Παναγιώτης Λιαργκόβας: Αυτά που δεν ακούσαμε από τον πρωθυπουργό για την οικονομία

Παναγιώτης Λιαργκόβας: Αυτά που δεν ακούσαμε από τον πρωθυπουργό για την οικονομία

Η εξοικονόμηση δαπανών, όπως οι συγχωνεύσεις οργανισμών και φορέων που δεν χρειάζονται, μόνιμα φορολογικά μέτρα που θα μειώσουν την άδικη φορολογική επιβάρυνση των τελευταίων δέκα ετών και μεταρρυθμίσεις ενταγμένες σε έναν οδικό χάρτη με σαφή χρονοδιαγράμματα. Είναι αυτά που δεν ακούσαμε στην Θεσσαλονίκη. Δεν είναι εύκολο, η συγκυρία είναι έκτακτη, σημειώνει μέσω liberal ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ Παναγιώτης Λιαργκόβας, ωστόσο αποτελούν ένα απαραίτητο πλαίσιο που χρειάζονται οι επενδυτές, οι παραγωγοί, οι εξαγωγείς και οι πολίτες ώστε να διώξουν τελείως την ανασφάλεια που τους διακατέχει εξαιτίας του κορονοϊού.

Ειδικά η μείωση του κράτους μέσω της περικοπής δαπανών και φορέων είναι απαραίτητη, προκειμένου να δώσουν δημοσιονομικό χώρο ώστε να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης όχι μόνο για το 2021 στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα αλλά μόνιμα σε όλους τους πολίτες. Και εννοείται χωρίς μείωση μισθών και συντάξεων ή απολύσεις.

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

- Ακούσαμε από την Θεσσαλονίκη προσωρινές μειώσεις φόρων, δηλαδή για την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ωστόσο δεν ακούσαμε για μόνιμες μειώσεις φόρων. Ποια η γνώμη σας;

Σίγουρα είναι θετικά αυτά που ακούστηκαν. Η εικόνα όμως που παρουσιάστηκε είναι ότι είναι προσωρινά καθώς εντάσσονται σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των συνεπειών της πανδημίας και όχι σε μια ευρύτερη οικονομική φιλοσοφία που στοχεύει στη μείωση της άδικης φορολογικής επιβάρυνσης των πολιτών των τελευταίων 10 ετών. Είμαι σίγουρος ότι ο πρωθυπουργός έτσι το βλέπει. Δεν έδωσε όμως έμφαση στην βασική οικονομική φιλοσοφία ενάντια στη φορολογική λιτότητα.

- Αλλά πέραν των ελαφρύνσεων στους φόρους, δεν ακούσαμε κάτι για περικοπές δαπανών ή για συγχωνεύσεις οργανισμών και φορέων. Γιατί για παράδειγμα να συνεχίζουμε να έχουμε τρεις φορείς για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος, δύο φορείς για την παρακολούθηση της δημοσιονομικής διαχείρισης ή δύο για την προστασία του καταναλωτή;

Πράγματι, δεν ειπώθηκε τίποτε για τη μείωση του μεγέθους του κράτους μέσω, για παράδειγμα, των συγχωνεύσεων οργανισμών και φορέων. Έχω την εντύπωση ότι στο επόμενο διάστημα θα δούμε τέτοιου είδους ανακοινώσεις π.χ. η ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, η επέκταση της επισκόπησης δαπανών, ο προϋπολογισμός προγραμμάτων κ.α. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια εξοικονόμησης δαπανών που μπορούν να δώσουν δημοσιονομικό χώρο ώστε να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης όχι μόνο για το 2021 στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα αλλά μόνιμα σε όλους τους πολίτες. Και εννοείται χωρίς μείωση μισθών και συντάξεων ή απολύσεις.

- Στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων ο πρωθυπουργός απαρίθμησε επιγραμματικά δώδεκα εξ αυτών μεταξύ των οποίων σε αγορά εργασίας, ασφαλιστικό, ταχεία απονομή δικαιοσύνης, ενίσχυση ΕΣΥ. Είστε ικανοποιημένος από τις εξαγγελίες αυτές;

Επαναλαμβάνω, είναι πολύ θετικά αυτά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Θα βοηθούσε ωστόσο εάν όλα αυτά που ακούστηκαν συνοδεύονταν από έναν οδικό χάρτη με σαφή χρονοδιαγράμματα. Δεν είναι εύκολο, το αντιλαμβάνομαι, αλλά το χρειάζονται οι επενδυτές, οι παραγωγοί, οι εξαγωγείς και οι πολίτες ώστε να διώξουν τελείως την ανασφάλεια που τους διακατέχει εξαιτίας του κορονοϊού. Όπως έχουμε πει σε αυτήν εδώ τη στήλη στο παρελθόν, οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να θεωρούνται εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης και όχι το αντίστροφο.

- Συμπερασματικά τι άλλο περιμένατε να ακούσετε από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την οικονομία;

Η ομιλία του πρωθυπουργού ήταν σύντομη και έκτακτη, ανταποκρινόμενη στις έκτακτες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε. Έδωσε –και εύλογα- μεγαλύτερο βάρος στην αμυντική θωράκιση της χώρας και λιγότερο στην οικονομική φιλοσοφία της πολιτικής. Θέλω να πιστεύω ότι θα δοθεί σύντομα η ευκαιρία να συμπληρωθούν τα έκτακτα μέτρα με μόνιμες επιλογές.