Επισήμανε, ακόμη ότι με το νομοσχέδιο  θεσμοθετείται η τηλεργασία με ένα αναλυτικό πλαίσιο που κατοχυρώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων και διασφαλίζει το δικαίωμα στην αποσύνδεση ενώ περιλαμβάνονται και πολλές ρυθμίσεις που εκσυγχρονίζουν την ελληνική εργασιακή νομοθεσία, σε θέματα παρενόχλησης κ.ά.   

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: Ανατροπή των εργασιακών σχέσεων 

Στην εκπομπή μίλησε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων, η οποία υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο προωθεί τις ατομικές συμβάσεις, καθώς καθιερώνει τη δυνατότητα διευθέτησης του χρόνου εργασίας με ατομική συμφωνία του εργαζόμενου και όχι με συλλογική διαπραγμάτευση με το σωματείο, όπως γίνεται σήμερα. 

H κυρία Ξενογιαννακοπούλου κατηγόρησε επίσης για υποκρισία το υπουργείο Εργασίας, καθώς το τελευταίο με ανακοίνωσή του κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για διγλωσσία, επειδή ζήτησε να κηρυχθεί ως υποχρεωτική η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση των Ξενοδοχοϋπαλλήλων, η οποία προβλέπει διευθέτηση εργασίας. 

«Πρόκειται για μεγάλη  υποκρισία από την πλευρά του υπουργού Εργασίας κ. Χατζηδάκη», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «διότι ακριβώς αυτό είναι το πρόβλημα, ότι με το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση η διευθέτηση του χρόνου εργασίας δεν θα συμφωνείται μέσα από συλλογικές συμβάσεις όπως ήδη γίνεται σήμερα, αλλά με ατομική συμφωνία».     

«Με τον τρόπο αυτό», είπε η κυρία Ξενογιαννακοπούλου, «εισάγονται οι ατομικές συμβάσεις εργασίας, κάτι που αποτελεί μεγάλη ανατροπή στις εργασιακές σχέσεις καθώς καταργούνται οι συλλογικές διαδικασίες που αποτελούν τη βάση των εργασιακών δικαιωμάτων και της εργασιακής νομοθεσίας». 

Στην πραγματικότητα, τόνισε, «καταργείται το 8ωρο και επιβάλλεται το 10ωρο, ενώ μπαίνουν στο περιθώριο οι συλλογικές διαπραγματεύσεις που ισχύουν σήμερα για τα θέματα αυτά και προστατεύουν τον εργαζόμενο». 

Η κυρία Ξενογιαννακοπούλου τάχθηκε επίσης εναντίον των ρυθμίσεων για τα συνδικαλιστικά ζητήματα και κυρίως για την ψηφοφορία με ηλεκτρονικό τρόπο στις αποφάσεις των συνδικάτων για απεργία, διότι όπως είπε, «καταργεί τη διαφάνεια και έρχεται σε αντίθεση με την παράδοση συλλογικής δράσης που ευνοείται με τη φυσική παρουσία των εργαζομένων στις γενικές συνελεύσεις των σωματείων».