7ος χρόνος, ημέρα 2058η
Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021

Πακιστάν: Αθωώθηκε εξτρεμιστής που είχε δολοφονήσει Αμερικανό δημοσιογράφο

Πακιστάν: Αθωώθηκε εξτρεμιστής που είχε δολοφονήσει Αμερικανό δημοσιογράφο

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν επιβεβαίωσε σήμερα την αναίρεση της καταδίκης σε θάνατο του πακιστανοβρετανού εξτρεμιστή που απήγαγε και δολοφόνησε το 2002 τον Αμερικανό δημοσιογράφο Ντάνιελ Περλ, σε μία απόφαση που ανοίγει τον δρόμο για την άμεση αποφυλάκισή του.

Το δικαστήριο έκρινε ότι ο Αχμεντ Ομάρ Σαΐντ Σέιχ «δεν έχει διαπράξει κανένα αδίκημα στην υπόθεση αυτή», δήλωσε ένας από τους δικηγόρους του κατηγορούμενου.

Τον Απρίλιο, το ανώτατο δικαστήριο της επαρχίας του Σιντ είχε αναιρέσει την καταδίκη σε θάνατο του 47χρονου κατηγορούμενου και μετέτρεψε την ποινή του σε φυλάκιση επτά ετών για απαγωγή. Ο κατηγορούμενος έχει εκτίσει 18 χρόνια ποινής.

Την δικαστική αυτή απόφαση είχε καταγγείλει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο την χαρακτήρισε «προσβολή στα θύματα της τρομοκρατίας σε ολόκληρο τον κόσμο».

Το ίδιο δικαστήριο είχε αθωώσει τρεις ακόμη κατηγορούμενους, οι οποίοι είχαν καταδικασθεί τον Ιούλιο 2002 για την αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων με τα οποία αναλάμβαναν την ευθύνη για την απαγωγή του Ντάνιελ Περλ.

Όμως η επαρχία Σιντ, πρωτεύουσα της οποίας είναι το Καράτσι, και στην συνέχεια οι γονείς του Ντάνιελ Περλ, άσκησαν έφεση, με αποτέλεσμα την παραμονή στην φυλακή των τεσσάρων κατηγορουμένων, παρά μία νέα απόφαση του ίδιου δικαστηρίου που έδινε εντολή για την αποφυλάκισή τους.

Ο Ντάνιελ Περλ, ανταποκριτής της Wall Street Journal εξαφανίσθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2002 στο Καράτσι. Βίντεο με τον αποκεφαλισμό του παραδόθηκε έναν μήνα μετά στο προξενείο των Ηνωμένων Πολιτειών στο Καράτσι.

Ανεξάρτητη έρευνα που διήρκεσε τρία χρόνια στο πλαίσιο του Pearl Project είχε φθάσει στο συμπέρασμα το 2011 ότι η πακιστανική δικαιοσύνη είχε παραπλανηθεί και ότι οι τέσσερις καταδικασθέντες για την δολοφονία του δημοσιογράφου δεν ήταν καν παρόντες κατά τον αποκεφαλισμό του.

Σύμφωνα με την Ασρα Νομάνι, συνάδελφο και φίλη του Ντάνιελ Περλ, η οποία διηύθυνε την έρευνα, ο Πακιστανός Χάλεντ Σέιχ Μοχάμεντ, ο αυτοανακηρυχθείς εγκέφαλος των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ δολοφόνησε τον Αμερικανό δημοσιογράφο.

Ο Χάλεντ Σέιχ Μοχάμεντ συνελήφθη το 2003 στο Πακιστάν και κρατείται στην αμερικανική βάση-φυλακή του Γκουαντάναμο στην Κούβα. Ένας ψυχολόγος που του έκανε ερωτήσεις δήλωσε ότι ο κρατούμενος του εξομολογήθηκε ότι αποκεφάλισε τον Αμερικανό δημοσιογράφο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ