Πάνω από 20.000 οι θάνατοι από τον κορονοϊό στις ΗΠΑ

Πάνω από 20.000 οι θάνατοι από τον κορονοϊό στις ΗΠΑ

Το επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού έχει μεταεφρεθεί στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην Νέα Υόρκη, καθώς οι νεκροί ξεπέρασαν σε αριθμό αυτούς της Ιταλίας και τα κρούσματα το μισό εκατομμύριο.

Οι μαρτυρίες ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού συγκλονίζουν. Μία από αυτές εργαζόμενου στο «ΕΚΑΒ» της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Έχει συνηθίσει να είναι  κοντά στον θάνατο. Αλλά τίποτα στην 17χρονη καριέρα του δεν θα μπορούσε να τον προετοιμάσει για το ξέσπασμα του νέου κορωνοιού.

Στην πολιτεία έχουν πλέον διαγνωστεί περισσότερα περιστατικά του ιού από ό,τι σε οποιαδήποτε μεμονωμένη χώρα. Και ο ίδιος έχει το ζοφερό προνόμιο να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μίας παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. 

Εμπειρογνώμονες δημόσιας υγείας έχουν προειδοποιήσει ότι ο αριθμός των θανάτων των ΗΠΑ θα μπορούσε να φτάσει τις 200.000 το καλοκαίρι, αν δεν λαμβάνονταν αυστηρά περιοριστικά μέτρα. 

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν επιβληθεί περιορισμοί σε 42 από τις 50 πολιτείες, με ορισμένους οικονομολόγους να προβλέπουν απώλειες θέσεων εργασίας έως 20 εκατομμύρια έως το τέλος Απριλίου.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ διατηρούν άλλο ένα θλιβερό ρεκόρ ως η πρώτη χώρα στον κόσμο που ξεπέρασε τους 2.000 νεκρούς από τον κορονοϊό μέσα σε μία ημέρα. 

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο, κατά την καθημερινή ενημέρωση του Τύπου, είπε ότι ο αριθμός των νεκρών, των εισαγωγών στην εντατική και των νέων κρουσμάτων εξακολουθεί να μειώνεται. Ωστόσο μέσα στις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν άλλοι 783 θάνατοι στην Πολιτεία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στα 8.627.

Εν τω μεταξύ, τα δημόσια σχολεία στη Νέα Υόρκη, το επίκεντρο της πανδημίας κορονοϊού στις ΗΠΑ, θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και το τέλος του σχολικού έτους, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο.

«Αυτή η απόφαση δεν ήταν εύκολη», παραδέχτηκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Αλλά θα μας βοηθήσει σαφώς να σώσουμε ζωές».

Ο δήμαρχος είπε ότι αποφάσισε να κρατήσει κλειστά τα σχολεία αφού συζήτησε το θέμα το βράδυ της Παρασκευής με τον επιδημιολόγο Άντονι Φάουτσι, τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου για τον κορονοϊό. Τα σχολεία έχουν κλείσει από τις 16 Μαρτίου και τα μαθήματα γίνονται διαδικτυακά. Το κλείσιμο αφορά 1,1 εκατομμύριο παιδιά.

Σύμφωνα με τις αρχές, στις οικογένειες που δεν έχουν τα οικονομικά και υλικά μέσα για να παρακολουθούν τα παιδιά τα μαθήματά τους μέσω του διαδικτύου θα δοθούν ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τάμπλετ από τον δήμο. Ήδη έχουν σταλεί περίπου 175.000 τέτοιες συσκευές σε παιδιά της πόλης.