Πάνω από 2 δις δολ. για την αγορά εμβολίων κατά της Covid-19 για τα φτωχά κράτη

Πάνω από 2 δις δολ. για την αγορά εμβολίων κατά της Covid-19 για τα φτωχά κράτη

Το πρόγραμμα που συστάθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τη συμμαχία εμβολίων GAVI ξεπέρασε τον ενδιάμεσο στόχο του να αντλήσει πάνω από 2 δισεκ. δολάρια για την αγορά και διανομή εμβολίων κατά της COVID-19 για φτωχότερες χώρες, ωστόσο χρειάζονται ακόμα περισσότερα χρήματα.

Η συμμαχία GAVI ανακοίνωσε σήμερα ότι τα κεφάλαια για μια δέσμευση μελλοντικής αγοράς (advance market commitment-AMC) θα επιτρέψουν στο πρόγραμμα COVAX να αγοράσει αρχικά ένα δισεκ. δόσεις εμβολίου για 92 χώρες, που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις και διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα προμηθευτούν.

«Έχουμε δει δωρητές του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα από όλο τον κόσμο να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την επίτευξη αυτού του στόχου και να βοηθούν να διασφαλίσουμε ότι κάθε χώρα θα έχει πρόσβαση σε εμβόλια για την Covid, όχι μόνο οι λίγες πλούσιες», δήλωσε ο επικεφαλής της GAVI Σεθ Μπέρκλεϊ σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι υπάρχει μια «επείγουσα ανάγκη» να χρηματοδοτηθούν επίσης θεραπείες και διαγωνιστικές εξετάσεις. Ο Μπέρκλεϊ δήλωσε ότι χρειάζονται ακόμα 5,3 δισεκ δολάρια για διαγνωστικές εξετάσεις και 6,1 δισεκ. δολάρια για θεραπείες έως το τέλος του 2021.

Άλλα 5 δισεκ. δολάρια θα χρειαστούν το 2021 για την προμήθεια δόσεων εμβολίου κατά της COVID-19, όπως αυτά αναπτύσσονται και εγκρίνονται από τις ρυθμιστικές αρχές, σύμφωνα με ανακοίνωση της GAVI.

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer και ο εταίρος της BioNTech, που αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσαν ότι το πειραματικό τους εμβόλιο για την COVID-19 είναι κατά 90% αποτελεσματικό στις αρχικές δοκιμές, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον προκειμένου να προμηθεύσουν το COVAX με δόσεις, ανέφερε ο Μπέρκλεϊ.

«Συνεχίζουμε να προχωράμε με τις διαπραγματεύσεις με μια σειρά εταιριών παραγωγής επιπροσθέτως αυτών που έχουμε ήδη ανακοινώσει, που συμμερίζονται το όραμά μας για δίκαιη και ισότιμη διανομή των εμβολίων», πρόσθεσε.