Παγκόσμια συναυλία για τον Μίκη Θεοδωράκη

Παγκόσμια συναυλία για τον Μίκη Θεοδωράκη

Ο Νίκος Θεοδωράκης εμφανίζεται για πρώτη φορά σε μια πολύ ιδιαίτερη διαδικτυακή συναυλία αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη σε παγκόσμια live streaming μετάδοση σήμερα Σάββατο (η συναυλία θα είναι διαθέσιμη για 48 ώρες). Ο Νίκος Θεοδωράκης πριν από 2 χρόνια ίδρυσε το Mikis Radio, ένα ραδιόφωνο που εκπέμπει σε όλο τον κόσμο παίζοντας αποκλειστικά τα έργα του Μίκη Θεοδωράκη.

Σε αυτή τη συναυλία συμμετέχει ορχήστρα που αποτελείται από 9 εξαιρετικούς μουσικούς, η οποία έχει σκοπό την μελέτη και ανάδειξη των γνωστών και άγνωστων έργων του συνθέτη, με μαέστρο τον Τεό Λαζάρου, στενό συνεργάτη του συνθέτη επί 14 χρόνια.

Με το πρόγραμμα αυτό,  ο Νίκος Θεοδωράκης θέλει με αφετηρία την Ελλάδα να ταξιδέψει τη μουσική του παγκόσμιου συνθέτη στους Έλληνες σε όλο τον κόσμο, να φέρει κοντά τους Ομογενείς με την Ελλάδα που τόσο αγαπούν, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που ο μόνος τρόπος να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας είναι η μουσική. Θα ακουστούν αγαπημένα τραγούδια του συνθέτη μέσα από τα οποία μεταφέρεται όλη η σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας και η αγάπη για τη ζωή.

Με την ευκαιρία αυτή, είχαμε μια συνομιλία με τον Νίκο Θεοδωράκη που μας ενημέρωσε πως ο συνθέτης έχει ενημερωθεί λεπτομερώς για το γεγονός και θα το παρακολουθήσει διαδικτυακά.

- Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει γράψει χιλιάδες τραγούδια. Πώς επιλέγει κανείς μέσα από αυτόν τον ωκεανό μόνο όσα χωράνε σε μια συναυλία;

Θα έλεγα πως είμαστε ευτυχείς που υπάρχει αυτός ο ωκεανός ώστε να  έχουμε την δυνατότητα να επενδύσουμε με μουσική και τραγούδια κάθε τι θέλουμε να παρουσιάσουμε. Είτε αυτό αφορά θέατρο, μπαλέτο, κινηματογράφο και φυσικά μια συναυλία που πρέπει να έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο όπως η δικιά μας, η οποία θέλει να συνδέσει το έργο του Μίκη Θεοδωράκη με το κορυφαίο ιστορικό γεγονός της χώρας μας το 1821. 

- Το Mikis radio ιδρύθηκε από εσάς και μεταδίδει κατ’  αποκλειστικότητα έργα του. Πόσους ακροατές συγκεντρώνει και πόσοι είναι από το εξωτερικό;

Το mikisradio είναι πλέον μια πλήρης ενημερωμένη ψηφιακή πλατφόρμα με το σύνολο του έργου του Μίκη Θεοδωράκη. Ο ίδιος μού παραχώρησε το μεγαλύτερο μέρος του υλικού πάνω από 4.000 μουσικά κομμάτια. Μετά από έρευνα και την βοήθεια σημαντικών ανθρώπων που συνεργάστηκαν μαζί του όπως οι Μαρία Φαραντούρη, Πέτρος Πανδής, Λάκης Καρνέζης, Δημήτρης Τυπάλδος κ.α ή συλλέκτες όπως ο Γιώργος Ξαγοράρης έχω φτάσει στις 6.500 μουσικά κομμάτια.

Δεν σας κρύβω πως οι πρώτοι ακροατές όσο στηνόταν όλο αυτό ήταν ο ίδιος ο συνθέτης εγώ και ένας πολύ στενός κύκλος φίλων της μουσικής τους. Όταν ήμουν πλέον σε θέση να ανεβάζω καθημερινά πρόγραμμα και να εμφανίζω το ραδιόφωνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αστραπιαία  έφτασε το 1 εκατομμύριο ακροάσεις, μου τηλεφώνησε ο Μίκης και μου είπε είσαι πλέον Εκατομμυριούχος πρέπει να το γιορτάσουμε. Στο μπλογκ οι επισκέψεις έχουν ξεπεράσει το ενάμισι εκατομμύριο. Υπάρχει μια τάση ανοδική μια και οι ακροατές του προέρχονται από 90 και πλέον χώρες.  Πρέπει να επισημάνουμε εδώ πως το διαδικτυακό ραδιόφωνο ακόμα δεν έχει μπει στην κουλτούρα μας. Αυτό βέβαια οφείλεται στο ότι είμαστε πίσω τεχνολογικά. Το συναρπαστικό σε αυτήν την υπόθεση είναι πως ενώ έχουμε να κάνουμε με ΕΝΑΝ συνθέτη δεν είναι καθόλου βαρετό. Για να ακούσουμε το ίδιο ακριβώς μουσικό κομμάτι θα πρέπει να ακούμε συνεχόμενα το mikisradio δύο ολόκληρες εβδομάδες.

Στα ραδιόφωνα που ακούω και παρακολουθώ δυστυχώς επικρατεί η λογική μιας πολύ συγκεκριμένης λίστας τραγουδιών και παρά το ότι παίζουν, υποτίθεται, πολλούς συνθέτες και ερμηνευτές την μαθαίνεις απ’ έξω αμέσως. Αυτό λέμε πλύση εγκεφάλου.

- Πόσο παγκόσμιος είναι, τελικά, ο Μίκης Θεοδωράκης;

Όσο πιο βαθιά αισθάνεται κάποιος Έλληνας τόσο περισσότερο γίνεται ταυτόχρονα και Παγκόσμιος έτσι συμβαίνει και με τον Μίκη. Πέρα από αυτό το σημαντικό στοιχείο η Μουσική του Μίκη έχει συνδεθεί με τους αγώνες πολλών λαών όπως της Παλαιστίνης της Μάλτας της Χιλής της Κούβας. Επίσης υπάρχουν ισχυροί δεσμοί με καλλιτέχνες της Τουρκίας. Θα μπορούσα να σας μιλάω ώρες για τις χιλιάδες διασκευές των τραγουδιών του σε όλες τις γλώσσες του κόσμου.  Άλλο παράδειγμα  το Βιβλίο του Γιώργου Λογοθέτη «Μίκης Θεοδωράκης Θρησκεία μου είναι η Ελλάδα» το οποίο έχει μεταφραστεί εκτός από τα Αγγλικά στα Κινέζικα και στα Ρώσικα.  

- Τι είναι για τον Νίκο Θεοδωράκη, αυτό το έργο που ερμηνεύει, αγαπά, μεταδίδει;

Η ερμηνεία είναι μια βιωματική ανάγκη μιας και είμαι γέννημα θρέμμα αυτής της μουσικής και την τραγουδάω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Αγαπώ μαζί με χιλιάδες ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο την καλύτερη μουσική που έχει γραφτεί ποτέ. Οφείλω να την μεταδίδω καταρχήν για τον Μίκη που δούλεψε πολύ σκληρά για να την έχουμε αλλά και για κόσμο που ψάχνει την ποιότητα και το νόημα της ζωής μέσα από την τέχνη.  

- Σήμερα σε τόσο δύσκολες εποχές, ακούμε ή δεν ακούμε τον συνθέτη; Τι έχει να μας προσφέρει η ακρόαση;

Πιστεύω πως πέρα από τη μουσική του, κάθε τοποθέτηση ή πρωτοβουλία του για όσα συμβαίνουν, πχ η συγκέντρωση στο Σύνταγμα, πρόσφατα η στήριξη του στους μουσικούς, το άρθρο του «Ο Κοασμός των βατράχων» είναι στιγμές μεγάλης αποδοχής από τον Ελληνικό λαό. Τώρα το κατά πόσο μπορούμε να εφαρμόσουμε όσα προτείνει, έχουν σχέση με την δικιά μας συνείδηση. Σίγουρα αυτό που μπορούμε, είναι να ακούσουμε προσεκτικά και σε βάθος το κάθε του τραγούδι. Σας διαβεβαιώνω πως τα χιλιάδες τραγούδια που έγραψε όλα έχουν στο επίκεντρο Τον μεγάλο Ανθρωπισμό που τον διακατέχει. Ο Έρωτας η Αγάπη η Τραγωδία και τελικά η Λύτρωση κυριαρχούν στην μουσική του».

Το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, σημειώνει ο Νίκος Θεοδωράκης, έχει αναγνωριστεί παγκόσμια ως κάτι βαθιά Ελληνικό και ταυτόχρονα οικουμενικό. Έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του στην Ελληνική και Παγκόσμια Πολιτισμική κληρονομιά, καθώς η μουσική του είναι συνυφασμένη με όλες τις πτυχές της ζωής και με κάθε άνθρωπο.

Από τις συμφωνίες, την μουσική δωματίου, την κινηματογραφική μουσική στη μελοποίηση σημαντικών ποιητών από όλο τον κόσμο. Οι διαφορετικές πτυχές του συνθέτη παρουσιάζονται στη συναυλία. 

Το 2021, χρονιά που γιορτάζουμε τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, ενωνόμαστε με μια φωνή και τραγουδάμε τα τραγούδια του παγκόσμιου Μίκη Θεοδωράκη, του μεγαλύτερου σύγχρονου Έλληνα συνθέτη.

Τιμή εισιτηρίου 5 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων και πληροφορίες στη σελίδα https://page.inplayer.com/mikisradio/  

Μέρος των εσόδων θα διατεθεί στο σύλλογο «Φλόγα», ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΙΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ

Συντελεστές:

Νίκος Θεοδωράκης: Τραγούδι

Νατάσα Μωυσόγλου: Τραγούδι, φωνητικά

Τεό Λαζάρου: Διεύθυνση Ορχήστρας, κιθάρα, φωνητικά

Γιώργος Αναστασόπουλος: Πιάνο

Αρετή Κοκκίνου: Κιθάρα

Λευκή Κολοβού: Βιολοντσέλο

Άγγελος Κουλούρης: Κοντραμπάσο

Λευτέρης Λαζάρου: Μπουζούκι

Θέμης Μαρτέκας: Κρουστά

Καλλικράτης Μπουρδάρας: Βιολοντσέλο

Γιάννης Τόλιος: Μπουζούκι

Σκηνοθεσία, Βιντεοσκόπηση: Αντώνης Τσάβαλος

Παραγωγή: Vivace Productions, ([email protected])