7ος χρόνος, ημέρα 2055η
Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021

Goldman Sachs: Πάνω από 12% η θετική επίδραση του Ταμείου Ανάκαμψης στο ΑΕΠ της Ελλάδας

Πάνω από 12% η θετική επίδραση του Ταμείου Ανάκαμψης στο ΑΕΠ της Ελλάδας

Από τις πιο ευνοημένες ευρωπαϊκές οικονομίες είναι αυτή της Ελλάδας σύμφωνα με σημερινή έκθεση της Goldman Sachs. Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο η χώρα μας θα δει θετική επίδραση στο ΑΕΠ της πάνω από 12% από τα χρήματα του Ταμείου, ενώ προβλέπει ανάπτυξη του ΑΕΠ πάνω από 5% για τη χώρα μας.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μοναδική ευκαιρία για ανάπτυξη της Νότιας Ευρώπης και περιλαμβάνει επιδοτήσεις και δάνεια περίπου του 12% του ΑΕΠ της Ιταλίας και της Ισπανίας και πάνω από 19% του ΑΕΠ της χώρας μας. Επίσης το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τη χώρα να προχωρήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να προωθήσει ένα δημόσιο πρόγραμμα επενδύσεων.

Ωστόσο όπως επισημαίνει η Goldman Sachs υπάρχουν διάφορα ρίσκο εφαρμογής του Προγράμματος, ωστόσο προβλέπει ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ιταλίας και της Ισπανίας 5% έως το 2026 και πολύ μεγαλύτερη ανάπτυξη για το ΑΕΠ της χώρας μας. Το Ταμείο Ανάκαμψης για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και τις χώρες του Νότου είναι πολύ σημαντικότερο από όσο για τη Γαλλία ή τη Γερμανία για παράδειγμα.

Η ευρωπαϊκή οικονομία, σύμφωνα με το report σταδιακά ανακτά δυνάμεις και ανακάμπτει με το peak της ανάκαμψης να αναμένεται έως τον Ιούλιο. Ο αμερικάνικος οίκος αξιολόγησης σημειώνει πως προβλέπει ανάπτυξη 7,6% για τα επόμενα τέσσερα τρίμηνα στη ζώνη του ευρώ, 7,1% στις ΗΠΑ και 11,5% στη Μεγάλη Βρετανία.