Πανωλεθρία ΣΥΡΙΖΑ: Γαλάζιες οι 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας

Πανωλεθρία ΣΥΡΙΖΑ: Γαλάζιες οι 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας

Την πανωλεθρία του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει ο χάρτης των περιφερειακών εκλογών, με τις 12 από τις 13 περιφέρειες να εκλέγουν πρόσωπα που ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα, οι στηριζόμενοι από τη ΝΔ υποψήφιοι επικράτησαν στις 7 περιφέρειες -όπου το αποτέλεσμα κρίθηκε στο δεύτερο γύρο. Με εξαίρεση πλέον την Κρήτη, ο χάρτης είναι γαλάζιος. 

Ο δεύτερος γύρος των περιφερειακών εκλογών έκλεισε με νίκη της ΝΔ, με τον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει και την περιφέρεια της Αττικής, τη μεγαλύτερη πληθυσμιακά περιφέρεια της χώρας και να μην εκλέγει συνολικά ούτε ένα περιφερειάρχη. Στις 7 περιφέρειες, όπου πραγματοποιήθηκε δεύτερος γύρος οι νικητές ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της παράταξης, επιβεβαιώνοντας το μήνυμα πολιτικής αλλαγής που εστάλη και στις ευρωεκλογές.

Η χθεσινή εκλογική διαδικασία έβαλε τέλος και στις προσδοκίες του ΣΥΡΙΖΑ για ένα καλό αποτέλεσμα στην Αττική και στη Δυτική Ελλάδα που στήριξε τον υποψήφιο του ΚΙΝΑΛ.

Πιο αναλυτικά, η Νέα Δημοκρατία επικρατεί στις επτά περιφέρειες που πήγαν στο β'' γύρο (ενσωμάτωση 97,39%), 

  • Περιφέρεια Αττικής: Πατούλης 65,79%
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Φαρμάκης 56,54%
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης: Μέτιος 50,82%
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου: Νίκας 53,59%
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Σπανός 52,42%
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Κράτσα 60,12%
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: Μουτζούρης 55,4%

 

Οι σημερινές επαναληπτικές εκλογές αφορούν την ανάδειξη 7 περιφερειαρχών και 229 δημάρχων. Από την πρώτη Κυριακή είχε κριθεί η μάχη της κάλπης σε 6 περιφέρειες και 103 δήμους.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, η εκλογική διαδικασία εξελίχθηκε ομαλά. «Η χώρα αποκτά απόψε νέες αυτοδιοικητικές αρχές οι οποίες απαιτείται να δουλέψουν σε ένα νέο πλαίσιο συνεργασιών», είπε.