Παγιώνεται το προβάδισμα των Πρασίνων σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση
Γερμανία

Παγιώνεται το προβάδισμα των Πρασίνων σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

Οι Γερμανοί «Πράσινοι» συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος, εν όψει των εκλογών το φθινόπωρο καθώς σε νέα δημοσκόπηση προηγούνται των Χριστιανοδημοκρατών της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην πρόθεση ψήφου. 

Η νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Kantar την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters, δείχνει να παγιώνεται το προβάδισμα των Πρασίνων δείχνει μια  «κούρσα» η οποία, εάν επιβεβαιωθεί στις δημοσκοπήσεις, θα ήταν άνευ προηγουμένου στη γερμανική πολιτική ιστορία.

Σαράντα ένα χρόνια μετά την ίδρυσή τους το 1980, το ενδεχόμενο να βρεθούν οι Πράσινοι στη Καγκελαρία, φαινόταν αδιανόητο πριν από λίγους μήνες.

Η δημοσκόπηση που διεξήχθη δίνει 27% στους περιβαλλοντολόγους οι οποίοι έχουν λάβει ώθηση μετά την εκλογήτης της αντιπροέδρου Αναλένα Μπέρμποκ ως υποψήφιας για την καγκελαρία.

Οι συντηρητικοί της Μέρκελ βρίσκονται στο 24% έχοντας χάσει τρεις μονάδες σε σχέση με την τελευταία δημοσκόπηση, μετά τον αμφιλεγόμενο διορισμό του ηγέτη τους, του μη δημοφιλούς προέδρου της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) Άρμιν Λάσετ. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), το οποίο σήμερα συγκυβερνά σε έναν συνασπισμό βρίσκεται στο 15%, οι Φιλελεύθεροι μένουν σταθεροί στο 11% όπως και η ακροδεξιά (στο 10%) και η ακροαριστερά (στο 7%).

Εν τω μεταξύ το κόμμα των Πρασίνων προσελκύει όλο και περισσότερα νέα μέλη. Μόνο την περασμένη εβδομάδα τα μέλη τους αυξήθηκαν κατά 2159. «Το κύμα εγγραφών των τελευταίων ημερών είναι απόλυτο ρεκόρ στην ιστορία του κόμματος», δηλώνει ο διευθυντής των Πρασίνων στην Bundestag Μίχαελ Κέλνερ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με μια άλλη πρόσφατη δημοσκόπηση της Forsa, για λογαριασμό των δικτύων RTL και n-tv στο ερώτημα «Εάν οι Γερμανοί πολίτες μπορούσε να να ψηφίσουν απευθείας καγκελάριο», το 32% θα ψήφιζε υπέρ της υποψήφιας των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ, ενώ τον κοινό υποψήφιο Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών Άρμιν Λάσετ θα προτιμούσε το 15%. Και των δύο τα ποσοστά παραμένουν ίδια με την προηγούμενη δημοσκόπηση. Τέλος, τον Όλαφ Σολτς θα ψήφιζε το 13%