7ος χρόνος, ημέρα 2146η
Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2021

Γαλλία - Kορονοϊός: Πάνω από 30 εκατ. κάτοικοι έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου

Πάνω από 30 εκατ. κάτοικοι έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου
Φωτογραφία αρχείου

Το όριο των 30 εκατομμυρίων Γάλλων που έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου κατά της Covid-19 ξεπεράστηκε σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, ο οποίος κάλεσε «να κερδηθεί η μάχη κατά του ιού».

«Ο στόχος επιτεύχθηκε! Ευχαριστώ όλους αυτούς που κινητοποιούνται για τον εμβολιασμό», έγραψε ο Καστέξ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Αξίζει να επισημανθεί ότι ο αριθμός των 30 εκατομμυρίων που έκαναν μια πρώτη δόση εμβολίου αναμενόταν αρχικά για την προσεχή Τρίτη.

Η βελτίωση της υγειονομικής κατάστασης στη Γαλλία και η σταδιακή άρση των περιορισμών στην καθημερινή ζωή δεν πρέπει να συνοδεύονται από τη χαλάρωση της επαγρύπνησης, δήλωσαν οι υγειονομικές αρχές.

Σημειώνεται πως στοχευμένες επιχειρήσεις εμβολιασμού προγραμματίζονται αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αλσατία, ανακοίνωσε σήμερα η περιφερειακή υγειονομική υπηρεσία ARS μετά τον εντοπισμό εστίας του στελέχους Δέλτα (η αποκαλούμενη ινδική παραλλαγή) -- που θεωρείται πιο μεταδοτικό -- στην Ανώτατη Σχολή Τεχνών του Ρήνου, στο Στρασβούργο, η οποία έκλεισε.

Υπογραμμίζεται ότι οι Γάλλοι μπορούν να επωφεληθούν αυτό το Σαββατοκύριακο για πρώτη φορά από τα τέλη Οκτωβρίου, καθώς άνοιξαν πάλι οι αίθουσες των εστιατορίων, τα γυμναστήρια, οι πισίνες. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας ξεκινά επίσης στις 23.00.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Παρασκευής, η υγειονομική υπηρεσία της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι 29.831.488 άνθρωποι είχαν λάβει μια πρώτη δόση εμβολίου (56,8% του ενήλικου πληθυσμού) και περισσότερα από 15,4 εκατομμύρια είχαν εμβολιαστεί πλήρως, δηλαδή το ένα πέμπτο του πληθυσμού.

Η επιδημία συνεχίζει εντούτοις να μειώνεται, με 2.163 ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας την Παρασκευή, ο χαμηλότερος αριθμός από τις 19 Οκτωβρίου. Και ο αριθμός των νέων ημερήσιων μολύνσεων πέρασε κάτω από τις 5.000 την τελευταία εβδομάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ