Π. Στάνο: Στους ηγέτες της ΕΕ εναπόκειται η απόφαση για την Τουρκία - «Όλα είναι στο τραπέζι»

Π. Στάνο: Στους ηγέτες της ΕΕ εναπόκειται η απόφαση για την Τουρκία - «Όλα είναι στο τραπέζι»

Οι ηγέτες της ΕΕ θα αποφασίσουν ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει η Ένωση απέναντι στην Τουρκία, «ποια απόφαση θα ληφθεί, ποια μέτρα θα επιβληθούν ή θα αποφασιστούν», δήλωσε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο της επιβολής κυρώσεων, ο κ. Στάνο τόνισε ότι «όλα είναι στο τραπέζι».

«Η Τουρκία συνεχίζει με τα βήματα τα οποία οδήγησαν εχθές τον ύπατο εκπρόσωπο να δηλώσει ότι δυστυχώς δεν υπάρχουν θετικές εξελίξεις», σημείωσε.

Για τη Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε ότι οι εργασίες «έχουν ξεκινήσει σε τεχνικό επίπεδο», χωρίς ωστόσο να υπάρχουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες προς ανακοίνωση.

DW: Οι κυρώσεις προς την Τουρκία φαίνεται να πλησιάζουν

Το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων από την ΕΕ στην Τουρκία σχολιάζει η FAZ, η οποία ενόψει της επικείμενης -κρίσιμης για την Τουρκία- Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αναφέρει: «Η Τουρκία δεν χρειάζεται άλλα άσχημα νέα. Η οικονομία δεινοπαθεί από την ραγδαία υποτίμηση της λίρας και η πανδημία κατέστησε την Τουρκία μία εκ των χωρών που επλήγησαν εκτεταμένα από τον κορονοϊό. Αν σε όλα αυτά, έρχονταν να προστεθούν ενδεχόμενες κυρώσεις της ΕΕ, η χώρα θα αποδυναμωνόταν ακόμη περισσότερο. Το ενδεχόμενο κυρώσεων όμως φαίνεται να πλησιάζει. Δυνατές καθίστανται οι κυρώσεις εξαιτίας των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πιο πιθανές γίνονται λόγω των τουρκικών προκλήσεων στην ανατολική Μεσόγειο».

Όπως παρατηρεί η FAZ: «Η γερμανική κυβέρνηση αντιτάχθηκε στη σκληρότερη οδό – δικαιολογημένα. Κι αυτό διότι στο παρελθόν παρόμοιες απειλές και συμβολικές κυρώσεις έπεφταν συνεχώς στο κενό. Ο Ερντογάν δεν απέκλινε από τις σταθερές πολιτικές θέσεις του. Αντιθέτως τα μέτρα οδήγησαν εσωπολιτικά σε σύμπνοια. Για τη γερμανική κυβέρνηση καθίσταται όμως όλο και πιο δύσκολο να αποτρέψει τις κυρώσεις που απαιτούν Γαλλία και Ελλάδα. Παρά τις διαβεβαιώσεις,  η Τουρκία δεν έκανε τίποτα ώστε να αποφευχθούν οι εντάσεις στη Μεσόγειο και για να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις, που θα συντελούσαν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο δικαστικό σύστημα της χώρας. Ο πρόεδρος Ερντογάν έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει: Προκειμένου να παραμείνει αξιόπιστη η ΕΕ, δεν θα αποφύγει τις κυρώσεις. Το τραγικό είναι όμως, ότι ακόμη κι αυτές δεν θα αλλάξουν τη στάση της Άγκυρας»