Πάνω από 80.000 νέα ραντεβού σε ένα 24ωρο, σενάρια για υποχρεωτικότητα σε κρατικές δομές

Πάνω από 80.000 νέα ραντεβού σε ένα 24ωρο, σενάρια για υποχρεωτικότητα σε κρατικές δομές

Ρεκόρ στα ραντεβού για εμβολιασμούς καταγράφηκε μετά το διάγγελμα Μητσοτάκη περί υποχρεωτικότητας σε συγκεκριμένες κατηγορίες πληθυσμού. Τις πρώτες ώρες μετά τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη χιλιάδες πολίτες έσπευσαν μαζικά να κλείσουν ραντεβού, παρά τις επιφυλάξεις και τους φόβους που πιθανόν διατηρούν. 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή από τις εφτά χθες το απόγευμα όταν και ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το πρόγραμμα υποχρεωτικών εμβολιασμών μέχρι και σήμερα το μεσημέρι στις τρεις, 41.200 πολίτες προγραμμάτισαν το ραντεβού τους. 

Συνολικά το τελευταίο εικοσιτετράωρο κλείστηκαν 80.000 ραντεβού, στοιχείο για το οποίο εκφράζεται αισιοδοξία ότι μπορεί να αποτελέσει ένα θετικό μομέντουμ προκειμένου να ανέβουν τα ποσοστά των εμβολιασμών.  

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι η χθεσινή και η σημερινή μέρα , όπου οι ανακοινώσεις για την υποχρεωτικότητα κυριάρχησαν στην επικαιρότητα,  αποτελούν το πρώτο κρας τεστ σε σχέση με τις κινήσεις που θα γίνουν ώστε να επιτευχθεί το απαιτούμενο τείχος ανόσιας στο τέλος του καλοκαιριού. 

Τις επόμενες ημέρες  μάλιστα θα δοθεί στη δημοσιότητα η απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση για την υποχρεωτικότητα με διατάξεις να προβλέπουν τη δυνατότητα προσλήψεων ορισμένου χρόνου για τις αντικαταστάσεις όσων βγουν σε άδεια άνευ αποδοχών.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο έχει ληφθεί απόφαση να μην υπάρξει κάποια καινούργια πρωτοβουλία το προσεχές διάστημα πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με το ευαίσθητο κομμάτι των εργαζομένων στο υγειονομικό πεδίο.

Εκτιμάται ότι οι ανακοινώσεις περί άδειας άνευ αποδοχών θα λειτουργήσουν καταλυτικά ώστε να αυξηθούν τα ραντεβού για εμβολιασμούς. Ήδη πάντως πληροφορίες θέλουν τους υγειονομικούς σιγά - σιγά να κλείνουν και εκείνοι με μεγαλύτερη «ζέση» τα ραντεβού τους.

Εφόσον ωστόσο οι συνθήκες το απαιτήσουν και τα κρούσματα συνεχίσουν την ανηφόρα, η κυβέρνηση δεν θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια.

Θεωρείται πιθανό σε δεύτερο χρόνο να ανοίξει η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα ή τον τρόπο αύξησης των ποσοστών εμβολιασμών σε κρίσιμες δομές για την λειτουργία του κράτους όπως στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την Πολιτική Αεροπορία, τη ΔΕΔΔΗΕ, τον ΑΔΜΗΕ και τη ΔΕΣΦΑ. Η συγκεκριμένη κίνηση θεωρείται πρόωρη αυτή την στιγμή, όμως σε κάθε περίπτωση όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.