Χιλή - Κορονοϊός : Πάνω από 1 εκατ. πολίτες έχουν λάβει οικονομική βοήθεια

Πάνω από 1 εκατ. πολίτες έχουν λάβει οικονομική βοήθεια

Ο Πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα ανακοίνωσε χθες πως περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πολίτες έχουν λάβει την άμεση καταβολή 626 δολαρίων από την κυβέρνηση, μέτρο που προορίζεται να αμβλύνει τις οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία του κορονοϊού, ενώ παράλληλα έχουν εγκριθεί περισσότερα από 550.000 αιτήματα για μικρο-δάνεια έως και 815 δολάρια.

Ο Πινιέρα ανέφερε συγκεκριμένα πως συνολικά τρεις στους τέσσερις Χιλιανούς -ήτοι 14 εκατομμύρια άνθρωποι- είναι επί του παρόντος δικαιούχοι κάποιας μορφής κοινωνικής αρωγής.

Να σημειωθεί πως η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Πινιέρα αντιμετώπισε πέρυσι μαζικές διαμαρτυρίες για τις κοινωνικές ανισότητες που δημιουργούσε η πολιτική του και τους τελευταίους μήνες ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένων άμεσων κατοβολών ενισχύσεων, μικρο-δανείων, αναστολής των ενυπόθηκων πληρωμών και επιδοτήσεων ενοικίου αξίας, ύψους άνω του 11% του ΑΕΠ.

Το lockdown  μάλιστα για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορονοϊού έχει γονατίσει τους τομείς του εμπορίου, των υπηρεσιών και του τουρισμού στη Χιλή, ενώ έχει προκαλέσει την αύξηση της ανεργίας στο 11% και ανάγκασε την Κεντρική Τράπεζα να προβεί σε προβλέψεις για οικονομική συρρίκνωση μεταξύ 5,5 και 7,5% για φέτος.

Κατά τον Πινιέρα, μέχρι σήμερα, πάνω από ένα εκατομμύριο Χιλιανοί μεσαίου εισοδήματος, οι οποίοι απώλεσαν τουλάχιστον το 30% του εισοδήματός τους έχουν λάβει ενισχύσεις 626 δολαρίων, ενώ 2,4 εκατομμύρια νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος έχουν λάβει ενισχύσεις 96 δολαρίων.

Ο ίδιος επισήμανε πως έχουν εγκριθεί 550.000 αιτήσεις για τη χορήγηση των κυβερνητικών δανείων των 815 δολαρίων, ενώ άλλα 10 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν εγκριθεί για δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Απαντώντας μάλιστα στις κατηγορίες εναντίον του από μερίδα της κοινωνίας των πολιτών και πολιτικούς της αντιπολίτευσης για υπερβολική γραφειοκρατία κατά την πρόσβαση στη βοήθεια, ο Πινιέρα απέδωσε τις καθυστερήσεις τούτες στην "τεράστια ζήτηση στην αρχή"της διαδικασίας.

Τον περασμένο μήνα, υπόψιν, η Βουλή υπερψήφισε ένα εξαιρετικά δημοφιλές νομοσχέδιο, το οποίο επιτρέπει στους πολίτες να αποσύρουν το 10% των αποταμιεύσεών τους από τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία της χώρας.

Η κυβέρνηση σημειωτέον είχε αντιταχθεί σθεναρά στο νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας πως θα έβλαπτε σοβαρά την οικονομία και τις μελλοντικές πληρωμές συντάξεων και τόνισε πως οι πολίτες θα πρέπει να στηρίζονται στις δικές τους εισφορές.

Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί πληρωμές ύψους 8,23 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε περισσότερα από έξι εκατομμύρια άτομα που αξίωσαν τη μερική ανάληψη των κεφαλαίων τους, σύμφωνα με την Εποπτική υπηρεσία για τις συντάξεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ