Πακτωλός ρευστότητας φέρνει mega deals και «συντηρεί» τις αγορές

Πακτωλός ρευστότητας φέρνει mega deals και «συντηρεί» τις αγορές

Λίγοι πίστευαν πριν από δύο μήνες στη γρήγορη επιστροφή των χρηματιστηρίων στα ούτως ή άλλως υπερβολικά ρεκόρ της 19ης Φεβρουαρίου καθώς η παγκόσμια οικονομία εμφάνιζε σημάδια κατάρρευσης ιστορικών διαστάσεων και η αβεβαιότητα στις τάξεις των επενδυτών βρισκόταν στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ χρηματιστηριακά. Όμως από τις 23 Μαρτίου μέχρι σήμερα οι αγορές έχουν εισέλθει σε ανοδικό μονοπάτι και σήμερα καθώς ανοίγουν ξανά οι οικονομίες παρατηρείται μία επιφυλακτική αλλά ξεκάθαρη στροφή προς την αισιοδοξία. 

Ένας παράγοντας που ενισχύει το κλίμα είναι χωρίς καμία αμφιβολία η μείωση των κρουσμάτων και των θανάτων από τον κορονοϊό, η τουλάχιστον προσωρινή «υποχώρηση» της πανδημίας. Ένας άλλος παράγοντας είναι η άπλετη ρευστότητα που υπόσχονται για πολλοστή φορά μέσα στα τελευταία 12 χρόνια κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις και τα τρισεκατομμύρια που αναμένεται να πλημμυρίσουν τις αγορές για να επουλωθούν τα σημάδια της ύφεσης.

Χθες, η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt φιλοξένησε συνέντευξη του παγκόσμιου επικεφαλής της μονάδας εξαγορών και συγχωνεύσεων της JPMorgan, Ντιρκ Αλμπερσμάγιερ. Ο 50χρονος Γερμανός είναι ανώτερο στέλεχος της μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας των ΗΠΑ η οποία κυριαρχεί στον τομέα των M&A και προφανώς οι δηλώσεις του έχουν βαρύτητα σε ό,τι αφορά το κλίμα που επικρατεί στον επενδυτικό κόσμο. Ο Αλσμπερσμάγιερ είπε με λίγα λόγια ότι είναι πιθανό να συνεχιστεί το θετικό momentum στις αγορές γιατί οι επενδυτές… κάθονται πάνω σε ρευστό ύψους 1 τρις. δολαρίων. Αυτή η ρευστότητα είναι που κινεί τα νήματα και αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντικά mega deals, ήτοι εξαγορές και συγχωνεύσεις αξίας άνω των 10 δισ. δολαρίων έκαστη. 

Η τάση των επόμενων μηνών και ετών, σύμφωνα με τον ίδιο, θα είναι η πώληση κινεζικών δραστηριοτήτων από μεγάλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες καθώς γίνεται πιο δύσκολη η επιτυχία αν δεν υπάρχει τοπικός συνεργάτης. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Αλμπερσμάγιερ πιστεύει ότι δύσκολα θα δούμε μεγάλες κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη μέσα στους επόμενους 18 μήνες. Χθες, μάλιστα, οι FT ανέφεραν ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει σύντομα ένα νέο και πιο αυστηρό πλαίσιο για τις εξαγορές ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. 

Την ίδια ώρα, χρηματιστηριακοί αναλυτές της ίδιας τράπεζας υποστήριζαν ότι παρά το γεγονός πως οι μετοχές δείχνουν ακριβές (διότι ο S&P 500 διαπραγματεύεται σε ιστορικό υψηλό έναντι των εκτιμώμενων εταιρικών κερδών) στην ουσία οι επενδυτές παραμένουν «underweight» και υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανόδου. 

Η Morgan Stanley, από την πλευρά της, δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στις μετοχές έναντι των ομολόγων. Όπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση του τμήματος Wealth Management της αμερικανικής τράπεζας, οι περισσότεροι δείκτες τις τελευταίες εβδομάδες δείχνουν τη στροφή προς την ανάληψη κινδύνου. Η Morgan Stanley στέκεται στη bear market που έχουν εισέλθει τα παγκόσμια χρηματιστήρια λόγω των ανησυχιών για ύφεση, ωστόσο εκτιμά ότι τα μέτρα που λαμβάνουν κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις και ο πακτωλός ρευστότητας θα περιορίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις. Σημειώνει δε, ότι οι αγορές έχουν προεξοφλήσει το πιο πιθανό σενάριο. Το σενάριο αυτό προβλέπει ότι η πραγματική επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο όταν θα έχουν μπει περισσότερα… γρανάζια στη θέση τους και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει νέα έξαρση του κορονοϊού. 

Προς επίρρωση των ανωτέρω, η Bank of America έρχεται να «φωνάξει» ότι τα money-market funds έχουν προσελκύσει 1,2 τρις. δολάρια μόνο φέτος, ενώ οι fund managers εμφανίζουν ρευστό όπως ποτέ άλλοτε και συνολικά διαθέτουν περί τα 600 δισ. δολάρια. Θα επιλέξουν οι επενδυτές να στηρίξουν τις αγορές με αυτόν τον πακτωλό χρημάτων; Η απάντηση είναι απλή. Ναι, όσο θα βελτιώνονται οι συνθήκες και η πανδημία θα είναι πίσω μας, όμως δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο στην περίπτωση που επιστρέψει η αβεβαιότητα.