Πακέτο «μαμούθ» έως 2 τρισ. δολάρια ανακοινώνει ο Τζο Μπάιντεν

Πακέτο «μαμούθ» έως 2 τρισ. δολάρια ανακοινώνει ο Τζο Μπάιντεν

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα πακέτο οικονομικής βοήθειας «μαμούθ», με το CNN να μεταδίδει ότι οι σύμβουλοί του έχουν ήδη ενημερώσει στο Κογκρέσο να αναμένει ένα ποσό που θα φτάνει έως και τα 2 τρισ. δολάρια.

Η ομάδα του Μπάιντεν «στοχεύει πολύ ψηλά» με αυτό το πακέτο, όπως ανέφερε συνεργάτης τους στο αμερικανικό δίκτυο, παρόλο που το ποσό ενδέχεται να τροποποιηθεί. Η πρόταση θα περιλαμβάνει άμεσες καταβολές στις αμερικανικές οικογένειες, σημαντική κρατική και τοπική χρηματοδότηση – μεταξύ άλλων για τη διανομή εμβολίων κατά του κορονοϊού και άλλων δαπανών εκτάκτου ανάγκης – σε ενίσχυση όσων πλήττονται από την πανδημία.

Ο Μπάιντεν θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες απόψε, στο Ντέλαγουεαρ. Οι Δημοκρατικοί έχουν πετύχει πλέον οριακή πλειοψηφία στο Κογκρέσο και τη Γερουσία κάτι που θα κάμψει ενδεχόμενη αντίσταση των Ρεπουμπλικανών, οι οποίο μέχρι πρόσφατα αντιστέκονταν στις προσπάθειες ψήφισης οικονομικής βοήθειας τέτοιας αξίας.

Ο Μπράιαν Ντιζ, στον οποίο ο νέος πρόεδρος ανέθεσε την ηγεσία του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, δήλωσε την Τετάρτη ότι το πακέτο θα περιλαμβάνει επιταγές προς τους Αμερικανούς πολίτες ύψους 2.000 δολαρίων, καθώς και πρόβλεψη για άλλα μέτρα ανακούφισης, όπως η ασφάλιση ανεργίας.

Η προτεραιότητα που δίνει ο Μπάιντεν σε ένα σημαντικό πακέτο οικονομικής ανακούφισης αντικατοπτρίζει την πολιτική πραγματικότητα που υπαγορεύει ότι το πρώτο έτος της θητείας του θα κριθεί από την ικανότητά του να καταπολεμήσει την πανδημία και να αποφύγει την οικονομική κατάρρευση της χώρας.

Ένα σημαντικό μέρος αυτών των επιπλέον πηγών χρηματοδότησης θα χρησιμοποιηθεί για την στήριξη των μειονοτήτων.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο Μπράιαν Ντιζ τόνισε ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος θα πιέσει το Κογκρέσο για την υιοθέτηση άμεσων μέτρων τόνωσης της οικονομίας και στη συνέχεια θα στραφεί σε μακροπρόθεσμα μέτρα οικονομικής ανάκαμψης στους τομείς της υγείας και των υποδομών.