Π. Τσακλόγλου: Τι αλλάζει στην επικουρική ασφάλιση

Π. Τσακλόγλου: Τι αλλάζει στην επικουρική ασφάλιση

Στις αλλαγές που προκρίνει η κυβέρνηση στον τομέα της επικουρικής ασφάλισης αναφέρθηκε ο νέος υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, σημειώνοντας ότι «σκοπεύουμε να μεταβάλουμε το σύστημα επικουρικής ασφάλισης από διανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό» και εξήγησε πως αυτό θα λειτουργεί.

Μιλώντας στο Mega σημείωσε ότι «δημιουργούνται ατομικοί λογαριασμοί που θα μπαίνουν οι εισφορές των ασφαλισμένων και θα επενδύονται. Όταν έρθει η συνταξιοδότηση, η σύνταξη θα είναι συνάρτηση των εισφορών που καταβλήθηκαν και των αποδόσεων των επενδύσεων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόγραμμα εκκινεί την 1 Ιανουαρίου του 2022 και αφορά τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και προαιρετικά τους εργαζόμενους κάτω των 35.

«Το 6% των ασφαλιστικών εισφορών καταβάλουμε για επικουρικές, το ίδιο θα γίνει και με το νέο επικουρικό σύστημα» σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή στον τρόπο με τον οποίο υπολογίζονται οι συντάξεις των παλαιών συνταξιούχων.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσακλόγκλου, οι εργαζόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις κινήσεις στο λογαριασμό τους. «Όπως βλέπεις το ebanking θα μπαίνεις στον λογαριασμό και θα βλέπεις τις εισφορές και την απόδοση των επενδύσεων. Θα υπάρχει ανά διαστήματα και κάποια έγγραφη ενημέρωση».

Σε ότι αφορά στις εκκρεμείς συντάξεις, δήλωσε ότι η λύση θα έρθει… ψηφιακά. «Δουλεύουμε ταυτόχρονα, ώστε στο μέλλον οι συντάξεις να δίδονται ψηφιακά, προκειμένου να μην επανεμφανιστεί το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων» υποστήριξε.