Πέμπτη 23 Απριλίου 2020, 18:41

-A +A

Παγκόσμια Τράπεζα: Με τα περιοριστικά μέτρα απειλείται η επισιτιστική ασφάλεια

Πέμπτη 23 Απριλίου 2020, 18:41
Παγκόσμια Τράπεζα: Με τα περιοριστικά μέτρα απειλείται η επισιτιστική ασφάλεια
-A +A

Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων δεν αναμένεται να αυξηθούν κατακόρυφα τη φετινή χρονιά, αλλά τα επιμελητειακά προβλήματα που σχετίζονται με την πανδημία Covid-19 και ορισμένες κυβερνητικές αποφάσεις ενδεχομένως να αποτελέσουν απειλές για την επισιτιστική ασφάλεια σε ορισμένες χώρες, προειδοποίησε σήμερα η Παγκόσμια Τράπεζα.

Ενώ οι τιμές της ενέργειας και των μετάλλων κατρακύλησαν κατά το πρώτο τρίμηνο λόγω των μέτρων περιορισμού που επιβλήθηκαν για να σταματήσει η εξάπλωση του κορονοϊού, οι τιμές στα γεωργικά προϊόντα δεν σημείωσαν παρά μία σχετικώς μέτρια μείωση και αναμένεται να παραμείνουν σταθερές καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους, υποστηρίζει το θεσμικό αυτό όργανο σε έκθεσή του για τις πρώτες ύλες.

«(Τα τρόφιμα) είναι λιγότερο ευαίσθητα στην οικονομική δραστηριότητα από ότι τα βιομηχανικά υλικά και τα επίπεδα παραγωγής, καθώς και τα αποθέματα στα βασικά τρόφιμα, βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ», υπογραμμίζει η Παγκόσμια Τράπεζα.

«Μολαταύτα, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες όσον αφορά την επισιτιστική ασφάλεια», προσθέτει στην ίδια έκθεση το διεθνές ίδρυμα.

Οι τρέχουσες δυσκολίες στον τομέα των μεταφορών και η ενίσχυση των μέτρων συνοριακής εποπτείας θα μπορούσαν να προκαλέσουν δυσκολίες στην κινητικότητα των εποχικών εργαζομένων στη γεωργία-- πολλοί εκ των οποίων είναι μετανάστες -- αλλά και στη μεταφορά τροφίμων ή προϊόντων, όπως λιπάσματα και φυτοφάρμακα.

Ήδη «οι αποστολές λουλουδιών από την Κένυα και την Τανζανία στην Ευρώπη έχουν καταρρεύσει» ιδίως μετά τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν από το Άμστερνταμ, « ενώ υποφέρουν και οι παραγωγοί οπωροκηπευτικών στη Βόρεια Αφρική », σχολιάζει ο οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζον Μπαφς, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κρίση φέρνει στο επίκεντρο «το πόσο περίπλοκες έχουν γίνει οι αλυσίδες εφοδιασμού».

Επιπλέον, ορισμένες χώρες έχουν ανακοινώσει προσωρινούς περιορισμούς στο εμπόριο, με τη Ρωσία, φερ' ειπείν, να περιορίζει τις εξαγωγές σιταριού και το Βιετνάμ τις εξαγωγές ρυζιού, ενώ άλλα κράτη έχουν σπεύσει να δημιουργήσουν σημαντικά αποθέματα, όπως π.χ. οι Φιλιππίνες που παραγγέλνουν ρύζι σε μεγάλες ποσότητες.

Τα μέτρα αυτά «δεν έχουν εφαρμοσθεί ακόμη σε μεγάλη κλίμακα, όμως δυνητικά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα εάν αυτό γενικευόταν», προειδοποιεί η έκθεση.
 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα