Π. Λιαργκόβας: Nα ξεκινήσουν άμεσα οι μεταρρυθμίσεις

Π. Λιαργκόβας: Nα ξεκινήσουν άμεσα οι μεταρρυθμίσεις

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε. Οσο περισσότερο αναβάλλουμε τις μεταρρυθμίσεις, τόσο περισσότερο συσσωρεύουμε προβλήματα. Οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν το εργαλείο για τη λύση των προβλημάτων, όχι το αντίστροφο, σημειώνει στο liberal.gr ο Παναγιώτης Λιαργκόβας, πρόεδρος του ΚΕΠΕ, προσθέτοντας ότι πολλά πράγματα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο μπορούν να γίνουν ακόμη περισσότερα.

Επισημαίνει ότι με το πολιτικό κεφάλαιο που διαθέτει ο πρωθυπουργός είναι η χρυσή ευκαιρία για εκείνον να αλλάξει την χώρα και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για φυγή προς τα εμπρός. Σαν παράδειγμα άμεσων και αναγκαίων μεταρρυθμίσεων φέρνει αυτές στην δημόσια διοίκηση, στην δικαιοσύνη, στην μείωση του μεγέθους του κράτους μέσω ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και στην συγχώνευση οργανισμών.

Και εκφράζει την απορία για πιο λόγο η Ελλάδα  συνεχίζει να έχει πέντε διαφορετικούς φορείς για την καταπολέμηση του οργανωμενου εγκλήματος, δύο φορείς για την παρακολούθηση της δημοσιονομικής διαχείρισης, δύο φορείς για την προστασία του καταναλωτή , κ.ό.κ..

Συνέντευξη στον Βασίλη Γεώργα

Στην αρχή της θητείας της η κυβέρνηση έβαλε μπροστά μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, εν συνεχεία ξέσπασε η πανδημία η οποία ανέδειξε την ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη για μεταρρυθμίσεις. Ποια η γνώμη σας και που βρισκόμαστε σήμερα; Βλέπετε μια κόπωση;

Το ζήτημα που θέτετε έχει δύο πλευρές, μία σκοτεινή και μία φωτεινή. Η σκοτεινή πλευρά είναι η ατυχία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει στο ξεκίνημά της μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση. 

Μια κρίση πανδημίας που στέκεται απειλητικά απέναντι στην κοινωνία και την οικονομία. Παρά τις δυσκολίες η κυβέρνηση, μέχρι στιγμής, τα έχει καταφέρει. 

Όμως υπάρχει και η φωτεινή πλευρά του ζητήματος, που δεν είναι άλλη από την ευκαιρία να γίνουν τώρα ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις και τομές που θα δώσουν μια νέα δυναμική στη χώρα, θα ενισχύσουν την υγιή επιχειρηματικότητα, θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας και θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για να μετατραπεί η Ελλάδα σε μία περιφερειακή δύναμη στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Πολλά πράγματα κινούνται αναμφίβολα στη σωστή κατεύθυνση, αλλά μπορούν να γίνουν ακόμη περισσότερα. 

Στο κεφάλαιο για την Ελλάδα, η ετήσια έκθεση του ESM αναφέρει ότι η απάντηση στην πανδημία πρέπει να είναι η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στις οποίες αναφέρεστε. Σε ποιους τομείς βλέπετε την μεγαλύτερη ανάγκη για άμεση δράση;

Η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, τα κίνητρα προς τις επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν, η μείωση της γραφειοκρατίας, οι μεταρρυθμίσεις στην ανώτατη εκπαίδευση και στη Δικαιοσύνη, η ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού και η υιοθέτηση ενός νέου επιχειρηματικού μοντέλου πρέπει να γίνουν άμεσα, όσο και αν συγκρούονται με κάστες και συμφέροντα.

Στις άμεσες προτεραιότητες πρέπει επίσης να είναι η μείωση του μεγέθους του κράτους μέσω των ιδιωτικοποιήσεων δημοσίων επιχειρήσεων αλλά και της συγχώνευσης οργανισμών που κάνουν παρόμοια πράγματα.

Παράδειγμα: για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος έχουμε την Αρχή Πόθεν Έσχες, το ΣΔΟΕ, το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλου Πλούτου, το Ελεγκτικό Συνέδριο και τις ΔΟΥ. Παρ’ όλα αυτά η χώρα μας χαρακτηρίζεται από πολλούς διεθνείς οργανισμούς ως χώρα με μεγάλη διαφθορά. Ή άλλο κορυφαίο παράδειγμα : Για την παρακολούθηση της δημοσιονομικής διαχείρισης της κυβέρνησης έχουμε το Δημοσιονομικό Συμβούλιο και το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Για την προστασία του  καταναλωτή έχουμε τον Συνήγορο Καταναλωτή και τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

Χρειάζονται όλες αυτές οι παραπλήσιες δομές ; Τέλος απαιτείται ένα πολύ δυνατό και ανελέητο χτύπημα στην γραφειοκρατία με απλοποίηση των πάντων, από την φορολογία μέχρι όλων των ειδών τις αδειοδοτήσεις και την κατάργηση όλων των πλαφόν και όλων των άλλων λοιπών κατεστημένων απαγορεύσεων που σταματούν και διώχνουν τις δημιουργικές δυνάμεις της πατρίδας μας.

Κάποιοι θα αντιτάξουν ότι στην κορύφωση της κρίσης, με τόσες χιλιάδες επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζόμενους να απειλούνται, οι μεταρρυθμίσεις  μπορεί να περιμένουν. Έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε, για παράδειγμα, μέχρι την εκταμίευση των πρώτων ευρωπαϊκών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης στα μέσα του 2021;

Οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν το εργαλείο για τη λύση των προβλημάτων που αναφέρετε και όχι το αντίστροφο. Για να το πω διαφορετικά. Οσο περισσότερο αναβάλλουμε τις μεταρρυθμίσεις, τόσο περισσότερο συσσωρεύουμε προβλήματα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι μπορεί να σπάει αυγά όταν θέλει, ενώ με το πολιτικό κεφάλαιο που διαθέτει είναι η χρυσή ευκαιρία για εκείνον να αλλάξει την χώρα και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για φυγή προς τα εμπρός.

Το ρωτώ γιατί όταν όλα βαίνουν καλώς, δεν λείπει η πίεση που είναι απαραίτητη για τις τολμηρές αλλαγές; Οι μεγάλες κρίσεις δεν είναι αυτές που παρέχουν την ευκαιρία για τη μεγάλη ανασύνταξη;

Χάσαμε την ευκαιρία να κάνουμε μεταρρυθμίσεις στην προηγούμενη οικονομική κρίση. Εάν θέλουμε να διώξουμε τις παθογένειες δεκαετιών και να κάνουμε την ελληνική οικονομία ξανά ανταγωνιστική με φυγή προς τα εμπρός, δεν πρέπει να χάσουμε τη σημερινή ευκαιρία.