Π. Λαφαζάνης: Να αποδοθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες για το μέγα φιάσκο της πώλησης της Εθν. Ασφαλιστικής

Π. Λαφαζάνης: Να αποδοθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες για το μέγα φιάσκο της πώλησης της Εθν. Ασφαλιστικής

To «φιάσκο», όπως το χαρακτήρισε, της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Exin σχολίασε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης απαιτώντας, να διακοπεί άμεσα η ιδέα της πώλησης, η οποία, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, θα αποτελούσε εθνικό έγκλημα.

Αναλυτικά η δήλωση του Π. Λαφαζάνη:

«Για το "φιάσκο" της εκποίησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στην ΕΧΙΝ, για το οποίο είχαμε επανειλημμένα προειδοποιήσει και το οποίο προδήλως ζημίωσε σημαντικά την Εθνική Ασφαλιστική, δεν υπάρχουν μόνο πολιτικές αλλά και εγκληματικές ποινικές ευθύνες, οι οποίες πρέπει να αποδοθούν άμεσα σε υψηλά κυβερνητικά πρόσωπα και στην Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, μετά το ναυάγιο της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στην ΕΧΙΝ, δεν μπορεί να διεκδικήσει ούτε καν την κατάπτωση εγγυητικής επιστολής από την εν λόγω εταιρεία, την οποία η Εθνική όφειλε νομίμως να επιβάλλει αλλά σκανδαλωδώς αγνόησε προς όφελος των αφερέγγυων αγοραστών, οι οποίοι κατά πρωτοφανή τρόπο αθετούν αζημίως την συμφωνία αγοράς.

Κανένας δεν έχει δικαίωμα και πολύ περισσότερο ο αντιπρόεδρος και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε συμπαιγνία με την Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, να εκθέτουν ανεύθυνα και σκανδαλωδώς μια ιστορική φερέγγυα και ακμάζουσα ασφαλιστική εταιρεία δημόσιου συμφέροντος, όπως η Εθνική Ασφαλιστική.

Πολύ περισσότερο όταν η Εθνική Ασφαλιστική, παρά το αρνητικό κλίμα και τη διάχυτη αβεβαιότητα για το μέλλον της που προκαλούσε η εκκρεμότητα της πώλησης της αυτής καθ' εαυτής και ιδιαίτερα σε τυχοδιώκτες «επενδυτές», κατόρθωσε να πετύχει, χάρη στους εργαζόμενους και τους συνεργάτες της, ενίσχυση των κερδών της και της κεφαλαιακής της επάρκειας κατά το 2017.

Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι η Εθνική Ασφαλιστική είχε κέρδη 71,6 εκ. ευρώ το 2017 και σημαντική κερδοφορία περίπου 500 εκ. ευρώ στα δύσκολα χρόνια 2012-2017.

Με αγανάκτηση πληροφορούμεθα ότι Κυβέρνηση και Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ), παρά το μέγα σκάνδαλο που αντιπροσωπεύει το «φιάσκο» του deal με την ΕΧΙΝ, επιμένει στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία θα πρέπει, όπως δήλωσε ο υπόλογος διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Λ. Φραγκιαδάκης να ολοκληρωθεί μέχρι τέλους του 2018.

Μάλιστα, σε αυτήν την κατεύθυνση εξετάζεται κατά απαράδεκτο τρόπο η πώληση της Ασφαλιστικής Εταιρείας στην Κινέζικη Fosun, που ήταν ο δεύτερος πλειοδότης στον αδιαφανή διαγωνισμό.

Απαιτούμε από τις ένοχες και συνένοχες, Κυβέρνηση και Διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής να εγκαταλείψουν κάθε ιδέα πώλησης και σε οποιονδήποτε της Εθνικής Ασφαλιστικής και να διακόψουν κάθε διαδικασία προς αυτήν την κατεύθυνση.

Προειδοποιούμε κυβέρνηση και Εθνική Τράπεζα ότι δεν έχουν κανένα δικαίωμα και καμιά εξουσιοδότηση να προβούν σε ένα εθνικό έγκλημα, να ξεπουλούν την χώρα και να την παραδίδουν βορά στα πιο αδίστακτα πολυεθνικά συμφέροντα.

Η Εθνική Ασφαλιστική αυτό που χρειάζεται δεν είναι η πώληση αλλά ένα σχέδιο βαθύτερης ανασυγκρότησης και πλήρους αξιοκρατίας, μακριά από πελατειακές και στενοκομματικές επιλογές, ώστε η εταιρεία να καταστεί όσο το δυνατόν πιο επωφελής για την οικονομία και τον ελληνικό λαό και να διαδραμάτιζε ένα όσο το δυνατόν πιο κοινωνικό ρόλο».

Φωτογραφία intime news