Mία εβδομάδα προθεσμία για τις επιτάξεις στα νησιά
Μεταναστευτικό

Mία εβδομάδα προθεσμία για τις επιτάξεις στα νησιά

Στο «ψυγείο» μπαίνει η απόφαση της κυβέρνησης για επίταξη ακινήτων και εκτάσεων σε Λέσβο, Χίο και Σάμο όπου θα δημιουργηθούν οι κλειστές δομές για πρόσφυγες και μετανάστες, όπως δήλωσε ο Νότης Μηταράκης, ώστε να γίνει διάλογος μέχρι την Παρασκευή και να προτείνουν χώρους για τα κλειστά κέντρα οι τοπικές κοινωνίες. 

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ανέφερε πως οι επιτάξεις «παγώνουν» μέχρι και τη Δευτέρα, ούτως ώστε να ξεκινήσει ο διάλογος με τους φορείς των νησιών ως την Παρασκευή.

Ο κ. Μηταράκης διευκρίνισε ότι η επίταξη «δεν είναι τίποτε άλλο από μια ενοικίαση των συγκεκριμένων χώρων για τρία χρόνια». Τόνισε ακόμη ότι δεσμεύεται ότι θα κλείσουν οι σημερινές δομές και δεν θα λειτουργούν δύο δομές σε κάθε νησί.

O υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου πρότεινε στον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη να συναντηθούν την Παρασκευή ή το Σάββατο όταν επιστρέψει από το Βερολίνο και ο κ. Μουτζούρης από τις Βρυξέλλες ώστε να μην καθυστερήσει η διαδικασία του διαλόγου. 

Μιλώντας έπειτα και στον ρ/σ Θέμα 104,6, ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως «για λόγους δημοσίου συμφέροντος, είναι απαραίτητο να προχωρήσει το σχέδιο της κυβέρνησης των κλειστών δομών. Είμαστε έτοιμοι για την υλοποίηση του σχεδίου. Έδωσα μια εβδομάδα διορία να προτείνουν άλλους χώρους, κατάλληλους και διαθέσιμους, για την κατασκευή αυτών των χώρων στα νησιά».

Σύμφωνα με τον υπουργό, κατά τις επαφές του με τους φορείς των τοπικών κοινωνιών «περιμένω να μου υποδείξουν, άλλους εναλλακτικούς χώρους. Θέλουμε τον διάλογο, αλλά έχουμε την ευθύνη να υπάρχουν λύσεις».

Ο κ. Μηταράκης ανέφερε, ότι «το κρίσιμο είναι να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό τα κλειστά κέντρα. Όσο δεν λειτουργεί η λογική των κλειστών κέντρων, θα έχουμε και ροές οικονομικών μεταναστών».

«Πρέπει να πάρουν το μήνυμα ότι κακώς έρχονται, γιατί θα βρεθούν σε ένα κλειστό κέντρο και στη συνέχεια θα επιστρέφουν πίσω», πρόσθεσε ο υπουργός.

Ενόψει της συνάντησής του με τον Γερμανό υπουργό Χ. Ζεεχόφερ την Πέμπτη, προκειμένου να συζητηθεί και η γερμανική πρόταση για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική παροχής ασύλου ο κ. Μηταράκης επισήμανε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση πως ένα από τα θέματα που θέτει στους Ευρωπαίους ομολόγους του είναι να συμβάλλει η ΕΕ ώστε να ανοίξουν διάδρομοι επιστροφής με χώρες όπως το Πακιστάν και το Αφγανιστάν. 

Σημειώνεται πως νωρίτερα ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου κ. Μουτζούρης μίλησε στον ANT1, τονίζοντας ότι «όσο διαρκεί η επίταξη δεν κάνουμε κανένα διάλογο». «Θα κάνουμε διάλογο από μηδενική βάση γιατί μπορούμε να βρούμε μια πιο έξυπνη λύση» πρόσθεσε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.