Πάει για μετά τον Δεκαπενταύγουστο ο ανασχηματισμός;

Πάει για μετά τον Δεκαπενταύγουστο ο ανασχηματισμός;

Ανασχηματισμός γιοκ. Τουλάχιστον προς το παρόν... Αυτό είναι το κλίμα που κυριαρχεί τα τελευταία 24ωρα στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς όπως όλα δείχνουν, οι αλλαγές στο κυβερνητικού δείχνουν να πηγαίνουν πιο πίσω χρονικά. 

Είναι προφανές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε στοχευμένες κινήσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησής του, όμως ουδείς πλέον μπορεί με βεβαιότητα να πει ότι αυτές θα γίνουν μέχρι το τέλος Ιουλίου, όπως τουλάχιστον προέβλεπε το αρχικό σενάριο. Υπάρχουν μάλιστα και αυτοί που επιμένουν στην φράση Γεραπετρίτη περί «ουδέτερου πολιτικά χρόνου», συμπληρώνοντας ότι τέτοιος πλέον μπορεί να είναι σίγουρα εντός του Αυγούστου. 

Λίγο η μαραθώνια Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών για το Ταμείο Ανάκαμψης, λίγο οι εξελίξεις με την τουρκική προκλητικότητα, όλα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο κ. Μητσοτάκης δύσκολα θα “πατήσει το κουμπί” εντός του Ιουλίου. 

Δεν έχει άλλωστε συμπληρωθεί παρά μόλις ένας μήνας όταν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός ουσιαστικά προϊδέαζε για την έκβαση των πραγμάτων. Τότε ο κ.Μητσοτάκης παρουσιάζοντας τα επόμενα βήματα του νομοθετικού έργου , επί της ουσίας “πρόδιδε” την περίοδο κατά την οποία δε θα γίνουν οι αλλαγές. 

«... Περιορισμός στα πλαστικά μιας χρήσης αλλά και το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης των Αποβλήτων, θα παρουσιαστούν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Παρεμβάσεις στην Πολιτική Αεροπορία, στον Αθλητισμό, σημαντικά νομοσχέδια τα οποία έρχονται να προστεθούν σε ένα ήδη πολύ πυκνό νομοθετικό έργο το οποίο έχουμε δρομολογήσει μέχρι το τέλος του μήνα” έλεγε στο τέλος Ιουνίου  ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Εμμέσως πλην σαφώς λοιπόν ενώπιον των μελών της κυβέρνησής του αποκάλυπτε ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμία κίνηση αλλαγής των μελών του υπουργικού συμβουλίου, καθώς θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο την στιγμή που στη Βουλή θα προωθούνταν κομβικά νομοσχέδια, οι υπουργοί που θα πρέπει να τα υπερασπιστούν κοινοβουλευτικά να αντικαθίστανται. 

Εκείνη η φράση του κ.Μητσοτάκη, η οποία είχε περάσει μάλλον χωρίς καμία ιδιαίτερη προσοχή, ενίσχυε το σενάριο που ήθελε τον ανασχηματισμό να πραγματοποιείται είτε λίγο πριν από την εκπνοή του Ιουλίου, είτε το (πιο πιθανό) πλέον στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. 

Όπως λοιπόν φαίνεται, ο πρωθυπουργός, με την προϋπόθεση ότι όλα θα έχουν κυλήσει ομαλά, μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου θα πάει παραδοσιακά στην Κρήτη για μια ολιγοήμερη ανάσα. Εκεί θα βάλει τις τελευταίες “πινελιές”, πιθανόν μάλιστα αφού επισκεφτεί και τον αγαπημένο του Ψηλορείτη και επιστρέφοντας στην Αθήνα προχωρήσει στις αλλαγές. 

Με άλλα λόγια δηλαδή  υπουργοί και υφυπουργοί πιθανότατα μπορούν να είναι ήσυχοι μέχρι και τον Δεκαπενταύγουστο. Το μετά πάντως είναι προφανέστατα... άγνωστο.

Υ.Γ.: Οι πιο “πονηροί” πάντως έχουν σημειώσει στο ημερολόγιο και την εβδομάδα 1-7 Αυγούστου. Μία “περιέργη” περίοδος, στην οποία υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να καταγραφούν εξελίξεις...