Πανεπιστήμιο Βίλνιους: Να απελευθερωθεί η φοιτήτριά μας που συνελήφθη μαζί με τον Προτάσεβιτς

Πανεπιστήμιο Βίλνιους: Να απελευθερωθεί η φοιτήτριά μας που συνελήφθη μαζί με τον Προτάσεβιτς

To λευκορωσικό πανεπιστήμιο Ευρωπαϊκών Ανθρωπιστικών Σπουδών, που μετά το κλείσιμό του το 2004 από τις Αρχές της Λευκορωσίας, έχει πλέον την έδρα του στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ανακοίνωσε σήμερα ότι μια φοιτήτριά του, η 23χρονη Σοφία Σάπεγκα, που συνταξίδευε με τον δημοσιογράφο και μπλόγκερ Ρομάν Προτάσεβιτς, συνελήφθη όταν η πτήση τους πραγματοποίησε υποχρεωτική προσγείωση στο Μινσκ.

Το πανεπιστήμιο ζητά την άμεση απελεθεύρωση της Σάπεγκα, τη σύλληψή της οποίας επιβεβαίωσε η οικογένειά της, όπως δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του πανεπιστημίου European Humanities.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Σάπεγκα και ο Προτάσεβιτς βρίσκονταν σε διακοπές στην Ελλάδα.

Ένα μαχητικό MiG-29 της Λευκορωσίας αναχαίτισε χθες την πτήση FR4978 από την Αθήνα στο Βίλνιους στην οποία επέβαινε ο Ρομάν Προτάσεβιτς, πρώην διευθυντής του ιστότοπου της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Nexta.

Τελικά το αεροπλάνο συνέχισε το δρομολόγιό του, έπειτα από πολύωρη καθυστέρηση, χωρίς τον Προτάσεβιτς ο οποίος συνελήφθη στο Μινσκ.

Ένας Λιθουανός επιβάτης, ο οποίος ονομάζεται Μάντας αλλά δεν γνωστοποίησε το επίθετό του, είπε ότι όταν ο Προτάσεβιτς άκουσε ότι το αεροσκάφος θα άλλαζε πορεία, άνοιξε το ντουλάπι πάνω από το κάθισμα του αεροσκάφους, πήρε έναν φορητό υπολογιστή και ένα τηλέφωνο και τα έδωσε σε μια γυναίκα που συνταξίδευαν.

Η Σάπεγκα, η οποία είναι Ρωσίδα υπήκοος, μετέβαινε στο Βίλνιους για την προφορική εξέταση του μεταπτυχιακού της στο πανεπιστήμιο, απ΄όπου θα αποφοιτούσε έπειτα από πέντε χρόνια σπουδών, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ίδρυμα.

«Ως αποτέλεσμα μιας μυστικής επιχείρησης από τις αρχές της Λευκορωσίας η φοιτήτρια συνελήφθη από την Διοίκηση της Ερευνητικής Επιτροπής της πόλης του Μινσκ με αβάσιμες και κατασκευασμένες κατηγορίες», αναφέρει η ανακοίνωση του πανεπιστημίου. 

«Διαμαρτυρόμαστε κατά της αδικαιολόγητης κράτησης ενός μέλους της πανεπιστημιακής μας κοινότητας», επισημαίνεται.

Επιτροπή για να ερευνήσει το συμβάν συγκρότησε το υπουργείο Μεταφορών της Λευκορωσίας

Το υπουργείο Μεταφορών της Λευκορωσίας συγκρότησε επιτροπή για να ερευνήσει το περιστατικό με την εκτροπή και τον εξαναγκασμό σε προσγείωση στο Μινσκ ενός αεροσκάφους της Ryanair και θα δημοσιοποιήσει σύντομα τα αποτελέσματα της έρευνάς του, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Κατόπιν εντολής του προέδρου Λουκασένκο, οι Αρχές της Λευκορωσίας έστειλαν χθες Κυριακή καταδιωκτικό της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας να αναχαιτίσει το Boeing 737 της Ryanair το οποίο κατευθυνόταν στο Βίλνιους της Λιθουανίας έχοντας αναχωρήσει από την Αθήνα, και επικαλούμενες την ύπαρξη βόμβας στο αεροσκάφος, το ανάγκασαν να προσγειωθεί στο Μινσκ.

Εκεί συνέλαβαν τον αντιφρονούντα δημοσιογράφο Ρ. Προτάσεβιτς, προκαλώντας την οργή της Ευρώπης και των ΗΠΑ.