Πανηγυρίζει ο Μαδούρο για την άφιξη ιρανικών τάνκερ - «Δεν γονατίζουμε στις ΗΠΑ»

Πανηγυρίζει ο Μαδούρο για την άφιξη ιρανικών τάνκερ - «Δεν γονατίζουμε στις ΗΠΑ»

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο χαιρέτισε την άφιξη στα χωρικά ύδατα της χώρας του πρώτου πετρελαιοφόρου από τα συνολικά πέντε που έχει στείλει το Ιράν και προειδοποίησε ότι δεν θα “γονατίσει” ποτέ μπροστά στις ΗΠΑ, που καταδικάζει αυτή την ενέργεια της Τεχεράνης.

Το πετρελαιοφόρο Fortune έχει φτάσει στο λιμάνι Ελ Παλίτο της κρατικής πετρελαϊκή εταιρείας της Βενεζουέλας PDVSA, σύμφωνα με πηγή της εταιρείας και ιστότοπους που δείχνουν την πορεία του πλοίου. Ένα δεύτερο πετρελαιοφόρο, το Forest, εισήλθε στη θάλασσα της Καραϊβικής το Σάββατο και τα άλλα τρία διασχίζουν τον Ατλαντικό.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί έχει απειλήσει με αντίποινα τις ΗΠΑ, αν η Ουάσινγκτον προκαλέσει προβλήματα στα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν ιρανικά καύσιμα στη Βενεζουέλα.

«Αν τα δεξαμενόπλοιά μας στην Καραϊβική ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο αντιμετωπίσουν προβλήματα που θα προκαλέσουν οι Αμερικανοί, τότε (οι ΗΠΑ) θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επίσης», φέρεται να είπε ο Ροχανί σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον εμίρη του Κατάρ, σύμφωνα με το πρακτορείο Mehr.

Το Ιράν προσφέρει στη Βενεζουέλα 1,53 εκατ. βαρέλια καυσίμου και συστατικά για την παραγωγή βενζίνης, προκαλώντας την αντίδραση της Ουάσινγκτον η οποία έχει επιβάλει κυρώσεις και στις δύο χώρες.

Οι ειδικοί του ενεργειακού σκηνικού της χώρας, αναφέρουν πως η κυβέρνηση του Νικόλας Μαδούρο δεν έχει το χρήμα που χρειάζεται ώστε να εισάγει τα βασικά συστατικά της διύλισης πετρελαίου και να ανταποκριθεί στη ζήτηση. Τα στοιχεία μάλιστα από την ClipperData μια εταιρεία αναλύσεων πετρελαίου αναφέρουν ότι τον Μάρτιο του 2020, η Βενεζουέλα εισήγαγε 48.000 βαρέλια διύλισης πετρελαίου από 179.000 βαρέλια τον Μάρτιο του προηγούμενου έτους.

Η παραπάνω κατάσταση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κατάρρευση της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας PDVSA, τα έσοδα της οποίας αντιστοιχούν περίπου στο 95% των συνολικών εσόδων του καθεστώτος του Καράκας. Τα διυλιστήριά της λειτουργούν πλέον περίπου στο 40%-50% της δυναμικότητας τους, ενώ η παραγωγή έχει πέσει 37% μέσα σε έναν χρόνο, αποδίδοντας περίπου 1 εκατ. βαρέλια τη μέρα. Υπολογίζεται ότι τα συνολικά χρέη της PDVSA ανέρχονται στα 56 δισ. δολάρια εκ των οποίων αρκετά οφείλονται σε εταιρείες που αναλαμβάνουν τις εργασίες εξόρυξης. 

AP Photo/Matias Delacroix