Π. Σκουρλέτης: Η Ελλάδα δημιουργεί την αίσθηση ότι προσφέρεται για επενδύσεις

Π. Σκουρλέτης: Η Ελλάδα δημιουργεί την αίσθηση ότι προσφέρεται για επενδύσεις

«Η ανάκαμψη δημιουργεί την αίσθηση σε ορισμένα επιχειρηματικά κέντρα ότι η Ελλάδα και λόγω της γεωγραφικής της θέσης προσφέρεται για επενδύσεις. Και αυτό φέτος το ακούσαμε από τα χείλη των Αμερικάνων αξιωματούχων και επιχειρηματιών», τόνισε, μεταξύ άλλων ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Α' Πρόγραμμα της κρατικής ραδιοφωνίας.

«Νομίζω ότι όσα ακούμε από τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ αποτελούν τη λογική κατάληξη μιας πορείας πραγμάτων στον τομέα της οικονομίας», είπε ο Π. Σκουρλέτης προσθέτοντας πως «πρέπει να μάθουμε να σχεδιάζουμε την οικονομική πολιτική όχι με βάση τον ορίζοντα του επόμενου έτους. Δεν είναι οικονομική πολιτική αυτή, κάθε φορά που καταθέτουμε έναν προϋπολογισμό να μιλάμε για τις 365 μέρες. Πρέπει να έχεις ένα μεσοπρόθεσμο τουλάχιστον σχέδιο»

Για τις κριτικές που ασκήθηκαν για το κατά ποσό είναι κοστολογημένα τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ο κ. Σκουρλέτης είπε: «Βλέπω μια αλλοπρόσαλλη και αντιφατική κριτική κυρίως εκ μέρους της ΝΔ. Από τη μια προετοίμαζε το έδαφος και καταγγέλλει παροχολογίες και από την άλλη, την ίδια στιγμή, ξανακαταγγέλλει την κυβέρνηση η οποία θα πάει να εφαρμόσει σκληρά μέτρα λιτότητας, ψηφισμένα από τα προηγούμενα χρόνια όπως οι συντάξεις, αφορολόγητο κ.λπ. Δεν πάνε και τα δύο μαζί».

Ο κ. Σκουρλέτης εξέφρασε την ελπίδα εν αναμονή των δηλώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ «η αντιπαράθεση πια να είναι στο προγραμματικό πεδίο και όχι σε μια αστεία σκανδαλολογία, όχι σε κίτρινα θέματα, αλλά να μιλήσουμε γι'' αυτά που απασχολούν τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών».

Με τη λήξη του προγράμματος, όπως είπε ο κ. Σκουρλέτης, «πηγαίνουμε σε ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής όπου η επίτευξη των στόχων θα γίνεται εξ αρχής χωρίς να χρειάζεται να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις στο τέλος κάθε χρονιάς. Αυτό εξήγγειλε ουσιαστικά με αριθμούς και με άλλα λόγια ο πρωθυπουργός. Έχουμε, λοιπόν, ένα ψηφισμένο πρόγραμμα, κάποιες ψηφισμένες δεσμεύσεις, τώρα κάνουμε εκείνες τις διορθωτικές κινήσεις ώστε να μη χρειάζεται να βρισκόμαστε στην κατάσταση που περιγράψατε εσείς, να κάνουμε δηλαδή στο τέλος της χρονιάς διορθωτικές κινήσεις. Να επιτυγχάνονται οι στόχοι με έναν πιο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό τρόπο».

«Η Ελλάδα ανακάμπτει μετά από μια βαθιά οικονομική κρίση. Και όντας μέλος ενός παγκοσμιοποιημένου φιλελεύθερου οικονομικού συστήματος με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που έχει, είναι προφανές ότι αυτή η ανάκαμψη σε ορισμένα επιχειρηματικά κέντρα δημιουργεί την αίσθηση ότι η Ελλάδα και λόγω της γεωγραφικής της θέσης προσφέρεται για επενδύσεις.

Και αυτό φέτος το ακούσαμε από τα χείλη των Αμερικάνων αξιωματούχων και επιχειρηματιών, πέρυσι το ακούσαμε από την Κίνα που ήταν το τιμώμενο πρόσωπο της ΔΕΘ και πρόπερσι από τη Ρωσία», είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Σκουρλέτης για τις τοποθετήσεις Αμερικανών αξιωματούχων στη ΔΕΘ.

Σε ερώτηση για τα πεδία συνεργασιών των πολιτικών κομμάτων ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Θα σας θυμίσω ότι οι τρεις τελευταίες κυβερνήσεις ήταν κυβερνήσεις συνεργασίας. Και μάλιστα, εκ πρώτης όψεως, με ετερόκλητες μεταξύ τους δυνάμεις. Και αυτό, προφανώς, σχετίζεται με την υλοποίηση των μνημονιακών πολιτικών οι οποίες επιφέρανε στην ελληνική κοινωνία κοσμογονικές αλλαγές. Άρα, και στον πολιτικό χάρτη.

Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε μια διαρκή μετάβαση τα τελευταία χρόνια. Νέοι συσχετισμοί, μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού επαναδιαμορφώνουν την πολιτική τους συνείδηση για τα πράγματα, αναζήτησαν και αναζητούν νέες πολιτικές εκφράσεις. Αυτές οι διεργασίες έχουν προηγηθεί πολλές φορές των συμμαχιών, των ανοιγμάτων και των συνεργασιών που βλέπουμε στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο, οι οποίες συνήθως έπονται».

Πρόσθεσε ότι «διαμορφώνεται ένας νέος μεταμνημονιακός διπολισμός ο οποίος θα χαρακτηρίζεται από μια προγραμματική ανταγωνιστικότητα. Από τη μια θα είναι οι δυνάμεις οι οποίες πιστεύουν στα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας, θέλουν να διευρύνουν το κοινωνικό κράτος, χαρακτηρίζονται από μια βαθιά κοινωνική αντίληψη για τα πράγματα και για την οικονομία. Και από την άλλη ένας ακραίος επιθετικός νεοφιλελευθερισμός με κορμό τη ΝΔ, η οποία δανείζεται πλέον ή υιοθετεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και μια ακροδεξιά ρητορική».

Για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών ο κ. Σκουρλέτης τόνισε: «Ο πρωθυπουργός ήταν σαφής ότι η πρόθεση και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει την τετραετία. Από εκεί και έπειτα είπε κάτι αυτονόητο, ότι τα γεγονότα είναι αυτά που καθορίζουν τελικά και το πότε θα γίνουν εκλογές. Αλλά, όμως, με απόλυτη σαφήνεια και καθαρό τρόπο μίλησε για τους δικούς του σχεδιασμούς, για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ