Γαλλία: Πακέτο 15 δισ. ευρώ για την αεροδιαστημική βιομηχανία

Πακέτο 15 δισ. ευρώ για την αεροδιαστημική βιομηχανία

Η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα ένα πακέτο στήριξης ύψους 15 δισ. ευρώ για την αεροδιαστημική βιομηχανία, όπου κινδυνεύει ένας τεράστιος αριθμός θέσεων εργασίας λόγω της δραματικής μείωσης αεροπορικών ταξιδιών που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.

Το σχέδιο περιλαμβάνει ένα επενδυτικό κεφάλαιο που θα ξεκινά από τα 500 εκατ. ευρώ με στόχο το 1 δισ. για να τονώσει την ανάπτυξη μεσαίου μεγέθους προμηθευτών, και 300 εκατ. ευρώ άλλων χορηγήσεων για την αναβάθμιση των εργοστασίων.

Η Γαλλία θα επενδύσει επίσης 1,5 δισ. ευρώ στη διάρκεια τριών χρόνων για να στηρίξει την έρευνα γύρω από νέες, φιλικές προς το περιβάλλον, τεχνολογίες αερομεταφορών, εκ των οποίων 300 εκατ. θα διατεθούν φέτος.

Το πακέτο ενισχύει κάποια από τα μέτρα που είχε ήδη πάρει η γαλλική κυβέρνηση. «Συνολικά, αυτό το σχέδιο αντιπροσωπεύει στήριξη πάνω από 15 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις, επενδύσεις, δάνεια και εγγυήσεις», δηλώνει η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της. Το σύνολο περιλαμβάνει τα 7 δισ. ευρώ που έχουν ήδη ανακοινωθεί για την στήριξη της Air France και την επιτάχυνση εκτέλεσης υφιστάμενων παραγγελιών από την Airbus για δεξαμενόπλοια και άλλον στρατιωτικό εξοπλισμό.