Παγώνη-Μετάλλαξη Όμικρον: Αν χρειαστεί επιπλέον δόση εμβολίου, θα κάνουμε

Παγώνη-Μετάλλαξη Όμικρον: Αν χρειαστεί επιπλέον δόση εμβολίου, θα κάνουμε

Την άποψη πως, εάν γίνουν πλήρεις ταξιδιωτικοί έλεγχοι και τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα μπορεί να ελεγχθεί η κατάσταση σχετικά με το ενδεχόμενο να επικρατήσει και στην Ελλάδα η παραλλαγή Όμικρον, εξέφρασε, μέσω του ΣΚΑΪ, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Παράλληλα η κ. Παγώνη επισήμανε ότι ενδέχεται να χρειαστεί επαναπροσαρμογή του εμβολίου, η οποία είπε ότι θα ολοκληρωθεί σε 100 ημέρες ενώ σημείωσε ότι, ίσως χρειαστεί να χορηγηθεί επιπλέον εμβολιαστική δόση λόγω της μετάλλαξης. 

Σε κάθε περίπτωση, η κ. Παγώνη συνέστησε ψυχραιμία καθώς για την ώρα δεν έχουν απαντηθεί κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν τη μετάλλαξη Όμικρον.

Πρώτα από όλα δεν ξέρουμε άμα την πιάνει το εμβόλιο, πολύ πιθανόν να την καλύπτει και επίσης πόσο μεταδοτικό είναι επειδή έχει 32 μεταλλάξεις σε σχέση με την Δ που έχει 16» ανέφερε ενώ τόνισε πως δεν δείχνει να είναι πιο θανατηφόρα από άλλες μεταλλάξεις.

Όσον αφορά την πανδημία και την κατάσταση εν όψει των εορτών, η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ επισήμανε ότι με τον αριθμό των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των θανάτων που έχουμε και θα έχουμε ότι δεν θα κάνουμε ωραία Χριστούγεννα. «Τα Χριστούγεννα θα είναι με περιορισμούς. Πρέπει να υπάρχει υπευθυνότητα από τον καθέναν από εμάς».

Για τα επιπλέον μέτρα που θα εξετάσει η κυβέρνηση, τόνισε ότι συμφωνεί τόσο  με την αύξηση των ράπιντ τεστ σε ανεμβολίαστους, από 2 σε 3, όσο και με την καθολική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους,

Επέμεινε στη θέση της για διενέργεια ράπιντ τεστ για την είσοδο στα σούπερ μάρκετ: «πολλοί μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί και να μην το καταλαβαίνουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, η κ. Παγώνη έκανε λόγο για μεγάλο λάθος  της κυβέρνησης σε περίπτωση που προχωρήσει σε λοκντάουν, απορρίπτοντάς το, προσθέτοντας ότι δεν υφίασταται τέτοιο σενάριο με 67% εμβολιασμούς στον πληθυσμό.