7ος χρόνος, ημέρα 2158η
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021

Βασίλης Κικίλιας: Πάνω από 20 ευρωπαϊκές χώρες, όπως κι εμείς, συστήνουν τη 2η δόση με AstraZeneca

Πάνω από 20 ευρωπαϊκές χώρες, όπως κι εμείς, συστήνουν τη 2η δόση με AstraZeneca

Υπάρχει η σύσταση της επιτροπής εμβολιασμών που είναι επιστημονική σύσταση και πάνω από 20 ευρωπαϊκές χώρες - όπως και εμείς - συστήνουν η 2η δόση να γίνει κανονικά επειδή έχει απειροελάχιστες παρενέργειες, δήλωσε ο υπουργός Υγείας σημειώνοντας ότι εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και οι οικογένειά τους έχουν προστατευθεί από τον κορονοϊό χάρη στο εμβόλιο.

«Όπως γνωρίζω, εκατομμύρια ευρωπαίοι κάνουν το εμβόλιο της Astrazeneca», σημείωσε από το Λουξεμβούργο όπου έχει μεταβεί για να συμμετάσχει στη σύσκεψη των υπουργών Υγείας της ΕΕ.

Ο Βασίλης Κικίλιας επισήμανε ακόμα ότι η εθνική αρχή εμβολιασμών είναι επιτροπή με εξαιρετικούς επιστήμονες που κάνει τη δουλειά της με αφοσίωση, με καθήκον και με τα επιστημονικά δεδομένα και πως η Πολιτεία θα συνεχίσει να κάνει τη δουλειά της με επιστημονικό τρόπο για να χτιστεί το τείχος ανοσίας το οποίο εκτίμησε πως θα έχει επιτευχθεί σύντομα, μέσα στο καλοκαίρι.

«Το πρόγραμμα εμβολιασμού κυλάει με ικανοποιητικό ρυθμό και μέσα στο καλοκαίρι θα χτίσουμε το πολυπόθητο τείχος ανοσίας για να επιστρέψουμε σιγά – σιγά σε μια κανονικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε να μην χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca σε ηλικίες κάτω των 60 ετών, ενώ για όσους έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση και βρίσκονται σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, θα συνεχίσουν κανονικά στη δεύτερη δόση εκτός μερικών ειδικών περιπτώσεων.

Σύμφωνα και με την επικεφαλής της Επιτροπής Εμβολιασμού οι περιπτώσεις εμφανίσεις πιθανών παρενεργειών με τη δεύτερη δόση, είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Τέλος να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής 'Ένωσης στο Λουξεμβούργο, γίνετε διά ζώσης, ύστερα από 15 μήνες και πλέον και στην ατζέντα είναι τα θέματα της πανδημίας, με πρώτο απ' όλα το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, το οποίο αποτελεί πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού.