Pandora Papers: Η αντιπολίτευση στη Χιλή κινεί διαδικασία παύσης του προέδρου

Pandora Papers: Η αντιπολίτευση στη Χιλή κινεί διαδικασία παύσης του προέδρου

Βουλευτές της αντιπολίτευσης της Χιλής ανακοίνωσαν χθες Τρίτη ότι θα κινήσουν διαδικασία παύσης και παραπομπής στη δικαιοσύνη του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα, μετά την αποκάλυψη χάρη στα λεγόμενα Pandora Papers για την πώληση μεταλλευτικής εταιρείας από επιχείρηση που ανήκει στα παιδιά του.

«Όλη η αντιπολίτευση είναι σύμφωνη για να κινηθεί» η διαδικασία αυτή δυνάμει του Συντάγματος εναντίον του προέδρου Πινιέρα, είπε στον Τύπο ο Χάιμε Ναράνχο, βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Εάν η πρωτοβουλία είναι επιτυχής θα οδηγήσει στην παύση του αρχηγού του κράτους έξι εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

«Είναι μια κατηγορία θεμελιωμένη σε ένα ψέμα, βασισμένη αποκλειστικά σε βραχυπρόθεσμους πολιτικούς και εκλογικούς λόγους, που κομματιάζει την ιδέα της δημοκρατίας», ήταν η αντίδραση του Χάιμε Βελόλιο, υπουργού και εκπροσώπου της προεδρίας της Χιλής.

Η κάτω Βουλή θα ψηφίσει για να γίνει δεκτό ή να απορριφθεί το διάβημα αυτό της αντιπολίτευσης. Απαιτείται απλή πλειοψηφία των μελών της (συνολικά 155) για να εγκριθεί.

Κατόπιν, θα κατατεθεί στη Γερουσία, όπου απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων των 43 γερουσιαστών.

Ο Σεμπαστιάν Πινιέρα έχει βρεθεί στο επίκεντρο πολεμικής στη Χιλή μετά τις αποκαλύψεις της έρευνας που διεξήγαγε η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ).

Στη διεθνή έρευνα που ονομάστηκε Pandora Papers συμμετείχαν κάπου εξακόσιοι δημοσιογράφοι –μέλη της Κοινοπραξίας–, που μελέτησαν 11,9 εκατομμύρια έγγραφα 14 εταιρειών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Η έρευνα αποκάλυψε μεταξύ άλλων την ύπαρξη 29.000 υπεράκτιων εταιρειών που χρησιμοποιούνται κυρίως για φοροδιαφυγή.

Η πτυχή της για τη Χιλή αποκάλυψε την πώληση, το 2010, της μεταλλευτικής εταιρίας Dominga μέσω επιχείρησης που ανήκει στα παιδιά του αρχηγού του κράτους, έναντι 152 εκατομμυρίων δολαρίων. Μεγάλο μέρος της συναλλαγής διεκπεραιώθηκε στις βρετανικές Παρθένες Νήσους, κατά την έρευνα.

Ο πρόεδρος της Χιλής απορρίπτει τις κατηγορίες και διαψεύδει πως υπήρξε οποιαδήποτε σύγκρουση συμφέροντος.

Η εισαγγελία ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει τα γεγονότα.

Η αντιπολίτευση θα καταθέσει το αίτημα την επόμενη εβδομάδα και αναμένει να διεξαχθεί ψηφοφορία πριν από την 21η Νοεμβρίου, την ημέρα που είναι προγραμματισμένος ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Χιλή.

Ο κ. Πινιέρα, που κυβέρνησε τη χώρα από το 2010 ως το 2014 και επανήλθε στην εξουσία το 2018, δεν έχει δικαίωμα να είναι υποψήφιος.