Πανηγυρίζουν για το εμβόλιο της Pfizer οι αγορές

Πανηγυρίζουν για το εμβόλιο της Pfizer οι αγορές

Άλμα προσδοκιών καταγράφουν τα χρηματιστήρια σε όλο των πλανήτη μετά τις αισιόδοξες ανακοινώσεις της Pfizer για την αποτελεσματικότητα κατά 90% του εμβολίου που αναπτύσσει η εταιρεία σε συνεργασία με την γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech. Για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 11 σκοτεινούς μήνες, οι κοινωνίες, οι οικονομίες και οι αγορές αποκτούν αυτό που περίμεναν: ορατότητα ότι ίσως και να βρισκόμαστε μπροστά στην αρχή του τέλους του εφιάλτη.

Οι αγορές ως προεξοφλητικοί μηχανισμοί, και παρότι είναι ακόμη χρονικά νωρίς για να μιλήσουμε για οριστικά αποτελέσματα, σπεύδουν να ενσωματώσουν στις τιμές το πρώτο πραγματικά θετικό νέο που δείχνει ότι το θαύμα της επιστήμης είναι πολύ πιο κοντά από όσο πιστεύαμε.

Τα χρηματιστήρια σε ΗΠΑ και Ευρώπη καταγράφουν εκρηκτική άνοδο ενώ μετοχές εταιρειών που έχουν υποστεί ισχυρό πλήγμα από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας σημειώνουν ράλι ανακούφισης. Η σημερινή ημέρα έχει όλες τις προϋποθέσεις να αποτελέσει μια κομβική εξέλιξη για τις οικονομίες και τις κεφαλαιαγορές σηματοδοτώντας μια σταδιακή επιστροφή στην “κανονικότητα” που διακόπηκε βίαια τον περασμένο Ιανουάριο με την εμφάνιση της Covid-19 στην Κίνα.

Ενδεικτικό είναι πως στη Wall Street, τα futures του Dow Jones κάνουν άλμα 1480 μονάδων ή 5,24%, ο S&P 500 ενισχύεται κατά 3,72%. Στην Ευρώπη οι μεγάλες αγορές κερδίζουν πάνω από 4%.

Στο +4,79% και τις 13.077 μονάδες βρισκόταν πριν από λίγο ο DAX, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύονταν πάνω από 5,6%. Κέρδη 7,6% σημείωνε ο IBEX στην Ισπανία και πάνω από 5% ο ιταλικός FTSE MIB.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο καταγράφεται ακόμη μεγαλύτερη άνοδος που ξεπερνά το 8,3% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη με την αγορά να προσεγγίζει τις 640 μονάδες.

Στην πρώτη γραμμή της αντίδρασης οι μετοχές που έχουν υποστεί τις ισχυρότερες απώλειες από την κρίση: η Αεροπορία Αιγαίου με άνοδο άνω του 25%, η Εθνική με κέρδη 20,6%, η Eurobank και η Alpha με άνοδο πάνω από 17%, η Coca Cola με κέρδη 15,5%, αλλά και οι Πειραιώς, Φουρλής, ΔΕΗ, Jumbo, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ με κέρδη πάνω από 7-9%.