7ος χρόνος, ημέρα 2154η
Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021

Πάνω από το ένα τρίτο των Ευρωπαίων υπέρ της γερμανικής «ηγεσίας» στην ΕΕ

Πάνω από το ένα τρίτο των Ευρωπαίων υπέρ της γερμανικής «ηγεσίας» στην ΕΕ
AP Images

Το 36% των Ευρωπαίων εμπιστεύονται τη Γερμανία για την οικονομική και χρηματοπιστωτική πολιτική και το 35% την εμπιστεύονται για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με νέα έκθεση, η οποία βασίζεται σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε σε 12 χώρες της ΕΕ. Συνολικά, πάνω από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ της ενίσχυσης της ηγετικής της θέσης στην ΕΕ.

Η νέα έκθεση υποδηλώνει ότι η απερχόμενη καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ χαίρει μεγάλης εκτίμησης και ότι θα υπήρχαν περισσότερες συγκρούσεις στον κόσμο, αν δεν βρισκόταν εκείνη στην εξουσία.

Η ίδια η Μέρκελ εξακολουθεί να χαίρει εμπιστοσύνης παρά την προώθηση από πλευράς της μέτρων λιτότητας στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και τους χειρισμούς της στη μεταναστευτική κρίση του 2015.

Η έκθεση δείχνει ότι οι πολίτες της ΕΕ θεωρούν ότι, αν η Μέρκελ δεν ήταν καγκελάριος, θα υπήρχαν περισσότερες διεθνείς συγκρούσεις, μια άποψη η οποία εμφανίζεται εντονότερα στην Ισπανία, την Ολλανδία και την Πορτογαλία.

Επίσης, η Μέρκελ εμφανίζεται ως πολύ πιθανή υποψήφια για την προεδρία της ΕΕ στο μέλλον, καθώς θεωρείται ενωτική δύναμη.

Κράτος δικαίου και εμπιστοσύνη

 

Η έκθεση της ECFR με τίτλο «Πέρα από τον Μερκελισμό: Τι αναμένουν οι Ευρωπαίοι από την μετεκλογική Γερμανία» υποστηρίζει ότι η επόμενη γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει σαφείς ιδέες για να καταπολεμήσει την κατάρρευση του κράτους δικαίου στους κόλπους του μπλοκ.

Θα πρέπει επίσης να εργαστεί σκληρά για να διατηρήσει την εμπιστοσύνη που κέρδισε η Γερμανία όσο ήταν καγκελάριος η Μέρκελ.

Η δημοσκόπηση της ECFR διενεργήθηκε σε 12 χώρες μέλη που έχουν από κοινού πληθυσμό 300 εκατομμύρια κατοίκους και αντιστοιχούν στο 80% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.