Πάνω από 600 δείγματα λήφθηκαν από τον οικισμό Ρομά στη Λάρισα
Επιχείρηση Πολιτικής Προστασίας

Πάνω από 600 δείγματα λήφθηκαν από τον οικισμό Ρομά στη Λάρισα

Με τη συνδρομή αστυνομικών ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση από τις τρεις φάσεις του επιχειρησιακού σχεδίου «Ημέρα 0 - Ημέρα 7 - Ημέρα 14» με την λήψη περισσότερων από 600 δειγμάτων στον οικισμό Ρομά της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα, το οποίο προβλέπει εκατοντάδες δειγματοληψίες από 17 συνεργεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του ΕΟΔΥ, της Πολιτικής Προστασίας, της 5ης ΥΠΕ, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και του Δήμου Λαρισαίων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ την Πέμπτη θα μεταβεί στον οικισμό της Ν. Σμύρνης και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, συνοδευόμενος από κινητή μονάδα προκειμένου να διεξαχθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όσους Ρομά έλειπαν σήμερα. 

Επισημαίνεται πως η επιχείρηση ξεκίνησε μετά από τον εντοπισμό 10 θετικών δειγμάτων σε σύνολο 73 που ελήφθησαν από κλίμάκια του ΕΟΔΥ και της Περιφέρειας Θεσσαλίας τη Δευτέρα.

Πώς εντοπίστηκαν τα κρούσματα

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγόραστο η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην κηδεία ενός 50χρονου Ρομά την Τρίτη 5 Μαΐου όταν και είχαν καταγραφεί εικόνες συνωστισμού.

Όπως δήλωσε ο κ. Αγοραστός, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός έχει στόχο να καταγράψει τη διασπορά στην κοινότητα, να εντοπιστούν όσοι είναι θετικοί στον κορονοϊό και να απομακρυνθούν από την περιοχή, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού. «Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Η προσπάθεια δεν είναι ατομική, αλλά συλλογική και αφορά τους πάντες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αγοραστός και κάλεσε τους κατοίκους Ρομά της περιοχής να συνεργαστούν με τα κλιμάκια των ελέγχων για να προστατευτούν από την ασθένεια.

Σημειώνεται πως η μεγάλη επιχείρηση της Πολιτικής Προστασάις ξεκίνησε το πρωί με εντολή του κ. Χαρδαλιά -που δόθηκε έπειτα από αλλεπάλληλες συσκέψεις των αρμόδιων φορέων και ύστερα από συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη- και περιλαμβάνει σαρωτικούς ελέγχους και εκατοντάδες δειγματοληψίες για τον εντοπισμό κρουσμάτων της covid-19, μετά από εκτεταμένες ιχνηλατήσεις.

Το σχέδιο προβλέπει επαναληπτικές δειγματοληψίες σε 3 φάσεις (σήμερα, την 7η και την 14η μέρα) και προβλέπει ανά φάση και διαδικασίες καραντίνα σε καραντίνα, ήτοι σε οικοδομικά τετράγωνα αλλά και γειτονιές με θετικά κρούσματα, εφόσον αυτά προκύψουν, αλλά και με μεταφορά και απομόνωση των θετικών κρουσμάτων που είναι ασυμπτωματικά, με ήπια ή μη συμπτωματολογία, σε ειδικό ιατρικό κέντρο που λειτουργεί στην περιοχή μετά από συνεργασία του Υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας με την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID 19.

Για το σχέδιο ενημερώθηκε και ο εισαγγελέας, ο οποίος έχει ήδη καλέσει προς ενημέρωση σήμερα νωρίς το πρωί τους διαμεσολαβητές των Ρομά εντός του οικισμού.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα που προκάλεσαν τον συναγερμό, όπως ανακοίνωσε χτες ο κ. Χαρδαλιάς, στον οικισμό εντοπίστηκαν εντοπίστηκαν 10 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα 7 σε μία μόνο οικογένεια.

Xρ. Χατζηχριστοδούλου: Καλύτερη λύση η ιχνηλάτηση

Παρών στην επιχείρηση μαζικών δειγματοληψιών στον οικισμό των Ρομά της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα είναι και ο καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος σε δηλώσεις του στο larissanet.gr ανέφερε οως είναι αναγκαίο να σταματήσει η μετάδοση του ιού.

«Γι' αυτό πρέπει να βρίσκουμε τα θετικά, να τα απομονώνουμε στην Αρωγή μέχρι να σταματήσει η μετάδοση», σημείωσε για να προσθέσει πως θεωρεί καλύτερη λύση την ιχνηλάτηση παρά την καραντίνα. 

«Είναι η λύση που θα δώσουμε αυτή τη στιγμή με σκοπό να σταματήσει η μετάδοση», τόνισε.