Παιδιά μεταξύ των νεκρών σε Οδησσό και Ντονέτσκ - Έκκληση για εκεχειρία στη Μαριούπολη

Παιδιά μεταξύ των νεκρών σε Οδησσό και Ντονέτσκ - Έκκληση για εκεχειρία στη Μαριούπολη

Για τους θανάτους δύο παιδιών στο Ντονέτσκ και ενός στην Οδησσό καταγγέλλουν ουκρανικές αρχές τη Ρωσία. Συγκεκριμένα το Σάββατο σημειώθηκαν επιθέσεις σε όλα τα μέτωπα του πολέμου, με βομβαρδισμούς να καταγράφονται σε Οδησσό, Λουχάνσκ, Ντονέτσκ και Αζοφστάλ.

Σε μήνυμά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταδίκασε τον θάνατο οκτώ ατόμων, συμπεριλαμβανομένου ενός κοριτσιού τριών μηνών, σε επίθεση με πυραύλους στην Οδησσό.

Επιπλέον, δύο παιδιά σκοτώθηκαν σήμερα από τους βομβαρδισμούς των ρωσικών δυνάμεων, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, ενώ κάλεσε τους πολίτες να απομακρυνθούν από τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στα σημεία όπου μαίνονται μάχες.

Ο Πάβλο Κιριλένκο ανέφερε στο Telegram ότι τα παιδιά, ηλικίας 5 και 14 ετών, σκοτώθηκαν στο Οχερετίνσκ όταν καταστράφηκε το κτίριο στο οποίο ζούσαν.

Σήμερα αναμένεται συνάντηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, και τον υπουργό Άμυνας, Λόιντ Όστιν, στο Κίεβο. Αναμένεται ότι στην επικοινωνία τους, ο Ουκρανός πρόεδρος θα ζητήσει πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας γνωστοποίησε ότι το βράδυ του Σαββάτου, υψηλής ακρίβειας πύραυλοί της έπληξαν εννέα στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου τεσσάρων αποθηκών πυρομαχικών στην ευρύτερη περιοχή του Χαρκόβου. Μάλιστα, όπως αναφέρουν στις εν λόγω αποθήκες υπήρχαν αντιαρματικά.

Συνεχής ενημέρωση

17:19 Ουκρανία: Κατηγορεί τη Ρωσία για αποτυχία απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη

Απέτυχε η δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη, όπως γνωστοποίησε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρίνα Βερετσούκ. Συγκεκριμένα, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι δεν τήρησε κατάπαυση πυρών, ενώ ανέφερε ότι η ουκρανική πλευρά θα προσπαθήσει ξανά τη Δευτέρα να εξασφαλίσει ασφαλή διέλευση από τη Μαριούπολη.

Επιπλέον, κάλεσε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος έχει προγραμματιστεί να ταξιδέψει στη Μόσχα πριν επισκεφθεί το Κίεβο την επόμενη εβδομάδα, να απαιτήσει κατάπαυση του πυρός και να ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους από τη Μαριούπολη.

«Αυτό πρέπει να επικοινωνήσει ο Γκουτέρες στη Μόσχα, εάν ετοιμάζεται να μιλήσει για ειρήνη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

16:53: Καταγγελίες για βομβαρδισμούς αμάχων στο Λουχάνσκ

Ένας απροσδιόριστος αριθμός αμάχων σκοτώθηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς στην περιοχή Λουχάνσκ της Ουκρανίας την Κυριακή, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης Σέρχι Γκαϊντάι, σύμφωνα με το Reuters.

Σε μια φορτισμένη ομιλία του σε βίντεο για τον εορτασμό της Κυριακής του Πάσχα, ο Γκαϊντάι είπε «σήμερα, για άλλη μια φορά, άμαχοι πέθαναν. Οι συμπατριώτες μας. Οι (Ρώσοι) δεν έχουν τίποτα ιερό.»

16:42 Ουκρανία: Ο αριθμός των προσφύγων πλησιάζει τα 5,2 εκατομμύρια

Λίγοι παραπάνω από 23.000 Ουκρανοί πρόσφυγες εγκατέλειψαν τις τελευταίες 24 ώρες τη χώρα τους, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής που έκλεισε 2 μήνες, με τον συνολικό αριθμό τους να προσεγγίζει τα 5,2 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν μερικώς επικαιροποιηθεί της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τα οποία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, 5.186.744 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρας τους μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, ήτοι 23.058 περισσότεροι σε σύγκριση με τον χθεσινό απολογισμό.

«Σήμερα, σκεφτόμαστε όλους εκείνους που γιορτάζουν το ορθόδοξο Πάσχα. Για τους ανθρώπους στην Ουκρανία και εκείνους που αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα, θα είναι μια νέα ημέρα φόβου, αγωνίας, απώλειας και χωρισμών από τους αγαπημένους, την ώρα που ο πόλεμος συνεχίζεται ακατάπαυστα. Η δύναμη και το κουράγιο να τους συντροφεύουν», έγραψε σήμερα σε μήνυμά του στο Twitter ο Φίλιππο Γκράντι, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

14:34 Εν μέσω βομβαρδισμών γιορτάζουν το Πάσχα οι Ουκρανοί

Με τη Ρωσία να πιέζει όλα τα μέτωπα του πολέμου και βομβαρδισμούς να σημειώνονται σε όλη την ανατολική Ουκρανία, οι πολίτες της χώρας γιορτάζουν το Ορθόδοξο Πάσχα.

Πολίτες και στρατιώτες σε Κίεβο και Οδησσό έσπευσαν στις εκκλησίες για να τους ευλογήσουν οι ιερείς.

Εικόνες από το Πάσχα στην Ουκρανία:

14:00 ΟΗΕ: Έκκληση για εφαρμογή «άμεσης» εκεχειρίας στη Μαριούπολη, για να απομακρυνθούν οι άμαχοι

Ο ΟΗΕ απηύθυνε σήμερα έκκληση για την εφαρμογή μιας «άμεσης» εκεχειρίας στη Μαριούπολη, προκειμένου να επιτραπεί η εκκένωση περίπου 100.000 αμάχων, που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε αυτό το ουκρανικό λιμάνι, το οποίο ελέγχει σχεδόν πλήρως ο ρωσικός στρατός, σε ένα δελτίο τύπου του συντονιστή του στην Ουκρανία.

«Χρειάζεται μια κατάπαυση των εχθροπραξιών αμέσως για να σωθούν ζωές. Όσο περισσότερο περιμένουμε, τόσες περισσότερες ζωές απειλούνται. Πρέπει να επιτραπεί να απομακρυνθούν αμέσως, σήμερα. Αύριο θα είναι πάρα πολύ αργά», δήλωσε ο Άμιν Άγουαντ.

Το Κίεβο ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν αυτήν την πόλη στη Θάλασσα του Αζόφ και κυρίως το χαλυβουργείο Αζοφστάλ, τελευταίο θύλακα αντίστασης των Ουκρανών μαχητών.

13:58 Ουκρανία: Μαίνεται ο βομβαρδισμός του Αζοφστάλ

Τα ρωσικά αεροπλάνα συνεχίζουν βομβαρδίζουν το εργοστάσιο χαλυβουργίας Αζοφστάλ, όπου βρίσκονται οι τελευταίοι Ουκρανοί στρατιώτες, δήλωσε ένας αναπληρωτής διοικητής του τάγματος Αζόφ.

«Χρησιμοποιούνται ναυτικό πυροβολικό και κανόνια, τανκς πυροβολούν και υπάρχουν προσπάθειες πεζικού να εισβάλλουν» στη μαζική βιομηχανική περιοχή στο κέντρο της Μαριούπολης, είπε ο Σβιατόσλαβ Παλαμάρ σε βίντεο που δημοσιεύτηκε.

Τόνισε ότι οι Ρώσοι δεν σταματούν ούτε για το Ορθόδοξο Πάσχα, τις επιθέσεις στα ουκρανικά εδάφη.

Επιπλέον, ευχαρίστησε επίσης όλους εκείνους που προσπαθούσαν να απομακρύνουν τους αμάχους που είχαν παγιδευτεί σε υπόγεια καταφύγια στην τοποθεσία, καθώς και όσους διαπραγματεύτηκαν για να επιτρέψουν στους Ουκρανούς μαχητές να αποσυρθούν από την πολιορκημένη νότια πόλη.

Ενώ πολλοί Ουκρανοί σε όλη τη χώρα γιορτάζουν το Πάσχα, στη Μαριούπολη «ο εχθρός ρίχνει βόμβες στα κεφάλια αθώων παιδιών», πρόσθεσε.

12:06 Ουκρανία: Δύο παιδιά σκοτώθηκαν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Ντονέτσκ

Δύο παιδιά σκοτώθηκαν σήμερα από τους βομβαρδισμούς των ρωσικών δυνάμεων, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, ενώ κάλεσε τους πολίτες να απομακρυνθούν από τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στα σημεία όπου μαίνονται μάχες.

Ο Πάβλο Κιριλένκο ανέφερε στο Telegram ότι τα παιδιά, ηλικίας 5 και 14 ετών, σκοτώθηκαν στο Οχερετίνσκ όταν καταστράφηκε το κτίριο στο οποίο ζούσαν.

11:25 Ζελένσκι στο μήνυμά του για το Πάσχα: Καμία «κακία» δεν θα καταστρέψει τη χώρα

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεσμεύθηκε σήμερα στο μήνυμά του για το Πάσχα ότι καμία «κακία» δεν θα καταστρέψει τη χώρα του και προσευχήθηκε ο Θεός να φέρει πίσω την ευτυχία στα παιδιά και παρηγοριά στις μητέρες που θρηνούν.

Μπροστά από τον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας στο Κίεβο, μια εκκλησία ηλικίας 1.000 ετών, ο Ζελένσκι επεσήμανε σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του προς τον ουκρανικό λαό ότι η χώρα θα ξεπεράσει το σκοτάδι που έχει φέρει ο πόλεμος.

«Σήμερα εξακολουθούμε να πιστεύουμε στη νέα νίκη της Ουκρανίας και είμαστε όλοι πεπεισμένοι ότι δεν θα μας καταστρέψει καμία ορδή ή κακία», τόνισε ο Ζελένσκι φορώντας το χαρακτηριστικό χακί μπλουζάκι.

«Θα ξεπεράσουμε τους σκοτεινούς καιρούς και σήμερα εγώ –όπως και οι περισσότεροι από εμάς—δεν φορώ φωτεινά χρώματα, αλλά πολεμάμε για μια φωτεινή ιδέα», πρόσθεσε.

10:22 Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αύριο στην Άγκυρα, προτού πάει στη Μόσχα και στο Κίεβο

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες θα βρίσκεται αύριο Δευτέρα στην Τουρκία, χώρα που έχει αναλάβει σημαντικό μεσολαβητικό ρόλο στον πόλεμο στην Ουκρανία, προτού ταξιδέψει στη Μόσχα και στο Κίεβο εντός της ερχόμενης εβδομάδας, ανέφεραν χθες Σάββατο οι υπηρεσίες του.

«Ο γενικός γραμματέας θα μεταβεί στην Άγκυρα, στην Τουρκία, όπου, την 25η Απριλίου, θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», αναφέρει η λακωνική ανακοίνωση του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκε χθες βράδυ.

Ο κ. Γκουτέρες θα πάει κατόπιν στη Μόσχα (την Τρίτη) και στο Κίεβο (την Πέμπτη) για να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και έχει ξεριζώσει πάνω από δέκα εκατομμύρια Ουκρανούς (πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένους) από την 24η Φεβρουαρίου.

10:02 Η Ελβετία απέρριψε αίτημα της Γερμανίας για επανεξαγωγή πυρομαχικών στο Κίεβο

Η Ελβετία έχει καθυστερήσει την παράδοση όπλων στην Ουκρανία από τη Γερμανία εμποδίζοντας την επανεξαγωγή ελβετικής κατασκευής πυρομαχικών για τα στρατιωτικά οχήματα Marder τα οποία θέλει να αποκτήσει το Κίεβο, ανέφερε η ελβετική εφημερίδα SonntagsZeitung.

Η είδηση γίνεται γνωστή την ώρα που ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δέχεται ολοένα και περισσότερες επικρίσεις επειδή η κυβέρνησή του δεν έχει προσφέρει βαρέα όπλα στην Ουκρανία προκειμένου να τη βοηθήσει να απωθήσει την επίθεση της Ρωσίας.

Τα οχήματα Marder της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας Rheinmettal χρησιμοποιούν πυρομαχικά που κατασκευάζονται στην Ελβετία, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επισημαίνει ότι η χώρα εμποδίζει την επανεξαγωγή πολεμικού υλικού σε εμπόλεμες περιοχές.

9:45 Ουκρανία: Οκτώ νεκροί στους χθεσινούς βομβαρδισμούς στο Λουχάνσκ

Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικές επιθέσεις στο Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με ανάρτηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης του κυβερνήτη της επαρχίας Σερχίι Γκαϊντάι.

Στο μεταξύ ο κυβερνήτης της επαρχίας Ντνιπροπετρόφσκ, ο Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο, δήλωσε σήμερα ότι ένας 48χρονος άνδρας σκοτώθηκε στη διάρκεια βομβαρδισμών τη νύκτα.

Εξάλλου, σύμφωνα με την τακτική ενημέρωση του υπουρείου Άμυνας της Βρετανίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν απωθήσει αυτή την εβδομάδα πολλές ρωσικές επιθέσεις στη γραμμή επαφής στο Ντονμπάς.

Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία κατάφερε να καταλάβει κάποιες περιοχές, η αντίσταση των ουκρανικών δυνάμεων είναι ισχυρή σε όλους τους άξονες.

"Το χαμηλό ρωσικό ηθικό και ο περιορισμένος χρόνος που διαθέτει (ο ρωσικός στρατός) για να ανασυνταχθεί, να επανεξοπλιστεί και να αναδιοργανωθεί πριν τις επιθέσεις πιθανόν να περιορίζουν την αποτελεσματικότητα του στις μάχες", εκτίμησε το βρετανικό υπουργείο.