Παίρνει πίσω το σχέδιο για το μεταναστευτικό η Γερμανία, μετά από ιταλικές πιέσεις

Παίρνει πίσω το σχέδιο για το μεταναστευτικό η Γερμανία, μετά από ιταλικές πιέσεις

Η Ρώμη άφησε να πλανάται η απειλή ότι θα μποϊκοτάρει τη μίνι σύνοδο κορυφής για τη μετανάστευση, που έχει προγραμματισθεί για την Κυριακή στις Βρυξέλλες, πριν επιβεβαιώσει τελικά ότι θα είναι παρούσα μετά από «διευκρινίσεις» που έλαβε από την Άνγκελα Μέρκελ.

«Ή υπάρχει μια πρόταση χρήσιμη σχετικά με την υπεράσπιση των συνόρων, την ασφάλεια και, προσθέτω, σχετικά με τα δικαιώματα των αληθινών προσφύγων ή ας τολμήσουμε να πούμε όχι», δήλωσε σήμερα ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.

«Αν πάμε στη σύνοδο για να δεχθούμε ένα μάθημα που έχουν ήδη προετοιμάσει οι Γάλλοι και οι Γερμανοί, καλύτερα να κάνουμε οικονομία τα χρήματα του ταξιδιού», πρόσθεσε ο Σαλβίνι, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας.

Από τη μεριά του ο νέος πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε διαβεβαίωσε πάντως σήμερα το απόγευμα μέσω του Facebook ότι θα είναι παρών την Κυριακή στις Βρυξέλλες, αφού δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από την γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, «ανήσυχη» για την ενδεχόμενη απουσία της Ιταλίας.

«Της επιβεβαίωσα πως θα ήταν απαράδεκτο για μένα να συμμετάσχω σ'' αυτή τη σύνοδο κορυφής με ένα κείμενο ήδη επεξεργασμένο», γράφει.

«Η καγκελάριος αποσαφήνισε τα πράγματα λέγοντας ότι υπήρξε μια "παρεξήγηση": το σχέδιο του κειμένου που δημοσιοποιήθηκε χθες (Τετάρτη) θα αποσυρθεί», εξηγεί ο Τζουζέπε Κοντε.

«Η συνάντηση δεν θα καταλήξει σε ένα γραπτό κείμενο, αλλά μόνο σε μια σύνοψη των θεμάτων που εθίγησαν και πάνω στα οποία θα συνεχίσουμε να συζητούμε στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας» (28-29 Ιουνίου), συνεχίζει.

Το σχέδιο μιας τελικής ανακοίνωσης της μίνι συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, αποσπάσματα του οποίου κυκλοφορούν από χθες στον Τύπο, προκάλεσε «τον εκνευρισμό» της ιταλικής κυβέρνησης, η οποία δεν θέλει να συμμετάσχει σ'' αυτή τη συνάντηση για να «επικυρώσει ένα σχέδιο κειμένου που έχει ήδη συνταχθεί», αναφέρει η εφημερίδα La Repubblica επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο εκνευρισμός της Ρώμης οφείλεται στο γεγονός ότι το κείμενο θίγει ανεπαρκώς το ζήτημα της προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων και επικεντρώνεται στην επανεγκατάσταση των μεταναστών από τη στιγμή που έχουν ήδη φθάσει στην Ευρώπη.

Στο ζήτημα αυτό, ο Τζουζέπε Κόντε εξήγησε χθες υποδεχόμενος τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι η Ιταλία «δεν είναι διαθέσιμη» για να συζητήσει «δευτερεύουσες κινήσεις» (την ανακατανομή των μεταναστών στις χώρες της ΕΕ) χωρίς να έχει προηγουμένως εξετασθεί το ζήτημα των αφίξεων στο έδαφός της, «που η Ιταλία αντιμετωπίζει μόνη της».

Η Ιταλία επικρίνει τους ευρωπαίους εταίρους της ότι δεν την στήριξαν επαρκώς τη στιγμή που 700.000 μετανάστες έχουν φθάσει από το 2013 στις ακτές της.

Την Κυριακή, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Μάλτας, της Ισπανίας, της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας έχουν προσκληθεί στις Βρυξέλλες από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκεργια να επεξεργαστούν ευρωπαϊκές λύσεις ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 27ης και 29ης Ιουνίου, όπου η μετανάστευση θα αποτελέσει ένα από τα κύρια θέματα.

Δεν θα μετάσχουν οι ηγέτες των χωρών της Βίσεγκραντ

Στο μεταξύ τα κράτη μέλη της ομάδας του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία), που τάσσονται υπέρ της υιοθέτησης μιας σκληρής γραμμής στο θέμα της μετανάστευσης, ανακοίνωσαν σήμερα ότι αποκλείουν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν στη μίνι ευρωπαϊκή Σύνοδο για τη μεταναστευτική κρίση που οργανώνεται στις Βρυξέλλες την Κυριακή και ερμηνεύεται από πολλούς ως μια επίδειξη συμπαράστασης στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

«Η μίνι Σύνοδος της Κυριακής είναι απαράδεκτη, δεν θα συμμετάσχουμε, θέλουν να αναθερμάνουν μια παλιά πρόταση που έχουμε ήδη απορρίψει» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματιές Μοραβιέτσκι μετά το πέρας της συνάντησης με τους ομολόγους του από την Ουγγαρία, την Τσεχία και τη Σλοβακία στη Βουδαπέστη.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν επισήμανε ότι τέτοιου είδους συναντήσεις θα πρέπει να οργανώνονται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όχι την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Κομισιόν οργανώνει τη μίνι Σύνοδο ενόψει της Συνόδου Κορυφής της επόμενης εβδομάδας.

«Κατανοούμε ότι υπάρχουν εσωτερικές πολιτικές δυσκολίες σε ορισμένες χώρες αλλά αυτό δεν μπορεί να οδηγήσει σε μια πανευρωπαϊκή βιασύνη» υπογράμμισε ο Όρμπαν.

Ο επικεφαλής της ουγγρικής κυβέρνησης είπε επίσης ότι οι χώρες της Ομάδας του Βίσενγκραντ και η Αυστρία συμφώνησαν υπέρ της ενίσχυσης της άμυνας των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπέρ του να οδηγούνται οι μετανάστες εκτός των συνόρων της ΕΕ.

Η ομάδα V4 συναντήθηκε με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς προκειμένου να συζητήσουν το μεταναστευτικό και θέματα του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Ο Κουρτς είναι ο μόνος από τους 5 ηγέτες που παρίσταντο σήμερα στη συνάντηση, ο οποίος θα συμμετάσχει στη μίνι Σύνοδο αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις σημείωσε, εξάλλου, ότι η ευρωπαϊκή υπηρεσία προστασίας των συνόρων Frontex θα πρέπει να ενισχυθεί.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου στη Βουδαπέστη μετά τις συνομιλίες με τους ηγέτες της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας και της Αυστρίας ο Μπάμπις τόνισε ότι συμφωνεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ επί του συγκεκριμένου θέματος και πιστεύει πως το προσωπικό της η Frontex θα πρέπει να φθάσει τις 10.000.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ