Πάνω από 25% των Ευρωπαίων δεν προτίθενται να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Πάνω από 25% των Ευρωπαίων δεν προτίθενται να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Πάνω από το ένα τέταρτο των ενηλίκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προτίθενται να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης μια ισχυρή σχέση μεταξύ της διστακτικότητας των εμβολίων και της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ιδίως όταν τα τελευταία είναι η κύρια πηγή πληροφοριών, σύμφωνα με το Eurofound που πραγματοποίησε την έρευνα.

«Δυστυχώς, αυτά τα ευρήματα αντικατοπτρίζουν την αποτυχία σαφούς μηνύματος σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων», δήλωσε η Ντάφνε Αχρεντ διευθύντρια της Eurofound.

Οι Βούλγαροι ήταν οι πιο απρόθυμοι να λάβουν το εμβόλιο, με το 67% των ενηλίκων να λένε ότι ήταν απίθανο ή πολύ απίθανο να το κάνουν, την ώρα που στην Ιρλανδία, μόνο το 10% των ενηλίκων δήλωσαν ότι δεν θα έκαναν το εμβόλιο.

Ως εκ τούτου, η έρευνα διαπίστωσε ένα χάσμα Ανατολής-Δύσης σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα καθώς με εξαίρεση τη Γαλλία και την Αυστρία, η πρόθεση εμβολιασμού είναι πάνω από 60% σε όλα τα «δυτικά» κράτη μέλη - με τις σκανδιναβικές και μεσογειακές χώρες, τη Δανία και την Ιρλανδία να έχουν ακόμη υψηλότερα ποσοστά.

Όπως αναφέρθηκε βασικός παράγοντας στη διστακτικότητα εμβολιασμών είναι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το ποσοστό άρνησης να αυξάνεται στο 40% μεταξύ εκείνων που ενημερώνονται από τις εν λόγω πηγές. Παράλληλα, μόνο το 18% αυτών που ενημερώνονται από τα λεγόμενα παραδοσιακά μέσα όπως ο τύπος, το ραδιόφωνο και η τηλεόραση δήλωσαν αρνητικοί στη λήψη εμβολίου.