7ος χρόνος, ημέρα 2150η
Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021

Παιδίατρος Μαζάνης: Δεν υπάρχει πια ασυλία στα παιδιά από τον κορονοϊό

Παιδίατρος Μαζάνης: Δεν υπάρχει πια ασυλία στα παιδιά από τον κορονοϊό
APimages

«Φέτος η πανδημία ενδιαφέρει περισσότερο τα παιδιά από πέρυσι λέγαμε πέρυσι ότι είχαν ασυλία από τον κορονοϊό, φέτος η μετάλλαξη Δέλτα δεν χαρίζει σε κανέναν», τόνισε ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης.

«Τα παιδιά είναι μια εστία της πυρκαγιάς που λέγεται πανδημία, πρέπει να σβήσουμε όλες τις εστίες. Δύο εκατομμύρια παιδιά είναι μεγάλη εστία πρέπει να σβήσουμε τις εστίες», υπογράμμισε.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «μέχρι 2 ετών τα παιδιά κάνουν 16 εμβόλια, άντε ένα ακόμη του κορωνοϊού», ενώ επισήμανε πως το εμβόλιο έχει πάρει κανονική έγκριση από μεγάλους οργανισμούς όπως ο FDA και ο EMA, και δεν είναι πια πειραματικό. 

«Η βιοτεχνολογία στην ιατρική έχει αλλάξει παρά πολύ. Κάποτε όταν παίρναμε ένα αυτοκίνητο, στα πρώτα 10.000 χιλιόμετρα έπρεπε να κάνουμε μικρές ταχύτητες για να ‘’στρώσει’’ η μηχανή, τώρα η μηχανή του είναι στρωμένη από το εργοστάσιο. Έτσι είναι και με τα εμβόλια, κάποτε έπρεπε να κάνουμε 150.000 με 200.000 εμβόλια για να το δούμε, σήμερα το εμβόλιο βγαίνει έτοιμο, στρωμένο», σχολίασε.

«Σε παιδιά από 0 ετών έως 18 περίπου 2 εκατ. παιδιά. 1 στους 5 πολίτες είναι παιδιά. Ειδικά τα παιδάκια 0 έως 3 ετών διασπείρουν τον ιό μέσα στην οικογένειά τους», σημείωσε ο Σ. Μαζάνης. 

«Δεν υπάρχει ασυλία από τον κορονοϊό, πρέπει να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί. Πρέπει να δούμε το θέμα της πανδημίας, ειδικά τώρα που ξεκινάνε οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία», προειδοποίησε. 

Όπως εξήγησε, το θέμα δεν είναι μόνο να νοσήσει και να το ξεπεράσει το παιδί, αλλά τι θα του αφήσει. «Σχεδόν τα 3 στα 100 παιδιά που θα νοσήσουν με ή χωρίς συμπτώματα έχουν πιθανότητες για μήνες να ταλαιπωρούνται με συμπτώματα ειδικά στο νευρικό σύστημα (μείωση μνήμης, πονοκεφάλους κλπ)». 

Επισήμανε πως στη χώρα μας άνοιξε η πλατφόρμα για τα παιδιά από 27 Ιουλίου. «Στις ΗΠΑ άνοιξε από 7 Μαΐου, άλλα αυτό έδωσε την ευκαιρία στην εθνική επιτροπή εμβολιασμών να εξετάσει καλύτερα το θέμα.  Συστήνει να κάνουν το εμβόλιο από 12 ετών και πάνω». 

«Τους επόμενους μήνες θα κατέβουμε στην ηλικία η αμερικανική παιδιατρική ζητά κατεπειγόντως με επιστολή της στον FDA να εγκριθεί το εμβόλιο από παιδιά 5 ετών και πάνω», υπογράμμισε.