7ος χρόνος, ημέρα 2218η
Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021

Πακιστάν: Kλιμακώνεται η βία μετά την κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν

Πακιστάν: Kλιμακώνεται η βία μετά την κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν
Shutterstock

Οι ισλαμιστές εξτρεμιστές στο Πακιστάν κλιμάκωσαν τις επιθέσεις τους εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας τις τελευταίες εβδομάδες, επιτείνοντας τον φόβο ότι η κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν θα ενθαρρύνει ένοπλες ομάδες με παρόμοιο προσανατολισμό στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Σημειώνεται ότι η οργάνωση Τεχρίκ-ι-Ταλιμπάν (Κίνημα των Ταλιμπάν στο Πακιστάν, ΚΤΠ), όπως είναι γνωστή, έχει αρκετές διαφορές με τους αφγανούς Ταλιμπάν από οργανωτική σκοπιά και οι δύο παρατάξεις έχουν μάλλον ψυχρές ως ενίοτε και εχθρικές σχέσεις, μολονότι εμφορούνται από ταυτόσημη εξτρεμιστική σουνιτική ιδεολογία.

Το ΚΤΠ αποτελεί οργανωτική ομπρέλα δέκα και πλέον ένοπλων οργανώσεων που δρουν στο Πακιστάν. Στις επιθέσεις τους τις τελευταίες δυο δεκαετίες έχουν χάσει τη ζωή τους κάπου 70.000 άνθρωποι.

Μέλη του ΚΤΠ διέπραξαν 32 επιθέσεις εναντίον πακιστανών στρατιωτικών και αστυνομικών μέσα στον Αύγουστο, σύμφωνα με την καταγραφή από το Γερμανικό Πρακτορείο των βομβιστικών ενεργειών και των επιθέσεων ενόπλων για τις οποίες ανέλαβε την ευθύνη το ΚΤΠ.

Υπογραμμίζεται ότι ο στρατός του Πακιστάν είχε διώξει τους ισλαμιστές μαχητές από ημιαυτόνομες περιοχές φυλών στα σύνορα με το Αφγανιστάν, άλλοτε προπύργιά τους, αναγκάζοντάς τους να περάσουν στο αφγανικό έδαφος με σειρά επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας από το 2014 και μετά.

Εντούτοις, «υπάρχουν ξεκάθαρες ενδείξεις ότι ανασυντάσσονται και αυξάνουν τις δυνατότητές τους να εξαπολύουν επιθέσεις», σύμφωνα με τον Φίντα Χαν, αναλυτή εξειδικευμένο σε θέματα ασφαλείας.

Αξίζει να επισημανθεί ότι ο στρατός του Πακιστάν έστησε φράκτη σε πάνω από 2.500 χλμ. στα πορώδη σύνορα με το Αφγανιστάν για να κάνει δυσκολότερη τη διέλευση εξτρεμιστών από τη μια χώρα στην άλλη κι ανέπτυξε δυνάμεις για την αποτροπή επιθέσεων.

«Είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε ενδεχόμενο», διαβεβαίωσε πρόσφατα ο στρατηγός Ιφτιχάρ Μπάμπαρ, ο εκπρόσωπος των πακιστανικών ενόπλων δυνάμεων, αναφερόμενος στον πιθανό αντίκτυπο της κατάληψης της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν.

Ο κ. Χαν προεξοφλεί ότι η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με περαιτέρω κλιμάκωση της δράσης του ΚΤΠ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ