Πάιατ: Δεν θα απέκλεια στο μέλλον βάσεις των ΗΠΑ σε νησιά - Έκπληκτος με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Πάιατ: Δεν θα απέκλεια στο μέλλον βάσεις των ΗΠΑ σε νησιά - Έκπληκτος με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Την πιθανότητα να υπάρξουν στο μέλλον αμερικανικές βάσεις σε νησιά, δεν απέκλεισε σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, κάνοντας ειδική αναφορά στις συζητήσεις που έγιναν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τη Σκύρο. Παράλληλα εξέφρασε την έκπληξή του για τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι συζητήσεις για την επέκταση της αμυντικής συμφωνίας είχαν ξεκινήσει στην περίοδο διακυβέρνησής του.

Όπως ανέφερε, «οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν σαφές, συμπεριλαμβανομένης της πολύ σημαντικής επιστολής που έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Μπλίνκεν στον πρωθυπουργό Μητσοτάκη, ότι παραμένουμε προσηλωμένοι στη συνέχιση της ανάπτυξης και διεύρυνσης της παρουσίας μας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών νησιών» διευκρινίζοντας ότι «αυτή τη χρονική στιγμή δεν εστιάζουμε στη Σκύρο», προσθέτοντας πάντως πως σε καμία περίπτωση δεν θα το απέκλεια για το μέλλον.

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη συμφωνία Ελλάδας -ΗΠΑ ο Αμερικανός πρέσβης εξέφρασε την έκπληξή του διότι, όπως υπογράμμισε «αυτή η αναγέννηση των αμυντικών σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ ξεκίνησε πραγματικά κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ». 

Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι «τα τέσσερα μέρη που συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε ως μέρος της αμυντικής συμφωνίας, είναι μέρη που εντοπίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, Ξεκινήσαμε να λειτουργούμε στη Λάρισα, στην Αλεξανδρούπολη και το Στεφανοβίκειο κατά τη διάρκεια της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ».

Σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι δημοκρατία, όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι δημοκρατία. και ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να αντιτίθεται. Αλλά, όπως επισήμανε, «γνωρίζω επίσης από τις συνομιλίες μου με τον Πρόεδρο του κόμματος κ. Τσίπρα, με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, ο οποίος, θυμάστε, ήταν στην προεδρία του πρώτου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ το 2018, και άλλων στο κόμμα, ότι κατανοούν τη σημασία της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ και μοιράζονται αυτή τη δέσμευση».

Και στο σημείο αυτό συμπλήρωσε ότι «θα ήθελα να τονίσω στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι όροι που χρησιμοποιούνται στη συμφωνία δεν είναι διαφορετικοί. Είναι όροι που ευθυγραμμίζουν τη συμφωνία με αυτές με άλλους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ».

Αναφερόμενος στην αμυντική συμφωνία Ελλάδα - ΗΠΑ το χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό επίτευγμα και για τις δύο κυβερνήσεις».« Είπα ότι είναι περισσότερο εξελικτικό παρά επαναστατικό. Χτίζει επάνω σε όσα συμφωνήσαμε το 2019, αλλά αντανακλά επίσης, το σημαντικότερο, μια επιβεβαίωση και από τις δύο πλευρές στη συνεχιζόμενη ανοδική πορεία της αμυντικής μας σχέσης. Προσθέτει πρόσθετες διευκολύνσεις και στην ουσία ευθυγραμμίζει την ελληνοαμερικανική συμφωνία με τις συμφωνίες μας με τους στενότερους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ», τόνισε.

Στο ερώτημα πώς η συμφωνία ενισχύει την ασφάλεια της Ελλάδας απάντησε ότι «ενισχύει την ασφάλεια της Ελλάδας επιβεβαιώνοντας και εμβαθύνοντας τη δέσμευση που έχουμε μεταξύ μας, βάσει του άρθρου 5 και την πρόθεσή μας ως συμμάχων του ΝΑΤΟ να υπερασπιστούμε ο ένας τον άλλον. Επίσης, νομίζω, παρέχει μια πολύ σημαντική διαβεβαίωση στους Έλληνες. Αλλά και στους σύμμαχους του ΝΑΤΟ σε όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν προσηλωμένες στη συμμαχία μας. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην παρουσία μας εδώ στη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ».