Πακέτο 1% του ΑΕΠ για το κορονοϊό - Δημοσιονομική ευλεξία και για την Ελλάδα
Eurogroup

Πακέτο 1% του ΑΕΠ για το κορονοϊό - Δημοσιονομική ευλεξία και για την Ελλάδα

Δημοσιονομική ευελιξία για όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης αποφάσισε το Eurogroup μεταξύ των οποίων και η χώρα μας. Όπως ανακοίνωσε ο Μ. Σεντένο «αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε πλήρως όλη την ευελιξία που παρέχεται για όλα τα κράτη μέλη». Αυτό σημαίνει ότι και η Η Ελλάδα θα κάνει πλήρη χρήση της ευελιξίας στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης για να αντιμετωπίσει τις αρνητικές συνέπειες από την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε ότι η Ελλάδα διαθέτει τους αναγκαίους βαθμούς ευελιξίας προκειμένου να λάβει άμεσα πρωτοβουλίες των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορονοϊού. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το Eurogroup αποφάσισε την εξαίρεση των δαπανών για την αντιμετώπιση της επιδημίας από το δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Τόνισε δε πως από το δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα εξαιρεθούν και δαπάνες για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος.

«Το Eurogroup παρακολουθεί την κατάσταση πολύ στενά και είναι σε διαρκή επαφή και συντονισμένο για να αντιδράσει με ισχυρά οικονομικά μέτρα σε αυτή την έκτακτη κατάσταση. Οι δεσμεύσεις που λάβαμε σήμερα αντανακλούν την αποφασιστικότητά μας να κάνει ότι χρειαστεί για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις τρέχουσες προκλήσεις και να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη και να στηρίξουμε μια γρήγορη ανάκαμψη», αναφέρει η ανακοίνωση του Eurogroup.

«Αντιμέτωποι με αυτές τις έκτακτες περιστάσεις, συμφωνήσαμε ότι μια άμεση, φιλόδοξη και συντονισμένη αντίδραση είναι αναγκαία. Αποφασίσθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών να ληφθούν μέτρα ύψους περίπου 1% του ΑΕΠ για το 2020 για να στηριχθούν οι οικονομίες πέρα από τον αντίκτυπο τον αυτόματων σταθεροποιητών, οι οποίοι θα λειτουργήσουν πλήρως. Έχουμε ως τώρα, δεσμευτεί να προσφέρουμε κανάλια ρευστότητας τουλάχιστον στο 10% του ΑΕΠ, που θα αποτελούνται από σχήματα δημόσιων εγγυήσεων και αναβολής πληρωμής φόρων. Τα νούμερα αυτά μπορεί να γίνουν πολύ μεγαλύτερα αργότερα», προσίθεται.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο Μ. Σεντένο υπογράμμισε ότι το Eurogroup καλωσόρισε την πρόοδο της χώρας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, σημείωσε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 έφθασε το 4% του ΑΕΠ και τόνισε ότι στην Ελλάδα θα δοθεί η ευελιξία για να εφαρμόσει μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης.