«Παγώνουν» οι εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ – Κίνας

«Παγώνουν» οι εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ – Κίνας
APImages

O Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αριζόνα, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι έχει αναβάλει την αξιολόγηση της εμπορικής συμφωνίας που υπογράφηκε με την Κίνα τον Ιανουάριο και ήταν προγραμματισμένη για τις 15 Αυγούστου, λόγω της απογοήτευσής του για τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού από το Πεκίνο.

«Ανέβαλα τις συνομιλίες με την Κίνα. Ξέρετε γιατί; Δεν θέλω να μιλήσω μαζί τους τώρα. Αυτό που έκανε η Κίνα στον κόσμο είναι αδιανόητο. Θα μπορούσαν να είχαν σταματήσει τον ιό», είπε.

Παρόλο που δεν έχουν προγραμματιστεί υψηλού επιπέδου εμπορικές συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε επαφή για την εφαρμογή της πρώτης φάσης της εμπορικής τους συμφωνίας, δήλωσε την Τρίτη ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μαρκ Μίντοους.

Σύμφωνα με τον Μίντοους, δεν έχει οριστεί νέα ημερομηνία για την αξιολόγηση, που αποτελεί όρο της εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα, αν και διευκρίνισε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι παραμένουν σε τακτική επαφή με τους Κινέζους ομολόγους τους για να εξασφαλιστεί η εφαρμογή της συμφωνίας.

Όταν ερωτήθηκε αν θα αποσυρθεί από την εμπορική συμφωνία με την Κίνα, ο Τραμπ απάντησε «Θα δούμε τι θα γίνει».

Παρόλο που έδειξε τη δυσαρέσκειά του για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από το Πεκίνο, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε και την ικανοποίησή του για τις αγορές ρεκόρ αμερικανικών γεωργικών προϊόντων από την Κίνα.

Οι εισαγωγές αμερικανικών γεωργικών και μεταποιημένων προϊόντων, ενέργειας και υπηρεσιών από την Κίνα βρίσκονται πίσω σε σχέση με τον στόχο της συμφωνίας για αύξηση ύψους 77 δις. δολαρίων σε σύγκριση με το 2017. Ωστόσο οι αγορές αυξάνονται καθώς η οικονομία της Κίνας ανακάμπτει μετά την καραντίνα εξαιτίας της πανδημίας.