8ος χρόνος, ημέρα 2275η
Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2022

«Καμπανάκι» ΠΟΥ: Πάνω από το 50% των Ευρωπαίων θα έχει νοσήσει με την Όμικρον σε 6- 8 εβδομάδες

Πάνω από το 50% των Ευρωπαίων θα έχει νοσήσει με την Όμικρον σε 6- 8 εβδομάδες

Περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους ενδέχεται να έχουν προσβληθεί από το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού τις επόμενες έξι με οκτώ εβδομάδες, προειδοποίησε σήμερα ο ΠΟΥ, με τον διευθυντής για την Ευρώπη Οργανισμού Χανς Κλούγκε να τονίζει ότι την πρώτη εβδομάδα του 2022 στην Ευρώπη καταγράφηκαν περισσότερα από 7 εκατομμύρια νέα κρούσματα covid-19.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης: «Την πρώτη εβδομάδα του 2022 στην Ευρώπη καταγράφηκαν περισσότερα από 7 εκατομμύρια νέα κρούσματα covid-19, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με πριν δύο εβδομάδες»

«Με αυτούς τους ρυθμούς, το Ινστιτούτο Υγειονομικών Μετρήσεων και Εκτιμήσεων (IHME) προβλέπει ότι περισσότερο από το 50% του πληθυσμού της περιοχής θα έχει μολυνθεί από την Όμικρον τις επόμενες 6 με 8 εβδομάδες», πρόσθεσε.

Λαμβάνοντας το λόγο ο Δρ. Σμόλγουντ, ξεκαθάρισε ότι δεν βρισκόμαστε ακόμη σε σημείο κατά το οποίο η εξάπλωση του κορονοϊού να μπορεί να χαρακτηριστεί ενδημική.

Προκαταρκτικές έρευνες από δύο κλινικές δοκιμές στη Νότια Αφρική δείχνουν ότι η παραλλαγή του κορονοϊού Όμικρον έχει πολύ υψηλότερο ποσοστό ιικού φορτίου στους ασυμπτωματικούς σε σχέση με τις προηγούμενες παραλλαγές, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί εξαπλώνεται τόσο γρήγορα σε όλο τον κόσμο.

Οι μελέτες - μία από τις οποίες διεξήχθη όταν οι λοιμώξεις από την Όμικρον αυξάνονταν στη Νότια Αφρική τον περασμένο μήνα - εντόπισαν πολύ μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό αλλά δεν εμφάνιζαν συμπτώματα σε σύγκριση με προηγούμενες δοκιμές, αναφέρει το Reuters.

Πηγή: Reuters